ACT als hulpmiddel bij het veranderen van je voedingspatroon

Hulp bij het opbouwen van een gezond eetpatroon: ACT

Hoewel het veranderen van je eetgewoonten erg belangrijk is, gaat het niet vanzelf. Er bestaan twee soorten hindernissen bij het veranderen van je voedingspatroon:

 • Externe hindernissen
  • Denk hierbij aan een gebrek aan kennis, tijd of geld. Je krijgt van ons daarom de nodige wetenschappelijke kennis aangereikt met daarbij allerlei tips & tricks van ervaringsdeskundigen. Je krijgt praktische hulp en een plan van aanpak.
 • Interne hindernissen
  • Gedachten zoals: “iedereen eet toch zo ongezond”, “het zit in mijn genen en er is niets aan te doen”, “ik heb geen doorzettingsvermogen, het heeft geen zin om te proberen”, “ik begin morgen wel” of “ik verdien iets lekkers”.
  • Gevoelens zoals: frustratie, een gevoel van leegte, stress, verveling of eenzaamheid dat je probeert weg te eten.
   Lichamelijke sensaties zoals: spanningen, vermoeidheid of een drang naar suikers en ongezonde vetten.

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. We gaan aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen om vaardigheden aan te leren om met interne barrières om te gaan. Dit zodat jíj je leven in eigen handen kan nemen in plaats van je suikerverslaving. Deze oefeningen zijn erg praktisch en down-to- earth.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven. Om je intrinsieke motivatie aan te wakkeren, gaan we samen onderzoeken waarom het voor jou persoonlijk van belang is om een gezond eetpatroon uit te bouwen. Je fysieke en mentale gezondheid hebben immers een grote invloed op de rest van je leven: je relaties, je werk, zelfontplooiing, genieten van je vrije tijd, en meer.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.
 • Je stelt jezelf de vraag waarom je doet (teveel eten of drinken) wat je doet (dit noemt men ook een functie-analytische bril). Men eet of drinkt bv. teveel om stress, schuldgevoelens, een gevoel van eenzaamheid, een drang naar eten of alcohol weg te krijgen. En je leert een andere manier om met dat ongemak om te gaan.

De combinatie van deze nieuwe én effectieve vorm van gedragstherapie met de nieuwste inzichten over voeding is vooruitstrevend. Het biedt je kansen om je klachten zelf aan te pakken en je leven vorm te geven in de richting waarvan je droomt.

Let op: we gaan ervan uit dat het niet nodig is (en vaak ook niet gezond) om je eetpatroon van vandaag op morgen te veranderen. Uit eigen ervaring weten we dat dit een proces is dat weken, maanden of langer kan duren. En dat is oké!

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen naast voeding. Ze kunnen je leven in het algemeen verrijken. Met ACT kom je dichter bij wat je zelf wil doen met je leven, los van de verwachtingen van anderen. Je zal leren bewuster te leven, meer in het hier-en-nu te zijn, meer kansen te zien om te genieten en in het algemeen meer te gaan voor wat je écht met je leven wil doen. ACT Academie verzorgt al 10 jaar opleidingen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie