Veelgestelde vragen over de opleiding ACT bij kinderen

Op welke leeftijdsgroep focust de opleiding? Is dit ook toepasbaar op jongeren?

De bij ACT4kids behorende figuren zijn metaforen voor ACT-vaardigheden. Dat betekent dat je ze gemakkelijk kunt transformeren naar andere metaforen die beter aansluiten bij welke doelgroep dan ook. Ook de oefeningen kun je aanpassen aan degene die je voor je hebt. Hier besteden we in de training veel aandacht aan. Zo is het voor elke vorm van begeleiding en leeftijd toe te passen. En in mijn praktijk merk ik (Monique, de trainer) dat óók volwassenen er baat bij kunnen hebben. Het model zelf heb ik bijvoorbeeld ontwikkeld in mijn werk binnen het beroepsonderwijs waar ik voornamelijk met 16-23 jarigen werkte.

Het gezin speelt een belangrijke rol in de coaching van kinderen. Zet de opleiding ook in op technieken rond samenwerking met / betrokkenheid van gezinsleden?

Niet heel specifiek, het is geen cursus systeemtherapie in die zin. Wel besteden we er aandacht aan en is er een rollenspel rondom ouders. De vraag begrijp ik overigens heel goed en hij komt dan ook vaak voorbij tijdens de training: er is altijd tijd en ruimte om daar samen dan naar te kijken; hoe vlieg ik deze casus specifiek aan of hoe betrek ik het systeem in de begeleiding? Ik heb zelf altijd een aantal (recente) cases ter illustratie wanneer nodig.

Is er aandacht voor creatieve therapie? Zoja, hoe komt dit aan bod?

Ik ben zelf naast psycholoog ook beeldend therapeut. ACT4kids heeft een sterk speltherapeutisch karakter en veel oefeningen zijn beeldend – omdat ik zelf zo’n achtergrond heb, maar ook omdat het een fijn medium is om mee te communiceren met kinderen (i.p.v. het stellen van verbale vragen die nogal wat cognitieve ontwikkeling vergen van het kind).

Overigens is binnen ACT de ervaring belangrijker dan de verbale overdracht (inzicht krijgen op basis van verbale dialogen). Wanneer oefeningen al sterk verbaal zijn, kunnen ze altijd makkelijk overgezet worden naar non-verbale oefeningen. Ook hier veel aandacht voor in de training: zo namen er eerder al logopedisten, paardencoaches, hulphond-begeleiders, PMT’ers etc. deel waardoor de toolbox aan ‘anderssoortige’ oefeningen alleen maar groeit.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie