Therapeutische modellen bij ziekte, burn-out en pijn (9 dagen, met 3 dagen all-in formule)

Datum(s): 18 mrt, 19 mrt, 20 mrt, 21 mrt, 22 apr en 23 mei 2019

Er is een ware epidemie van burn-out, chronische ziekten, pijn- en vermoeidheidsklachten in de Westerse samenleving. Hoe kunnen we als hulpverlener hiermee omgaan?

Gezien de complexiteit van deze problemen is een multifocale of integratieve aanpak nodig. We kunnen als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg zowel focussen op de zuiver psychotherapeutische aanpak als op de fysiologische kant van het verhaal. In deze opleiding leer je beide insteken hanteren.

Deze negendaagse training bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Mindfulness en compassie bij kanker en ziekte
  2. Thema ‘fysieke pijn’ en supervisie
  3. Burn-out, een integratieve aanpak (2 dagen)
  4. Slaapproblemen en depressie
  5. Voedingspsychologie & ACT (4 dagen)

Je kan gemakkelijk overnachten in de buurt en/of op locatie omdat onderdeel 1-3 aaneensluitende dagen zijn, en het onderdeel voedingspsychologie eveneens.

Voor wie?

Deze module is gericht op hulpverleners die reeds enige kennis hebben van ACT, mindfulness of compassie. Daarbij is deze module bij uitstek interessant voor hulpverleners die regelmatig in contact komen met mensen die lijden onder lichamelijke ziekten, pijn, vermoeidheid en/of burn-out.

Indien men geen basisopleiding in ACT gevolgd heeft, is de workshop over fysieke pijn en supervisie als inspiratie bedoeld (het is niet de bedoeling om de technische aspecten van de workshop op het einde van de dag te beheersen).

Voor de workshop ‘mindfulness en compassie bij kanker en ziekte’ heb je enige voorkennis van mindfulness nodig. De basisprincipes worden er niet herhaald.

Doel van de module

  • Je leert verschillende therapeutische modellen kennen die je kan toepassen wanneer cliënten geconfronteerd worden met ziekte, pijn, vermoeidheid en/of burn-out.
  • Je leert ACT, mindfulness en compassie kennen als therapeutische modellen die bij deze klachten met succes gebruikt worden.
  • Je leert fysiologische factoren herkennen die bijdragen aan het ontstaan van lichamelijke problemen en leert een behandeling hieromtrent opzetten of ondersteunen.

Werkwijze

Deze module bestaat uit een theoretisch gedeelte en een deel waarin je ervaringsgericht werkt. Je neemt regelmatig het cliëntperspectief in om van binnenuit te ervaren hoe deze therapeutische modellen werken.

Je neemt actief deel aan oefeningen, waaronder een rollenspel in kleine groepjes.

Ook het opleidingsonderdeel met betrekking tot voedingspsychologie is gedeeltelijk theoretisch en zal bestaan uit heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben. We werken met beeld- en videomateriaal om alles levendig te maken. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan. Dit opleidingsonderdeel gaat door in retraitevorm (all-in formule) zodat je zelf de voordelen zal ervaren van lekkere en gezonde voeding die je bloedsuikerspiegel constant houdt.

Je krijgt huiswerkopdrachten mee zodat je de informatie op je eigen tempo kan verwerken en toepassen. Hiervoor krijg je een syllabus –mét lekkere en uitgetest recepten–  mee en krijg je toegang tot audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen.

Daarnaast krijg je ook gedragstherapeutische technieken en bruikbare tools aangereikt om zelf je eigen voedingspatroon te wijzigen.  

Tijdsinvestering

De module bestaat uit vijf workshopdagen die lopen van 10u tot 17u.

De module voedingspsychologie gaat door van maandagavond 22 april 2019 tot donderdagavond 25 april 2019 in retraitevorm.

Data

18 mrt, 19 mrt, 20 mrt, 21 mrt, 22 apr en 23 mei 2019

Dagindeling opleidingsonderdeel voedingspsychologie

Je arriveert maandagavond 22 april 2019 tussen 17u30 en 21u30. De avondmaaltijd maakt nog geen deel uit van de opleiding.

De deelnemers worden in drie groepen verdeeld en elke groep bereidt samen met de kok één ontbijt, één lunch, één avondmaaltijd en één laat-avond snack (over de verschillende dagen heen). Op deze manier leert men typische kookinstrumenten, bereidingswijzen en recepten ervaringsgericht kennen. Er is altijd vegetarische, gluten- en zuivelvrije voeding beschikbaar. Indien je nog andere specifieke dieetwensen hebt, mag je zelf vervangende producten meebrengen.

8u kookworkshop ontbijt groep 1
8u30 samen ontbijten
9u30 tot 12u opleiding in groep
12u kookworkshop lunch groep 2
12u45 tot 13u30 samen lunchen
14u tot 16u30 opleiding in groep
16u30 kookworkshop avondmaaltijd + snack
17u30 samen eten
18u30 vrije tijd

De laatste maaltijd gebruiken we samen op donderdagavond 25 april 2019, en we sluiten af om 18u30.

Locatie

ACT Academie Ranst
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
meer info en plannetje »

De module ‘voedingspsychologie & ACT’ wordt op Domein Menas te Sint-Maria-Aalter (25 km ten noordwesten van Gent) georganiseerd.

Gerelateerde opleidingen

Opmerkingen

  • je krijgt een getuigschrift van deelname.
  • kmo-portefeuille beschikbaar
  • betaald educatief verlof in aanvraag
  • bij bepaalde voorwaarden mogelijkheid om te betalen met opleidingscheques
  • voor accreditaties bij beroepsverenigingen neem contact op met administratie@act-academie.be

Overnachting op Domein Menas

Tijdens het opleidingsonderdeel voedingspsychologie overnacht je in een eenvoudige één- of tweepersoonskamer op Domein Menas zelf. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Om de kostprijs van de opleiding zo laag mogelijk te houden hebben we gekozen voor een prijs zonder gebruik van lakens, handdoeken en toiletgerief. Beddengoed en handdoeken kan je zelf meebrengen of ter plaatse huren (7 euro). Denk ook aan wandelschoenen als je graag in de omgeving wandelt.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie