Vervolgopleiding

De vervolgopleiding is gericht op hulpverleners die de zesdaagse basisopleiding ACT hebben gevolgd, of een vergelijkbare ervaring hebben. De opleiding bestaat uit verschillende meerdaagse workshops rond een bepaald thema die worden gegeven door ervaren gastsprekers. Ons aanbod wordt regelmatig uitgebreid, dus hou de nieuwsbrief in het oog.

De vervolgopleiding in 2017 bestaat uit de volgende workshops:

  • een driedaagse rond Relational Frame Theory (afgerond)
  • een driedaagse rond supervisie en vaardigheden inoefenen rond een bepaald thema
    • 6 juni: cognitieve fusie en een cliënt onderbreken (afgerond)
    • 27 oktober: radicale acceptatie bij (fysieke en psychische) pijn
    • 9 november: creatieve hopeloosheid en komen tot de kernpijn
  • een tweedaagse rond de therapeutische relatie
  • een tweedaagse rond compassie

In 2018 wordt dit aanbod uitgebreid naar een meerdaagse rond het geven van ACT-training in groep. Hou de nieuwsbrief en website in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwe workshops die in het voorjaar van 2018 gepland zullen worden.

Je kan ervoor kiezen om deel te nemen aan de volledige vervolgopleiding of om één of meerdere workshops afzonderlijk te volgen.

Inhoud van de workshops

2-daagse rond de therapeutische relatie

Deze ervaringsgerichte tweedaagse workshop is gericht op het leren kennen van de aard van je werkrelatie met je cliënt. Deze therapeutische relatie is zowel heel directief, confronterend als enorm warm en zacht; zelf zijn wij steeds onder de indruk van Robyn Walser die deze grondhouding op een schitterende manier belichaamt. Geen geitenwollensokken, noch een eindeloos gegraaf of ‘blabla’, maar naar de kern gaan op een respectvolle manier.

In deze tweedaagse maak je zelf het ACT-proces door vanuit het perspectief van de cliënt. Er wordt gewerkt met persoonlijk materiaal uit je eigen leven. Deze diepgaande ervaring is nodig om de grondhouding te leren kennen en stelt je in staat om nadien datzelfde niveau van werken op te zoeken met je cliënt.

Enkele onderwerpen die aan bod komen:

  • verdere verdieping in de kernprocessen;
  • therapeutische relatie, compassie en appreciatie;
  • belang van vertragen in een ACT-sessie;
  • modelling door de trainers van verschillende vaardigheden (o.a. rollenspel) + uitgebreide bespreking videofragment;
  • verbeteren van je klinische vaardigheden door het inoefenen van de technieken, en te kijken naar je eigen ACT-proces en hoe dit je als hulpverlener beïnvloedt.

Deze tweedaagse wordt gegeven door twee trainers, namelijk Sofie Maerevoet en Sara Bosman. Dit zodat er kennis kan gemaakt worden met verschillende stijlen binnen ACT.

Info & Inschrijven

 

 

 2-daagse rond compassie

Deze tweedaagse wordt door deelnemers omschreven als een cadeau voor je cliënten en jezelf: “een ongelooflijk leerrijke ervaring”, “zeer voldoening schenkend”, “kracht en rust tegelijk”, “alle puzzelstukjes vallen op hun plaats”.

Compassie is een belangrijk onderdeel van ACT, dat direct verband houdt met de zes kernprocessen. De meesten van ons hebben een zeer strenge innerlijke criticus. We zijn zelfs bang om deze – vaak ronduit gemene – stem links te laten liggen, omdat we denken dat we onszelf dan niet meer gemotiveerd krijgen om “vooruit te komen”. Uit onderzoek blijkt echter het tegengestelde! Niet zelfkritiek, maar een houding van ‘vriendelijkheid voor jezelf’ motiveert om waardevolle actie te ondernemen.

Compassievaardigheden ondersteunen via de weg van acceptatie de toewijding aan waarden binnen ACT. Compassie is vaak hét missende element voor cliënten die moeizaam vooruit gaan en voor mensen met chronische problematieken.

Deze module wordt gegeven door Sara Bosman (klinisch psycholoog, gedragstherapeut en opleidingshoofd).

Info & Inschrijven

 

 

supervisie en vaardigheden oefenen rond een bepaald thema

Elke workshopdag omvat een ander thema en vormt een mix van het inoefenen van vaardigheden en het bespreken van meegebrachte casussen. Je wordt hierbij geholpen door Sara Bosman en verschillende co-trainers om een maximaal leereffect te bekomen.

Je kan ervoor kiezen om één of meerdere dagen te volgen, of om de gehele workshop mee te doen.

Een overzicht van de thema’s:

  • 6 juni: cognitieve fusie en een cliënt onderbreken (afgerond)
  • 27 oktober: radicale acceptatie bij (fysieke en psychische) pijn
  • 9 november: creatieve hopeloosheid en komen tot de kernpijn

Door middel van meerdere rollenspellen in grote en kleine groep, en het analyseren van casusmateriaal wordt er met deze vaardigheden aan de slag gegaan.

Workshop radicale acceptatie bij (fysieke en psychische) pijn

Op 27 oktober gaan we in op radicale acceptatie of exposure en de toepassing hiervan op chronische pijn. Een eerste probleem is dat we als hulpverlener vaak niet diep genoeg ingaan op dit proces. We hebben schrik om onze cliënt te kwetsen of pijn te doen. Hierdoor laten we leerkansen voor onze cliënten liggen en is hun vooruitgang beperkter dan zou kunnen.

We passen deze principes toe op chronische pijn, maar de vertaling naar psychische pijn is echter onmiddellijk gemaakt. Je hoeft dus niet te werken met cliënten met chronische pijnklachten om bij te leren tijdens de workshop.

In de namiddag gaan we aan de slag met casussen die je zelf meeneemt en maken we samen casusconceptualisaties. Sara Bosman en verschillende co-trainers helpen je hierbij. Je krijgt de gelegenheid om te experimenteren met verschillende interventies en krijgt hierop feedback.

Info & Inschrijven

 

 

Workshop creatieve hopeloosheid en komen tot de kernpijn

Op 9 november gaan we verder in op radicale acceptatie en exposure aan psychische pijn. Een probleem bij acceptatie is dat we vaak slechts blootstellen aan “oppervlakkige” pijn. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar de dieper liggende existentiële pijn. De diepste angst van een persoon met hypochondrie is immers niet het opmerken van tintelingen in de vingers of een hartslag die overslaat. Meestal gaat dit over een onderliggende doodsangst. Een persoon met OCD heeft bijvoorbeeld wel schrik om brand te stichten, maar het is belangrijk om dieper te gaan en te komen bij bijvoorbeeld een angst voor afwijzing. Deze existentiële pijnen gaan vaak over angst voor afwijzing (er niet bij horen), eenzaamheid, fysieke pijn, verlies en de dood. Deze pijnen zijn zeer algemeen, we kennen ze allemaal.

Hoe breng je je cliënt nu bij die dieperliggende pijnen? Je krijgt een voorbeeld hiervan te zien door een demonstratie van de trainer. Nadien oefenen cursisten in kleine groepjes om de cliënt -met veel mededogen- bij de diepste existentiële pijn te brengen.

Thema’s die hierbij nog aan bod komen zijn:

  • het inbrengen van hartsboodschappen, intens en écht aanwezig zijn in de werkrelatie;
  • hoe als hulpverlener niet meegesleept worden met de pijn van cliënten;
  • de efficiëntie van traagheid in therapie.

Alle dagen worden gegeven door Sara Bosman (klinisch psycholoog, gedragstherapeut en opleidingshoofd ACT Academie).

Info & Inschrijven

 

 

4-daagse rond het geven van ACT-training (individueel en/of in groep) – mét volledig protocol

Gedurende vier dagen gaan we uitgebreid aan de slag met een protocol voor het geven van ACT-therapie en -training. Je leert wanneer je kan werken aan welke ACT-processen en op welke manier je dit kan doen. Dit wordt gekoppeld aan passende oefeningen en hoe je deze in de praktijk kan implementeren. Deze workshop is zeer geschikt voor iedereen die:

  • graag het volledige protocol wil ontvangen met oefeningen (inclusief rationale en uitleg) die nodig is om met individuele cliënten en/of met groepen aan de slag te gaan;
  • meer begeleiding en feedback wenst bij het inoefenen van alle belangrijke ACT-oefeningen;
  • vlotter willen worden in het maken van ‘on the spot’ casusconceptualisaties die nodig zijn voor het vertalen van de situatie van de cliënt in belangrijke ACT-metaforen zoals de emotiesomweg en busmetafoor.

De workshop wordt gegeven door Sara Bosman (psycholoog, cognitief gedragstherapeut en opleidingshoofd ACT Academie).

Info & Inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie