Wat is aminozuurtherapie

voeding inzetten om neurotransmitters te verbeteren

Cursusaanbod Voedingspsychologie & ACT

Doel van aminozuurtherapie

Veel angsten, depressies, slaapproblemen, eetproblematieken en verslavingsproblemen zijn voor een belangrijk deel voortgekomen uit neurotransmittertekorten die genetisch waren, in perioden van stress (in de breedste zin van het woord) of door een ongezond voedingspatroon zijn ontstaan. Het aanvullen van die tekorten kan de lichamelijke component van deze problemen vaak op korte termijn enorm verbeteren. Ook problemen met motivatie, aandacht en geheugen, energie, pijn, laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en piekeren reageren vaak zeer goed op aminozuurtherapie.

Aminozuurtherapie wordt vaak met succes ingezet bij een drang naar ongezonde voeding met bijhorende gewichtsproblemen (lees meer over natuurlijk gewicht zonder dieet met voedingspsychologie).

Wat zijn aminozuren en neurotransmitters?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten zijn als een kralenketting (of complexe opgevouwen 4D-kettingen) en de kralen zijn de aminozuren.

Aminozuren zijn ook bouwstenen van neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen in onze hersenen en andere delen van het lichaam die o.a. mee onze stemming, stressniveau, energie, geheugen en aandacht, emotionele en lichamelijke pijnervaring, motivatie en slaap beïnvloeden.

De meest bekende neurotransmitters zijn serotonine (gelukshormoon), dopamine (motivatie en plezier) en adrenaline (energie en stress). Er zijn nog veel meer neurotransmitters en ze hebben veel verschillende functies die men niet vermoedt.

Werkwijze

Aan de hand van een gesprek en vragenlijsten krijgen we een idee over welke neurotransmitters je tekort komt. Dit kan indien nodig aangevuld worden met het advies van een arts (dit is niet steeds nodig). Met aminozuren in de vorm van een poeder, tablet of capsule kan je de aanmaak van de neurotransmitter die je tekort komt bevorderen. Je neemt bv. L-tryptofaan om serotonine te verhogen en L-tyrosine om dopamine te verhogen enz.

Bekijk hier de functies van neurotransmitters en de aminozuren (pdf) die kunnen genomen worden om je neurotransmitters op peil te stellen.

Aminozuurtherapie geeft vaak een essentiële duw in de rug (zoals medicatie maar dan zonder bijwerkingen of verslavingseffect) zodat er kan gewerkt worden aan het veranderen van voedingspatroon, aan emotionele of relationele moeilijkheden of andere problemen. Aminozuurtherapie kan perfect samengaan met ACT-therapie of andere therapievormen.

Cursusaanbod Voedingspsychologie & ACT

Bekijk hier het YouTube filmpje ‘Waarom is de voedingspsychologie zo belangrijk?!’.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie