10-weken cursus voedingspsychologie & ACT

een wetenschappelijk gebaseerd inzicht in een gezond voedingspatroon

Datum(s): 6 nov, 13 nov, 27 nov, 4 dec, 11 dec, 18 dec 2017, 8 jan en 22 jan 2018, van 18u45 tot 20u45

Hoe je je voelt, je manier van denken en je gedrag worden sterk beïnvloed door je eetpatroon. Deze down-to-earth cursus is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten rond optimale voeding voor je psychische en lichamelijke gezondheid.

Inhoud:

 • Concrete tips & tricks om een gezond eetpatroon op te bouwen én in stand te houden
 • Stap voor stap van een suikerverslaving af geraken.
 • Een hoger energiepeil en meer zelfvertrouwen opbouwen via voeding.
 • Werken aan een optimale gezondheid of aan klachten zoals angst, depressie, burn-out, vermoeidheid, ADHD en darmproblemen via gezonde voeding.

Wat is voedingspsychologie?

Voedingspsychologie of nutritionele psychologie is de wetenschap van het effect van voedingsstoffen op je stemming, je emoties, je manier van denken en je gedrag.

Uit onderzoek blijkt dat voeding een enorm grote invloed heeft op je psychische en fysieke gezondheid. Maar wat zijn nu precies goede keuzes voor jouw gezondheid? En hoe ga je praktisch te werk bij de verandering van je eetpatroon? Waar start je en hoe ga je om met moeilijke momenten? Dat bekijken we samen in deze cursus.

Meer uitleg in detail vind je op de pagina Wat is Voedingspsychologie?

Is deze cursus voor jou?

De cursus is van toepassing wanneer je je herkent in één van de volgende situaties:

 • Je hebt een (theoretische) interesse in het effect van voeding op hoe je je voelt (bv. angsten, depressieve klachten), je humeur, je gedachten (bv. piekeren, zelfbeeld, zelfvertrouwen), je gedrag (bv. doorzettingsvermogen, suikerverslaving) en je algemene gezondheid (energiepeil, gewicht, darmklachten) en wil graag een heldere uitleg hierover in ‘gewone mensentaal’.
 • Je wil concrete tips & tricks om je voedingspatroon te veranderen.
 • Je bent ouder van een kind met psychische problemen en wil je kind extra ondersteunen via een gezond voedingspatroon.
 • Je wil aan klachten werken (van jezelf of van je kind) via voeding:
  • depressie, angst, piekeren
  • schuldgevoelens, een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen
  • burn-out, geheugen en concentratieproblemen, ADHD
  • vermoeidheid, CVS, pijnklachten
  • ongezonde relatie met eten
  • ongezond gewicht of schommelende bloedsuiker
  • darmklachten (overdreven gasvorming, constipatie, diarree, buikpijn, …)
  • vaak ziek of verkouden (problemen met immuunsysteem)

Thema’s in de cursus:

Voeding
 • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
 • Je leert wetenschappelijk onderzoek interpreteren en kritisch kijken naar mediaberichten.
 • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
 • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
 • Je leert over de invloed van je darmen op gevoelens, gedragingen en gedachten.
 • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.
ACT

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. De ACT-Academie verzorgt al 10 jaar cursussen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Het theoretisch gedeelte bestaat uit een heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben. We werken met beeld- en videomateriaal om alles levendig te maken. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

Disclaimer: de cursusdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze cursusdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist.

Meer informatie over de cursus voedingspsychologie & ACT vind je in deze folder.

Trainers

De cursus wordt gegeven door Sara Bosman en verschillende co-trainers (psychologen met een specialisatie in ACT en/of voedingspsychologie). Sara is de oprichtster en opleidingshoofd van de ACT Academie en is gecertificeerd in nutritionele psychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Praktisch

Er zijn 10 bijeenkomsten in groep, 2 uur per week. De data zijn 6, 13 en 27 november, 4, 11 en 18 december, 8 en 22 januari 2018, telkens van 18u45 tot 20u45. Deze bijeenkomsten gaan door in groep en te Mortsel. De twee andere sessies zullen doorgaan in kleinere groepjes, met ruimte voor individuele vragen, in de praktijklokalen van de ACT Academie te Ranst.

Deze cursus is uniek in Vlaanderen en we krijgen dus veel vragen van geïnteresseerden van alle kanten van Vlaanderen. Indien je interesse hebt in carpoolen kan je dit aan ons laten weten en wij laten het aan je medecursisten weten.

Indien je een sessie mist door ziekte of reeds lang geplande vakantie, kan je deze inhalen bij één van de co-trainers voor een symbolisch bedrag van 5 euro (met een max. van 2 sessies aan deze prijs).

Daarnaast krijg je opdrachten voor thuis mee om de informatie op je eigen tempo te verwerken en toe te passen. Je krijgt hiervoor een syllabus – mét lekkere en uitgeteste recepten- en audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan.

Inschrijven

Voor je je inschrijft, vragen we je een intake vragenlijst (.doc) in te vullen en op te sturen naar sara@act-academie.be zodat de training zoveel mogelijk kan afgestemd worden op je interesses en klachten. Daarnaast bekijken we of er geen tegenindicaties zijn om op dit moment deel te nemen aan de training. Wanneer je deelname aanvaard wordt, kan je je inschrijven. Sara en de co-trainers hebben uiteraard beroepsgeheim voor wat je deelt in deze vragenlijst.

 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie