Individuele sessies voedingspsychologie

Wat en wie?

Bekijk hier het YouTube filmpje ‘Waarom is de voedingspsychologie zo belangrijk?!’.

Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen:

 • je gevoelens: stemming, stress, emoties (angst, somberheid, frustratie), schuldgevoelens prikkelbaarheid;
 • je denken: negatief denken, piekeren, laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen, concentratievermogen, geheugen, ADHD symptomen, of een ‘mistig’ hoofd.
 • je gedrag: wat je eet bepaalt mee wat je later op de dag eet, een suikerverslaving en andere verslavingen, je daadkracht en doorzettingsvermogen;
 • je lichamelijke sensaties: energiepeil (CVS), pijn (fybromyalgie), burn-out, chronische ontstekingen;
 • je slaapkwaliteit;
 • overgewicht;
 • darmklachten zoals constipatie, gasvorming, prikkelbare darm syndroom of een opgeblazen gevoel;
 • je immuunsysteem: hoe vaak je ziek bent, allergieën en auto-immuun klachten.

Voor individuele sessies voedingspsychologie kan je terecht bij Marleen (diëtiste met specialisatie voedingspsychologie) en Sara (klinisch psycholoog met specialisatie voedingspsychologie).

Afspraak maken
Werkwijze
 • Voorafgaand aan het intakegesprek vul je verschillende vragenlijsten en een voedingsdagboek in zodat er de eerste sessie meteen efficiënt aan de slag gegaan kan worden.
 • Er worden een 8-tal domeinen bekeken die kunnen meespelen bij het ontstaan of in stand houden van psychische klachten, zoals de aanmaak van neurotransmitters, bloedsuikerschommelingen, hormonale schommelingen enz. We werken domein per domein af en starten vaak met het proces dat het snelst resultaat geeft. Meestal geeft dit snel een positief sneeuwbaleffect.
 • We gebruiken voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten om je mentale en/of fysieke klachten aan te pakken.
 • Gezonder eten is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Naast de uitleg over wat gezond eten is focussen we op de hindernissen die je tegenkomt bij het veranderen van eetpatroon. We werken met ACT en met aminozuurtherapie om die hindernissen aan te pakken.
 • Tijdens het eerste gesprek krijg je meer uitleg over de mogelijke werkwijzen. Je kiest zelf hoe je aan de slag wil gaan.
 • Er wordt regelmatig samen gewerkt met een arts maar dit is zeker niet altijd nodig; dit kies je zelf mee. Bij sommige ernstige problematieken of bij klachten die niet opklaren na een tijdlang met voeding gewerkt te hebben is dit wel essentieel.
 • Sommige mensen kunnen na een paar sessies zelfstandig verder werken, anderen na 5 of 10 sessies. De duur van de begeleiding hangt helemaal af van de ernst en duur van je klachten, van jou inzet en van welk niveau je wil bereiken. We doen voorstellen om een eventueel gebrek aan energie, motivatie of doorzettingsvermogen aan te pakken.
 • Je kan online of in de praktijk te Ranst afspreken

Lees hier meer over één specifieke toepassing van de voedingspsychologie op het domein van eetverslaving en overgewicht.

Prijs

De prijs van een consult bij Marleen is 50 euro. De prijs van een consult bij Sara is 85 euro (3 kwartier gesprekstijd + verwerking van vragenlijsten (prijs feb. 2019).

Locatie

De ACT Academie Ranst ligt ten oosten van Antwerpen aan afrit 19 op de E313 (vanaf de Antwerpse Ring bereikbaar op 15 min. zonder file).

Literatuur

Lees hier een artikel van Sara Bosman over voedingspsychologie in het Tijdschrift Klinische Psychologie (2019) (doelgroep lezers: hulpverleners).

Aan het boek ‘Ruimte maken voor lichaam en geest in Therapie’ (Acco, 2019) heeft zij een hoofdstuk ‘Voedingspsychologie’ en een hoofdstuk ‘ACT bij burn-out’ bijgedragen (doelgroep lezers: hulpverleners).

MAAK EEN AFSPRAAK

 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie