Mindfulness en compassie bij kanker en ziekte

inschrijvingen tot 24 feb. (herhaling in 2022)

Datum(s): 19 maart 2019 van 10u00 tot 17u00

Mindfulness- en compassietrainingen worden vandaag de dag steeds vaker ingezet in het beter leren omgaan met kanker en andere ziektes. Het is dan ook zinvol om inhoudelijk op de hoogte te zijn van wat deze stromingen te bieden hebben.

We vinden het vaak zo vanzelfsprekend dat we doen wat we willen doen, en ons lichaam vanzelfsprekend volgt. Bij kanker en ziekte worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid, met lichamelijke beperkingen en met onszelf. Hoe sterk we ons ook proberen te houden, kanker en andere ziektes schudden jou en je leefwereld danig door elkaar en het lijkt alsof je handvatten weggevallen zijn. Veel mensen spreken van de breuklijn voor en na de diagnose. Hoe ga je hier nu adequaat mee om? Hoe kan je goed en mild voor jezelf zorgen?

Mindfulness helpt je om met je aandacht in dit eigenste moment aan te komen in plaats van te blijven hangen in het verleden (vergeleken met vroeger kan ik nu nog maar dit of dat, ben ik anders en ik wil de oude ik terug) en de toekomst (wat als…). Je leert om hier en nu je lichaam beter aan te voelen en lastige gedachten en emoties gewoon voorbij te laten komen, in plaats van er telkens weer door meegesleurd te worden.

Compassie gaat een stapje verder en leert je om jezelf en je lichaam met meer mildheid te benaderen. In plaats van je innerlijke criticus te laten spreken en hierdoor jezelf te streng te behandelen en jezelf te forceren, in plaats van je grenzen te respecteren, ga je beter voor jezelf zorgen en jezelf meer ademruimte gunnen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle geïnteresseerde hulpverleners die zich graag willen verdiepen in mindfulness en compassie bij kanker en andere (chronische) ziektes. Voorkennis van mindfulness is aangewezen, voorkennis van compassie mag maar is geen pre.

Doel van de workshop

Aan het einde van de workshop is het de bedoeling dat je weet welke rol mindfulness en compassie kunnen spelen bij kanker en andere ziektes en hoe je deze in de praktijk kunt toepassen.

Werkwijze

  • We bieden een theoretische achtergrond aan van waaruit we onder andere kijken naar emotieregulatie vanuit de evolutionaire psychologie.
  • We gaan aan de slag met mindfulness- en compassieoefeningen specifiek gericht op omgaan met ziekte, confrontatie met lichamelijke veranderingen en omgaan met weerstand.
  • We staan stil bij de impact van ziekte op welbevinden, lichaamsbeeld en contact met de omgeving. Ook besteden we aandacht aan de impact van confrontatie met de eigen sterfelijkheid op de psyche.

Tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit één dag van 10u00 tot 17u00.

Data

19 maart 2019 van 10u00 tot 17u00

Locatie

ACT Academie Ranst

Belangrijk

De inschrijvingen worden 24 februari afgesloten. De workshop wordt niet hernomen in 2020-2021.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie