ACT bij rouw

Datum(s): 28 oktober 2020 van 10u00 tot 17u00

In de workshop komen recente inzichten uit de rouwcounseling aan bod. Er is op dat vlak heel wat veranderd de laatste jaren, waarbij men veel minder werkt naar een oplossing of afronding van een rouwproces, maar meer naar het integreren van het verlies in je leven. Sommigen spreken van een paradigmaverandering binnen de rouwcounseling.

Deze evolutie sluit mooi aan bij de basisfilosofie van ACT waar men spreekt van het accepteren van de onvermijdelijke pijn die hoort bij het leven. Het mooie van ACT is echter dat er ook heel wat handvatten worden aangereikt hoe je hier dan kan mee leven.  

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle geïnteresseerde hulpverleners die zich graag willen verdiepen in ACT bij rouw (in de brede zin van het woord). Voorkennis van ACT is aangewezen, aangezien het gaat om een eendaagse workshop waarbij niet alle technieken ten gronde uitgelegd kunnen worden.

Doel van de workshop

Aan het einde van de workshop is het de bedoeling dat je weet hoe je ACT in de praktijk toe kan passen in het kader van rouw.

Werkwijze

  • We gaan aan de slag met mindfulnessoefeningen om je te leren ankeren als je leven zo’n pijn doet dat je denkt te verdrinken. Ook creatieve oefeningen kunnen helpen om niet overspoeld te raken.
  • We kijken waar defusie helpend kan zijn.
  • We gaan zeer genuanceerd om met exposure aan de pijn.  
  • We staan stil bij hoe het verduidelijken van onze waarden helpend kan zijn om richting te houden in het woelig rouwproces, maar ook troost en warmte kan bieden. Rouw is immers vaak de keerzijde van waarden als ‘verbinding’ en ‘graag zien’. Het één kan niet zonder het ander. Dit besef kan echter ook veel troost bieden.

Het is belangrijk dat je bereid bent om ook naar je eigen rouwprocessen te gaan tijdens de oefening. Het is pas als je zelf ervaren hebt wat ACT kan betekenen als ondersteuning voor je verdriet, dat je dit ook kan inzetten in je werk.

Tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit één dag van 10u00 tot 17u00.

Data

28 oktober 2020 van 10u00 tot 17u00

Locatie

Hof Zevenbergen
Kasteeldreef 22
2520 Ranst
meer info en plannetje »

Let op: deze workshop was de vorige editie snel volzet, dus schrijf tijdig in.

Overnachting in Hof Van Zevenbergen

De 2 voorafgaande dagen gaat de opleiding mindfulness en compassie bij trauma door op dezelfde locatie. Volg je meerdere dagen en heb je geen zin om tussendoor naar huis te gaan? Je kan in Hof Van Zevenbergen overnachten in een eenvoudige eenpersoonskamer met ontbijt. Er zijn maar een beperkt aantal overnachtingen mogelijk, dus wacht niet te lang. Voor meer informatie zie deze pagina.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie