Particulieren

ACT-cursussen - ACT-therapie - consult voedingspsychologie

Tip: om te weten wat ACT inhoudt lees je misschien best even de pagina Wat is ACT? ACT Academie biedt ook ACT aan voor particulieren; je hebt dus geen enkele voorkennis of ervaring nodig. Je kan kiezen voor individuele ACT-therapie, voor een groepscursus of voor een combinatie van beide. We bieden:

Individuele gedragstherapie volgens het ACT-model

In de ACT Academie Ranst kan je op onze multidisciplinaire groepspraktijk terecht voor individuele therapie; daar werken psychologen en een diëtiste onder één dak. Alle therapeuten werken volgens het ACT-model. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde, gedragstherapeutische werkwijze. Al onze therapeuten zijn erkende psychologen of pedagogen en werken met jongeren (vanaf 16 jaar) en/of volwassenen.

eerste gesprek BIJ DE PSYCHOLOOG

Eerst houden we een kennismakingsgesprek. Er wordt naar je klachten gekeken maar ook naar de rest van je leven (je werk of studie, je gezinssituatie, je sociaal leven, je hobby’s en interesses). De therapeut geeft kort uitleg over de manier van werken en over het eventuele verdere verloop van de begeleiding. Op het einde van het gesprek kan je beslissen om al dan niet verdere afspraken te plannen. Je kan een eerste gesprek inplannen via onze online reservatietool, of je kan ons contacteren via mail op info@act-academie.be of telefonisch op 0468 34 54 92.

Afspraak maken

Afspraken maak je best via onze online reservatietool. Je kan ook bellen naar 0468/34.54.92 (permanentie op maandag en vrijdag tussen 10:30 en 15:00) of mailen naar info@act-academie.be .

Onze teamleden doen zowel op locatie te Ranst als online consultatie (Annelies en Hannelore werken enkel online). We werken niet met kinderen maar wel met tieners vanaf ongeveer 16 jaar.

  • Marco, psycholoog (marco@act-academie.be), specialisatie ACT, mindfulness, cliëntgerichte therapie en schematherapie. Marco werkt op locatie in de groepspraktijk en online. Je kan contact opnemen via marco@act-academie.be
  • Annelies, psycholoog, integratief psychotherapeut, creatief therapeut, master herbalist, specialisatie ACT,  mindfulness en yoga. Annelies werkt enkel online. Je kan haar contacteren via: avandervennet@gmail.com
  • Lieve, laatstejaarsstudent master in de psychologie, opleidingen in ACT en voedingspsychologie (gesuperviseerd door Marco Kellens). Momenteel start zij een aantal nieuwe begeleidingen op. Je kan op korte termijn bij haar terecht. Je kan haar bereiken via lieve@act-academie.be
  • Marleen, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie (Marleen@repeathealth.com)
  • Sara (specialisatie ACT,  mindfulness en voedingspsychologie) start momenteel geen nieuwe begeleidingen op vanwege een overvolle agenda. Er wordt geen wachtlijst aangelegd.maak een afspraak

P.S. Dr. Marc Van Steenkiste (psychiater, auteur van ‘Leven met trauma’, te gast bij ‘Als je eens wist’) geeft verschillende workshops bij de ACT Academie over trauma, mindfulness en compassie. Je kan echter via ons geen afspraak bij hem maken voor individuele consultaties. Zijn emailadres is marc.van.steenkiste@skynet.be

Kostprijs

Eén therapiesessie (een kennismakingsgesprek valt hier ook onder) bij onze therapeuten kost 50 à 85 euro afhankelijk van de anciënniteit van de therapeut (wij aanvaarden cash en betaling via overschrijving op het einde van de sessie via je bank app) voor 45′ contacttijd en 15′ verwerkingstijd.

Een consultatie bij Marco en Annelies kost 65 euro, bij Lieve 50 euro. De meeste mutualiteiten komen — voor jongeren tot 25 jaar en soms ook voor volwassenen — voor een beperkt aantal therapiesessies bij een psycholoog tussen. Klik hier voor een globaal overzicht (bron: Vlaams Patiëntenplatform). Je vraagt dit het beste ook zelf na bij je ziekenfonds.

ACT cursus

Vaak wordt individuele therapie gecombineerd met een ACT-cursus. (online of op locatie) De ervaring leert ons dat dit de meest efficiënte weg is om op een andere manier met je klachten om te gaan. Het volgen van de groepscursus doet bovendien de nood aan individuele therapie enorm afnemen, en is daarom ook kostenbesparend. Je kan bijvoorbeeld de cursus volgen en gelijktijdig of achteraf een 4-tal individuele gesprekken hebben met een therapeut. Heel complexe of zeer langdurige problematieken vragen vaak een langere opvolging.

Doelgroep

De cursus is geschikt voor iedereen die gewoonweg meer uit het leven wil halen, maar is ook bedoeld voor mensen met specifieke psychische klachten zoals angst, piekeren, dwang, hypochondrie, fobieën, een paniekstoornis, depressieve klachten, burnout, stress, pijn, psychosomatische klachten of vermoeidheid. Ook als hulpverlener kan je deelnemen aan deze 6-weken training om jezelf meer in je kracht te zetten en mentaal meer rust te vinden (niet subsidieerbaar via KMO, de opleidingen ACT voor professionals zijn wél KMO-subsidiëerbaar).

duur en kostprijs

De cursus loopt over 6 weken, met wekelijks één avondsessie (of een sessie op zaterdag/zondagochtend) van 2 uur. Dit komt dus neer op 12 uur in totaal (of 13,5 uur te Lubbeek). De kostprijs hiervoor (met vroegboekkorting) is €330 (prijs april ’23; check de website voor actuele prijzen). In deze prijs zijn ook een syllabus en digitale audio fragmenten om mee te oefenen inbegrepen. Er gaan soms ook online ACT-cursussen door (vanaf 285 euro met vroegboekkorting).

Tussenkomst ziekenfonds

Het hangt af van je mutualiteit of je in aanmerking komt voor tussenkomst van het ziekenfonds. Informeer daarom bij je eigen ziekenfonds of ze tussenkomen voor psychotherapie bij een psycholoog of psychotherapeut. Indien zij inderdaad tussenkomen, vraag het ziekenfonds dan naar het formulier hiervoor. Wij zullen dit vervolgens voor jou invullen.

Startdata

De startdata van de 6-weken cursussen vind je terug op ons overzicht opleidingen

bekijk startdata

Individuele sessies voedingspsychologie

Bekijk hier het YouTube filmpje ‘Waarom is de voedingspsychologie zo belangrijk?!’.

Voor individuele sessies voedingspsychologie kan je terecht bij Marleen (diëtiste met specialisatie voedingspsychologie) en Sara (klinisch psycholoog en opgeleid in nutritional psychology aan de JFKU in Amerika).

Er worden een 8-tal domeinen bekeken die kunnen meespelen bij het ontstaan of in stand houden van psychische klachten, zoals de aanmaak van neurotransmitters, de stabiliteit van de bloedsuikerbijnieras, de spijsvertering enz. Je kiest mee of je enkel met voedingspatroon aan de slag wil gaan of ook met aminozuurtherapie wil werken. Vaak is een combinatie met ACT erg zinvol. Tijdens het eerste gesprek krijg je meer uitleg over de werkwijze.

Intakegesprek bij Marleen

Voor het eerste gesprek bij Marleen kan je kiezen tussen een gewoon kennismakingsgesprek (60 euro voor 50 min. consultatietijd) of voor een uitgebreide intake (90 min. consultatietijd) mét verwerking van vragenlijsten en een individueel voedingsplan. Een opvolgconsultatie kost 60 euro.

Intakegesprek bij Sara

De prijs van een consult bij Sara is 90 euro (3 kwartier gesprekstijd + verwerking van vragenlijsten (prijs feb. 2019). Voorafgaand aan het intakegesprek vul je verschillende vragenlijsten en een voedingsdagboek in zodat er de eerste sessie meteen efficiënt aan de slag gegaan kan worden.

Sara start momenteel geen nieuwe begeleidingen op vanwege een overvolle agenda.

 

maak een afspraak

 

 

ARTIKELS OVER VOEDINGSPSYCHOLOGIE

Lees hier meer over één specifieke toepassing van de voedingspsychologie op het domein van eetverslaving en overgewicht. Lees hier een artikel van Sara Bosman over voedingspsychologie in het Tijdschrift Klinische Psychologie (2019) (doelgroep lezers: hulpverleners). Aan het boek ‘Ruimte maken voor lichaam en geest in Therapie’ (Acco, 2019) heeft zij een hoofdstuk ‘Voedingspsychologie’ en een hoofdstuk ‘ACT bij burn-out’ bijgedragen.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie