Thema gedeelde existentiële pijn + supervisie

Datum(s): 11 december 2018 van 10u00 tot 17u00

Deze workshop maakt deel uit van de driedaagse ‘Trainen van vaardigheden en supervisie van casussen’.

Existentiële pijnen gaan ondermeer over angst voor afwijzing (er niet bij horen), eenzaamheid, fysieke pijn, verlies en de dood. Deze pijnen zijn zeer algemeen en we kennen ze allemaal. Binnen ACT is het belangrijk deze thema’s te herkennen en niet bij “oppervlakkige pijnen” te blijven hangen. Indien je niet naar de diepte toe werkt en je cliënt dus niet aan deze “diepe pijnen” blootstelt, zal het symptoom, oftewel: het vermijdingsgedrag, zich op termijn verschuiven.

In ACT nemen we de moed op samen met de cliënt stil te staan bij pijnlijke kernthema’s en deze samen te erkennen. We leren in deze workshops om deze thema’s te herkennen, en om ze -op een tegelijkertijd zachte én directieve wijze- aan te snijden met een open hart, in een écht contact, zonder erin meegesleurd te worden.

Voor wie?

Deze module is gericht op hulpverleners die de 6-daagse basisopleiding hebben gevolgd, of vergelijkbare kennis en ervaring, hebben en hun vaardigheden willen verdiepen of supervisie van casussen in groep willen krijgen.

Doel van de workshop

Je leert existentiële thema’s herkennen en je krijgt vaardigheden mee om je cliënt te kunnen begeleiden in de blootstelling aan deze existentiële pijnen. Je leert om hierbij heel warm en menselijk aanwezig te zijn zonder meegesleurd te worden door deze pijnen die we zelf ook kennen.

Je wordt vaardiger in het maken van casusconceptualisaties en functie-analyses als eerste stap bij elke begeleiding. Je wordt vaardiger in het gebruik van gespreksinterventies.

Werkwijze

Vooraf aan de workshop krijg je een leesopdracht. Tijdens de workshop wordt er geen theorie gebracht en werken we ervaringsgericht met een casus die de trainer zal meebrengen. We oefenen — plenair — met het maken van een casusconceptualisatie en functie-analyse. De co-trainers modellen het therapiegesprek en bespreken alle interventies. We maken ook functie-analyses van onszelf m.b.t. hoe we als hulpverlener deze existentiële thema’s proberen te vermijden en/of fuseren met niet-werkbare gedachten hierover.

Nadien krijg je de gelegenheid om te experimenteren met verschillende interventies en krijg je hier feedback op.

Er is ruimte om een eigen casus te analyseren en gespreksvaardigheden te trainen.

Tijdsinvestering

Vooraf aan de workshop krijg je een leesopdracht die ongeveer twee uur in beslag neemt. Ook de voorbereiding van je eigen casus kost een uur de tijd. De workshop zelf loopt van 10u tot 17u.

Data

11 december 2018 van 10u00 tot 17u00

Locatie

ACT Academie Ranst
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
meer info en plannetje »

Gerelateerde opleidingen

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie