Veelgestelde vragen over de opleiding ACT bij kinderen (leeftijd, accreditatie,…)

Moet ik eerst de algemene basisopleiding ACT volgen voordat ik de opleiding ACT voor kinderen kan volgen?

Je hoeft niet eerst de algemene ACT-opleiding te volgen voordat je de ACT-opleiding voor kinderen volgt. Deze start vanaf nul.

Er is weinig overlap tussen beide opleidingen. De opbouw en de gebruikte metaforen van de opleiding voor kinderen is anders dan deze van de algemene ACT-opleiding.

 

Op welke leeftijdsgroep focust de opleiding? Is dit ook toepasbaar op jongeren?

De trainster (Sien) gebruikt ACT voor kinderen voornamelijk voor lagere school kinderen. Er wordt in de opleiding kort ingegaan op de vertaling naar jongeren.

We geven ook om de 1,5 à 2 jaar een workshop voor gevorderden ‘ACT bij jongeren‘  en in 2023 ook de workshop ‘ACT voor ouders’.

Wij gebruiken het gewone ACT-model vanaf ongeveer 14 jaar. Veel hangt af van je cliënt zelf.

Het gezin speelt een belangrijke rol in de coaching van kinderen. Zet de opleiding ook in op technieken rond samenwerking met / betrokkenheid van gezinsleden?

Niet heel specifiek, het is geen cursus systeemtherapie in die zin. De vraag begrijp ik overigens heel goed en hij komt dan ook vaak voorbij tijdens de training: er is altijd tijd en ruimte om daar samen dan naar te kijken; hoe vlieg ik deze casus specifiek aan of hoe betrek ik het systeem in de begeleiding? Ik heb zelf altijd een aantal (recente) cases ter illustratie wanneer nodig.

Dit thema wordt uitgebreid behandeld in de workshop voor gevorderden: ‘ACT voor ouders’.

 

Accreditatie en ACT4kids certificering

Om in aanmerking te komen voor de ACT4kids certificering dien je voldoende aanwezig te zijn geweest (5,5 dag). Wil je de accreditatiepunten voor NIP/NVO, SKJ, VGCt, Register Vaktherapeuten, Registerplein, POH-GGZ, NVvPO ontvangen, dan dien je voldoende aanwezig te zijn geweest en maak je een eindtoets. Dit is een casusconceptualisatie met functie analyse van een ingebrachte casus en neemt zo’n 6 uur in beslag. Een groot deel kan je al maken tijdens de training. Ben je een dag afwezig dan is het helaas niet mogelijk om een dag in te halen, maar zorgen we in overleg met jou voor een bij jou passende vervangende oefening, zodat je alsnog beschikt over de stof die je gemist hebt die dag.

Na het behalen van de certificering mag je gebruik maken van het keurmerk. Tevens kun je ervoor kiezen om als ‘ACT4kids gecertificeerd therapeut’ een melding te krijgen op deze website om zo beter vindbaar te zijn voor verwijzers en ouders.

De trainer kan hierover tijdens de opleiding info geven.

Het certificaat geeft recht op de volgende accreditatie (vanaf april 2022):

Voor de opleiding tot NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog en tot NVO Orthopedagoog Generalist:

  • Behandeling: 18 Punten
  • Diagnostiek: 6 Punten
  • Extra Literatuurstudie: 19 Punten
  • Overige Taken: 12 Punten

Voor de herregistratie tot K&J psycholoog of tot Orthopedagoog Generalist:

  • 36 Punten

Voor de (her)opname in het SKJ register:

  • 36 Punten

Voor herregistratie (als nascholing) in het register van de VGCt:

  • 34 Punten

Voor (her)opname in het Register Vaktherapeuten:

  • 66 Punten

Registerplein:

  • 88 Punten

NVvPO:

  • 12 Punten

Voor de nascholing van praktijkondersteuners LV POH-GGZ:

  • 30 Punten

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie