Opleiding voedingspsychologie (4 dagen all-in formule)

je stemming, energie, concentratie, geheugen en suikerverslaving aanpakken via voeding

Datum(s): 22 april 2019 van 17u30 tot 25 april 2019 18u30

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag. Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden sterk beïnvloed door je eetpatroon. Maar hoe zit dit verband precies ineen en hoe leg je dit uit aan je cliënten? Waar moet je dan juist op letten als je iemands eetpatroon wilt veranderen? En hoe kun je iemand ondersteunen bij die verandering? Deze down-to-earth opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid en leert je hoe je hiermee kan omgaan in de praktijk.

De opleiding bestaat uit een gedeelte theoretische inzichten en een deel ervaringsgericht werken. Het grote voordeel van deze opleiding in retraitevorm is dat men zelf het effect kan ervaren van nutriëntrijke voeding die de bloedsuikerspiegel constant houdt en eenvoudige bereidingswijzen leert kennen. De meeste cursisten ervaren een opmerkelijke stijging van hun stemming, energie- en concentratieniveau.

Inhoud:

 • Werken aan een optimale gezondheid of aan klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD en darmproblemen via gezonde voeding.
 • Een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen via voeding.
 • Stap voor stap van een suikerverslaving af geraken.
 • Concrete tips & tricks om een gezond eetpatroon op te bouwen én in stand te houden

Voor wie?

De opleiding is gericht op hulpverleners die principes uit de voedingspsychologie willen toepassen voor zichzelf en/of voor cliënten. Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk. Er is geen vooropleiding vereist.

Particulieren die enerzijds ervaringsgericht aan de slag willen en anderzijds een theoretische interesse hebben zijn ook welkom. Contacteer de trainer (sara@act-academie.be) om te kijken of je kan deelnemen.

Thema’s in de opleiding:

VOEDING
 • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
 • Je leert wetenschappelijk onderzoek interpreteren en kritisch kijken naar mediaberichten.
 • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
 • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
 • Je leert over de invloed van je darmen en darmflora op gevoelens, gedragingen en gedachten.
 • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.
ACT

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. ACT Academie verzorgt al 10 jaar opleidingen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Het theoretisch gedeelte bestaat uit een heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben. We werken met beeld- en videomateriaal om alles levendig te maken. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

Je krijgt opdrachten voor thuis mee om de informatie op je eigen tempo te verwerken en toe te passen. Je krijgt hiervoor een syllabus – mét lekkere en uitgeteste recepten – en audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan.

Doelstelling

Na de vierdaagse opleiding kan je voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen en heb je tools om je cliënt uit te leggen hoe deze mechanismen werken. Je hebt technieken waar je onmiddellijk mee aan de slag kan met cliënten. De meeste deelnemers maken gedurende de duur van de opleiding belangrijke veranderingen in hun eetpatroon die direct een effect hebben op stemming, energie- en concentratieniveau.

Opmerking: de opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Meer informatie over de opleiding voedingspsychologie & ACT vind je in deze folder.

Trainers

De opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, de oprichtster en opleidingshoofd van de ACT Academie en is gecertificeerd in nutritionele psychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Data en dagindeling

De opleiding gaat door van maandagavond 22 april 2019 tot donderdagavond 25 april 2019 in retraitevorm. Op locatie blijven overnachten (inbegrepen in de prijs) ondersteunt het ervaringsgerichte proces maar is niet verplicht.  Door 4 dagen lang maaltijden en snacks te nuttigen die je bloedsuikerspiegel stabiel houden ervaar je onmiddellijk de effecten hiervan op stemming, energie en concentratieniveau.

Je arriveert maandagavond tussen 18u en 20u (mogelijkheid tot arriveren tot 21u). De avondmaaltijd maakt nog geen deel uit van de opleiding. Om 20u krijg je een woordje uitleg en een gezonde snack.

De deelnemers worden in drie groepen verdeeld en elke groep bereidt samen met de kok één ontbijt, één lunch, één avondmaaltijd en één laat-avond snack (over de verschillende dagen heen). Op deze manier leert men typische kookinstrumenten, bereidingswijzen en recepten ervaringsgericht kennen. Er is altijd vegetarische, gluten- en zuivelvrije voeding beschikbaar. Indien je nog andere specifieke dieetwensen hebt, mag je zelf vervangende producten meebrengen.

8u kookworkshop ontbijt groep 1
8u30 samen ontbijten
9u30 tot 12u opleiding in groep
12u kookworkshop lunch groep 2
12u30 tot 13u30 samen lunchen
13u30 tot 17u opleiding in groep
17u kookworkshop avondmaaltijd + snack groep 3
18u samen eten
vrije tijd

De laatste maaltijd gebruiken we samen op donderdagavond en we sluiten af om 18u30.

Locatie

Domein Menas
Blekkervijverstraat 20
9880 Sint-Maria-Aalter
meer info en plannetje »

Opmerkingen

De opleiding gaat slechts eenmaal per jaar door in all-in formule. Dit is de laatste editie van 4 dagen. Vanaf het najaar 2019 zijn het 6 opleidingsdagen.

Overnachting op Domein Menas

Je overnacht in een eenvoudige één- of tweepersoonskamer op Domein Menas zelf. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Om de kostprijs van de opleiding zo laag mogelijk te houden hebben we gekozen voor een prijs zonder gebruik van lakens, handdoeken en toiletgerief. Beddengoed en handdoeken kan je zelf meebrengen of ter plaatse huren (7 euro). Denk ook aan wandelschoenen als je graag in de omgeving wandelt.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie