Groepscursus Voedingspsychologie & ACT voor particulieren

Datum(s): 9 feb, 18 feb, 25 feb en 11 mrt 2019

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag.  Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden sterk beïnvloed door je eetpatroon. Deze down-to-earth cursus is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid.

Inhoud:

  • Werken aan een optimale gezondheid of aan klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD en darmproblemen via gezonde voeding.
  • Een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen via voeding.
  • Stap voor stap van een suikerverslaving af geraken.
  • Concrete tips & tricks om een gezond eetpatroon op te bouwen én in stand te houden

Voor wie?

De cursus is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het effect van voeding op je welbevinden en richt zich op wat je zélf kan veranderen in je leven:

  • Je hebt een (theoretische) interesse in het effect van voeding op hoe je je voelt (bv. angsten, depressieve klachten), je humeur, je gedachten (bv. piekeren, zelfbeeld, zelfvertrouwen), je gedrag (bv. doorzettingsvermogen, suikerverslaving) en je algemene gezondheid (energiepeil, gewicht, darmklachten) en wil graag een heldere uitleg hierover in ‘gewone mensentaal’.
  • Je wil concrete tips & tricks om je voedingspatroon te veranderen.
  • Je bent ouder van een kind met psychische problemen en wil je kind extra ondersteunen via een gezond voedingspatroon.
  • Je wil aan klachten werken (van jezelf of van je kind) via voeding:
    • depressie, angst, piekeren
    • schuldgevoelens, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen
    • burn-out, geheugen en concentratieproblemen, ADHD
    • vermoeidheid, CVS, pijnklachten
    • ongezonde relatie met eten
    • ongezond gewicht of schommelende bloedsuiker
    • darmklachten (overdreven gasvorming, constipatie, diarree, buikpijn, …)
    • vaak ziek of verkouden (problemen met immuunsysteem)

Hulpverleners en particulieren met een ruime voorkennis (biochemie, orthomoleculaire kennis, voedingsdeskundigen) worden uitgenodigd om deel te nemen aan de opleiding ‘Voedingspsychologie & ACT’ of aan de kennismakingsworkshop. Neem contact op met Sara indien je twijfelt aan welke groep je best deelneemt (sara@act-academie.be of 0472/96.54.55)

Thema’s in de cursus

VOEDING
  • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
  • Je leert wetenschappelijk onderzoek interpreteren en kritisch kijken naar mediaberichten.
  • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
  • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
  • Je leert over de invloed van je darmen en darmflora op gevoelens, gedragingen en gedachten.
  • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.
ACT

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

  • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
  • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
  • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. ACT Academie verzorgt al 10 jaar cursussen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Het theoretisch gedeelte bestaat uit een heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben. We werken met beeld- en videomateriaal om alles levendig te maken. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

Je krijgt opdrachten voor thuis mee om de informatie op je eigen tempo te verwerken en toe te passen. Je krijgt hiervoor een syllabus – mét lekkere en uitgeteste recepten- en audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan.

Opmerking: de cursusdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze cursusdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Meer informatie over de cursus voedingspsychologie & ACT vind je in deze folder.

Data

9 februari 11u30 tot 18u30
18 februari 19u tot 21u
25 februari 19u tot 21u
11 maart 19u tot 21u

Het laatste deel van de eerste cursusdag is een ervaringsgerichte sessie rond nieuwe voedingswaren leren kennen, hun bereiding en hun smaak.

Locatie

JOC Mortsel
Lusthovenlaan 10
2640 Mortsel
meer info en plannetje »

Inschrijven

Voor je je inschrijft, vragen we je eerst een online intake vragenlijst in te vullen. Als je reeds op intake gesprek bent geweest, is dit uiteraard niet meer nodig. Indien wij geen tegenindicaties zien om de cursus te volgen, ontvang je de bevestiging dat je kan deelnemen en de uitnodiging om zich in te schrijven.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie