ACT protocol voor individuele en groepsbegeleidingen – train de trainer (4 dagen)

Datum(s): 18 apr, 9 mei, 6 jun en 3 okt 2023

(update op 9 feb.: de opleiding zit voor 70% vol)

Dit is een train de trainer opleiding. Je leert actief een ACT-protocol aan waarmee je aan de slag kan in groepen of in individuele begeleidingen.

Gedurende vier dagen gaan we uitgebreid aan de slag met een protocol voor het geven van ACT-therapie en -training. Je leert wanneer je kan werken aan welke ACT-processen en op welke manier je dit kan doen. Dit wordt gekoppeld aan passende oefeningen en hoe je deze in de praktijk kan implementeren. Deze workshop is zeer geschikt voor iedereen die:

 • graag het volledige protocol wil ontvangen (met oefeningen, inclusief rationale en uitleg) dat nodig is om met individuele cliënten en/of met groepen aan de slag te gaan;
 • meer begeleiding en feedback wenst bij het inoefenen van alle belangrijke ACT-oefeningen;
 • vlotter wil worden in het maken van ‘on the spot’ casusconceptualisaties die nodig zijn voor het vertalen van de situatie van de cliënt in belangrijke ACT-metaforen zoals de emotiesomweg en busmetafoor.

Voor wie?

Deze workshop is gericht op hulpverleners die de ACT basisopleiding hebben gevolgd of een vergelijkbare ervaring met ACT hebben.

Deelnemers zijn bereid om thuis oefeningen voor te bereiden, te oefenen in groep en staan ervoor open om constructieve feedback te geven en te krijgen (in kleine groepjes).

Doel van de workshop

Na deze opleiding heb je al het materiaal om met individuele cliënten en in groep aan de slag te gaan. Je bent over de drempel heen om nieuwe oefeningen te brengen en je weet welke reacties je kan verwachten van cliënten. Bovendien heb je je eigen functioneren in een individuele werkrelatie of in groep verbeterd. Je bent geen startende ACT-hulpverlener meer maar neemt de jarenlange ervaring van de trainer mee.

Na deze opleiding kan je je (als psycholoog) kandidaat stellen om 6-sessies groepscursussen te geven (aan particulieren) binnen de ACT Academie (indien je een eigen praktijk hebt).

Werkwijze

Vóór de aanvang van de workshop krijg je het volledige protocol van de 6-weken cursus van de ACT Academie met daarin alle uitgeschreven transcripten en audio-opnames van de belangrijkste oefeningen die je in individuele begeleidingen en in een groepscursus doet. Je krijgt ook transcripten van rationale’s en de overgangen tussen de verschillende processen.

Deel 1. Drie interactieve opleidingsdagen op locatie (Oude Abdij van Drongen bij Gent)

 • Je krijgt de expertise mee van een ervaren trainer in het geven van ACT in groep en individuele begeleiding via uitleg over onder meer:
  • het belang van de rationale van oefeningen meegeven;
  • het doen van huiswerkbesprekingen en nabesprekingen van oefeningen;
  • vlotte overgangen maken tussen de verschillende processen en oefeningen;
  • oefeningen gericht op het verhogen van het lichaamsbewustzijn zoals mindfull yoga en de “loslaatoefening”;
  • aandachtspunten bij meditaties en mindfulnessoefeningen;
  • sneller worden in het maken van casusconceptualisaties zodat je de situatie van de cliënt onmiddellijk kan vertalen in de emotiesomweg en de busmetafoor;
  • het belang van creatief werken en recht te komen uit de therapiezetels.
 • Je traint het brengen van de diverse ACT-oefeningen. Je krijgt hier feedback over van de trainer en medecursisten. Dit is een vorm van supervisie en intervisie. Het is een uitgelezen kans om kennis te maken met andere kandidaat-intervisanten.
 • We oefenen in grote groep én in kleine groepjes onder begeleiding van Saartje om een maximaal leereffect te bekomen.

Deel 2. Intervisie

Tijdens de 4 maanden die volgen op deel 1 oefen je je ACT-vaardigheden verder in groepjes van 3. Je doet minstens 2 intervisies van 2,5 uur en maakt hiervan verslag. Op deze vragen wordt terug gekomen in de terugkomdag.

Deel 3. Terugkomdag

De laatste halve dag is een terugkomdag waar je je ervaringen met het doen van individuele en groepsbegeleidingen kan delen, vragen stellen en bijtanken.

Tijdsinvestering

De workshop bestaat in totaal uit 3 volle dagen, 5 uur intervisie en één halve terugkomdag. Vooraf aan de eerste 3 dagen krijg je leesopdrachten en oefeningen om in te studeren. Dit neemt ongeveer 4 uur per opleidingsdag in beslag. Daarbuiten ga je aan de slag met audio opnames te beluisteren en het geleerde in de praktijk te brengen.

Data

18 apr, 9 mei, 6 jun en 3 okt 2023

De eerste drie dagen gaan door van 10u tot 17u, de laatste dag van 09u tot 12u via Zoom.

Deze opleiding gaat gewoonlijk om de 2 jaar door en wisselt van locatie tussen regio Antwerpen en regio Gent (dus om de 4 jaar in jouw dichtsbijzijnde regio).

Locatie

Oude Abdij van Drongen
Drongenplein 27
9031 Drongen
meer info en plannetje »

KMO en accreditatie

Let op: De KMO-portefeuille werd hervormd vanaf jan. 2023. Voorlopig kunnen we geen tickets mét KMO aanbieden. Lees hier meer over KMO.

Accreditatie bij de VVGT.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien de overheid het niet toelaat om de opleiding op locatie te laten doorgaan, kan er één dag vervangen worden door een online opleidingsdag. Indien er 2 of meer opleidingsdagen niet op locatie mogen doorgaan, dan zullen we deze inhaaldag gebruiken (ook in geval van andere situaties van overmacht): 16 november 2023. Hou deze datum vrij in je agenda.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie