Opleiding voedingspsychologie (6 dagen all-in formule)

Ervaar door de retraitevorm het effect van voeding op je stemming, energie, concentratie, drang naar suiker en stimulerende middelen (laatste editie in regio Gent)

Datum(s): 5 mei en 15 jun 2020, van 09u00 tot 19u00

BELANGRIJKE MEDEDELING: deze opleiding wordt omgezet naar een online opleiding. Over enkele dagen wordt de informatie hieronder geupdatet.

Korte inhoud

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag. Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden sterk beïnvloed door je eetpatroon. Maar hoe zit dit verband precies ineen en hoe leg je dit uit aan je cliënten? Waar moet je dan juist op letten als je iemands eetpatroon wilt veranderen? En hoe kun je iemand ondersteunen bij die verandering? Deze down-to-earth opleiding is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid en leert je hoe je hiermee kan omgaan in de praktijk.

De opleiding bestaat uit een gedeelte theoretische inzichten en een deel ervaringsgericht werken. Het grote voordeel van deze opleiding in retraitevorm is dat men zelf het effect kan ervaren van nutriëntrijke voeding die de bloedsuikerspiegel constant houdt en eenvoudige bereidingswijzen leert kennen. De meeste cursisten ervaren een opmerkelijke stijging van hun stemming, energie- en concentratieniveau en een verminderde suikerdrang.

Inhoud:

 • Werken aan een optimale gezondheid of aan klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD en darmproblemen via gezonde voeding.
 • Een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen via voeding.
 • Stap voor stap van een suikerverslaving af geraken.
 • Concrete tips & tricks om een gezond eetpatroon op te bouwen én in stand te houden

Voor wie?

De opleiding is gericht op hulpverleners die principes uit de voedingspsychologie willen toepassen voor zichzelf en/of voor cliënten. Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk. Er is geen vooropleiding vereist. We starten vanaf nul.

Particulieren die enerzijds ervaringsgericht aan de slag willen en anderzijds een theoretische interesse hebben zijn ook welkom mits bepaalde voorwaarden. Contacteer de trainer (sara@act-academie.be) om te kijken of je kan deelnemen.

Thema’s in de opleiding

VOEDING
 • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
 • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
 • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving (of drang naar alcohol of stimulerende middelen) af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
 • Je leert over de invloed van je darmen en darmflora op gevoelens, gedragingen en gedachten.
 • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.
 • Casusbespreking

ACT

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.
 • Je leert kijken door een functie-analytische bril, d.w.z. dat je je afvraagt waarom iemand doet wat ie doet, bv. waarom eet of drinkt iemand teveel (bv. door het proberen vermijden van spanningen, schuldgevoelens, een gevoel vaneenzaamheid, een drang)
 • Je leert de situatie van een cliënt analyseren (welke psychische en fysiologische processen zijn belangrijk?) en leert een behandelingsplan op basis hiervan opstellen en evalueren

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. ACT Academie verzorgt al 10 jaar opleidingen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Werkwijze

 • theoretische uiteenzetting van de voedingspsychologie, de situering ervan binnen de gezondheidszorg en belangrijke uitgangspunten: helder en concreet en aan de hand van duidelijke visuele schema’s
 • leren kennen van de belangrijkste fysiologische processen met een grote invloed op psychisch welzijn die je met voeding kan aanpakken
 • ervaringsgericht leren kennen van voedingswaren en bereidingswijzen die in de voedingspsychologie gebruikt worden
 • handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in je eigen leven en bij cliënten
 • zelf een proces doorlopen in de voedingspsychologie & ACT zodat je vanbinnen uit ervaart welke hindernissen je tegenkomt bij het veranderen van voedingsgewoonten, hoe je daarmee kan omgaan en wat het effect is van andere voedingsgewoonten
 • casusbespreking (casussen van de trainer én van jezelf)
 • huiswerkopdrachten en literatuurstudie

Doelstelling

Na de zesdaagse opleiding:

 • kan je voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen
 • kan je aan cliënten uitleggen hoe deze mechanismen werken aan de hand van overzichtelijke visuele schema’s
 • beschik je over tools om deze fysiologische mechanismen te beïnvloeden via voeding, suppletie en stressreductie
 • beschik je over ACT-technieken om cliënten te motiveren om voedingsgewoonten te veranderen en om te gaan met moeilijke geveoelens, gedachten en sensaties die optreden bij het veranderen van voedingsgewoonten
 • heb je zelf een proces doorgemaakt m.b.t. je eetpatroon die direct een effect hebben op stemming, energie- en concentratieniveau en drang naar ongezonde voeding of alcohol

Opmerking: de opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Meer informatie over de opleiding voedingspsychologie & ACT vind je in deze folder.

Trainers

De opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, de oprichtster en opleidingshoofd van de ACT Academie en is gecertificeerd in nutritionele psychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Accreditatie

Accreditatie bij het NIP werd aangevraagd.

Vlaams opleidingsverlof & betaald educatief verlof

Vlaams opleidingsverlof en betaald educatief verlof (info) zijn in aanvraag voor deze opleiding. Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.

Data en dagindeling

De opleiding gaat door van dinsdagochtend 5 mei tot donderdagavond 7 mei en van maandagochtend 15 juni tot woensdagavond 17 juni in retraitevorm. Op locatie blijven overnachten (inbegrepen in de prijs) ondersteunt het ervaringsgerichte proces maar is niet verplicht (geen korting mogelijk indien je niet overnacht). Door 6 dagen lang maaltijden en snacks te nuttigen die je bloedsuikerspiegel stabiel houden ervaar je onmiddellijk de effecten hiervan op stemming, energie en concentratieniveau.

De eenvoudige kookworkshops zijn een extraatje, behoren niet tot de eigenlijke opleiding en zijn facultatief te volgen. De deelnemers worden in drie groepen verdeeld en krijgen uitleg van de kok over minstens één ontbijt, één lunch, één avondmaaltijd en één laat-avond snack (over de verschillende dagen heen). Op deze manier leert men typische kookinstrumenten, bereidingswijzen en recepten ervaringsgericht kennen. Afhankelijk van de beschikbare tijd werkt men mee aan de bereiding.

Er is altijd vegetarische, gluten- en zuivelvrije voeding beschikbaar. Indien je nog andere specifieke dieetwensen hebt, mag je zelf vervangende producten meebrengen en klaarmaken.

 

Dagindeling op 5 mei en 15 juni
Tijdstip Inhoud
09:00 – 09:45 Ontvangst met koffie, thee en gezonde snack
10:00 – 12:00 Opleiding
12:00 – 12:30 Kookworkshop groep 1, 2 of 3
13:30 – 14:30 Lunch en ontspanning (vrij)
14:30 – 17:00 Opleiding
17:00 – 18:00 Kookworkshop groep 1, 2 of 3
18:00 Avondeten
Vrije tijd

 

Dagindeling op 6-7 mei en 16-17 juni
Tijdstip Inhoud
08:00 – 08:30 Kookworkshop groep 1, 2 of 3
08:30 – 09:30 Ontbijt
10:00 – 12:00 Opleiding
12:00 – 12:30 Kookworkshop groep 1, 2 of 3
13:30 – 14:30 Lunch en ontspanning (vrij)
14:30 – 17:00 Opleiding
17:00 – 18:00 Kookworkshop groep 1, 2 of 3
18:00 Avondeten
Vrije tijd

De laatste maaltijd gebruiken we samen op woensdagavond 17 juni om 18u en we sluiten af om 18u30 met een heerlijke notencrumble-limoencheescake met bosbessen.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit zes opleidingsdagen van 10h00 tot 17h00, met een totaal van 36 contacturen (excl. pauzes). Indien je het maximale uit de opleiding wil halen, neem je ook het huiswerk ter harte:

 • algemene huiswerkopdrachten: gemiddeld 1 uur per opleidingsdag (dus 6 uur in totaal)
 • casusconceptualisaties van eigen cliënt(en): gemiddeld 2 uur
 • literatuur doornemen
 • lichaamsgerichte en andere ervaringsgerichte oefeningen

Accreditatie voor het NIP (NL) werd aangevraagd. Psychologen die accreditatie wensen hebben bijkomende huiswerkopdrachten.

Accreditatie

BEV (BE) werd aangevraagd.

Voor het NIP (NL) werd accreditatie aangevraagd. Op verzoek en bij voldoende belangstelling kan accreditatie voor beroepsverenigingen worden aangevraagd. Neem gerust contact hierover met ons op.

Locatie

Domein Menas
Blekkervijverstraat 20
9880 Sint-Maria-Aalter
meer info en plannetje »

Vanwege reorganisatie bij Domein Menas is dit de laatste editie op deze locatie (en regio). Het is nog onzeker of er in 2021 een opleiding in all-in formule zal doorgaan.

Opmerkingen

De opleiding gaat slechts eenmaal per jaar door in all-in formule. 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie