menu
(update op 23/9: geef je op voor de wachtlijst via info@act-academie.be of voor de volgende editie)
In deze workshop gaan we in op hoe je ACT kan inzetten in het werken met jongeren (tussen 14 en 18 jaar). ACT is zeer geschikt voor jongeren. Het is immers een actieve vorm van therapie, met veel doe-opdrachten, creatief werk, beeldend en verhalend werken, en metaforen die zich uitstekend lenen tot actief uitspelen.
Toch vraagt werken met jongeren hier en daar wel wat aanpassingen. Het is belangrijk om aan te sluiten bij hun ontwikkelingsniveau en veel aandacht te hebben voor veiligheid en openheid in een groep. Ze zijn immers vaak nog erg gevoelig voor gezichtsverlies, zeker in een groep van leeftijdsgenoten. We staan stil bij hoe je met een groep jongeren veiligheid en groepscohesie opbouwt.
Veel emoties en gedachten zijn op die leeftijd ook zeer heftig en overspoelend waardoor ook hun controlestrategieën vaak zeer sterk zijn. Deze afbouwen roept veel angst op. De jongeren die naar een therapie komen en ook hun ouders, verwachten immers vaak dat therapie oplossingen gaat aanbieden en houvast gaat geven. ACT geeft geen onmiddellijke oplossingen. Dit is niet evident. Werken naar creatieve hopeloosheid vraagt dan van de therapeut de nodige durf, doortastendheid en met momenten contra-intuïtief werken. Het is moeilijk om jongeren te zien lijden en niet met oplossingen te komen.
Jongeren zijn echter ook kritisch, zeker voor zaken die niet onmiddellijk nuttig of zinvol lijken. Het is soms zoeken naar manieren om hen te motiveren tot mindfulness, expansie en het uitspelen van metaforen die vaak op het eerste zicht weinig met hun leven te maken hebben.
Ook waarden en daaraan gekoppelde doelen zijn in deze levensfase soms zaken waar ze nog nooit echt bij stil hebben gestaan. Ze zijn immers nog zeer zoekend naar hun identiteit en veel begrippen zijn vaak voor hen te abstract. Hoe pas je dit aan?
Tot slot staan we ook stil bij hoe je ouders eventueel kan betrekken, zonder hen te veel ruimte te geven. Waardenwerk is immers vaak ook belangrijk als ondersteuning in het separatieproces. Jongeren moeten hun eigen waarden kunnen ontdekken en deze zijn vaak hier en daar verschillend van die van hun ouders.
Deze workshop is geschikt voor alle geïnteresseerde hulpverleners die ACT willen inzetten bij de ondersteuning van jongeren. Enige voorkennis van ACT is aangewezen. Er wordt niét stilgestaan bij het uitleggen van de zes kernvaardigheden in ACT, wél bij de toepassing ervan bij deze specifieke doelgroep.
Aan het einde van de workshop is het de bedoeling dat je weet hoe je ACT kan inzetten bij de ondersteuning van jongeren.
Deze workshop bestaat uit één dag van 10u00 tot 17u00.
23 november 2020 van 10u00 tot 17u00
La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »
Je kan op de locatie overnachten van 23 op 24 november aan budgettaire prijzen. Op 24 november gaat de workshop ‘ACT bij kinderen’ door op dezelfde locatie.
Volg je de volgende dag (24 november) ook de workshop ACT bij kinderen, dan kan je ervoor kiezen te overnachten op de locatie (Hof Zevenbergen); schrijf je daarvoor in op deze pagina. Er zijn een beperkt aantal plaatsen, dus schrijf je tijdig in.
ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven
ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be