Retraite (4 dagen)

Datum(s): van 10 juni 10u tot 13 juni 12u met overnachting

In deze retraite voor hulpverleners en particulieren (zonder ernstige psychische problematiek) focussen we op onze eigen persoonlijke ontwikkeling. De retraite is volledig ervaringsgericht; er wordt geen theorie gegeven. Door middel van technieken uit ACT, mindfulness en compassie, komen we dichter bij onszelf en bij dat wat we écht belangrijk vinden, met andere woorden: onze waarden. We ontmoeten onze innerlijke wereld van gevoelens, gedachten en lichaamsgewaarwordingen, en leren hier op een mindful manier mee omgaan. Hierbij cultiveren we een houding van vriendelijkheid naar onszelf toe.

Voor wie?

Deze retraite richt zich op hulpverleners die een leertherapeutisch proces willen doormaken. Je hebt ervaring met ACT óf mindfulness óf compassie nodig als basis. Ook particulieren (zonder ernstige psychische problemen) zijn van harte welkom.

Doelstelling

In deze retraite maak je een leertherapeutisch proces door wat je zal ondersteunen in je werk als hulpverlener. Als hulpverlener werken we immers met onszelf als werkinstrument. Daarvoor is bewustzijn van je eigen innerlijke wereld en waarden nodig, alsook een vaardigheid om met moeilijke gevoelens, gedachten en lichaamsgewaarwordingen om te gaan.

Als mens kom je rijker uit deze ervaring op verschillende vlakken:

  • je bent beter in contact met: je waarden, de richting die je aan je leven wil geven los van angsten, schuldgevoelens en andere pijnlijke gevoelens, gedachten en lichaamsgewaarwordingen en verwachtingen van anderen
  • je kan beter omgaan met moeilijke gevoelens, gedachten en lichaamsgewaarwordingen zoals pijn, vermoeidheid etc.
  • een grotere intentie om momenten van genieten in te lassen
  • een vriendelijkere houding tegenover jezelf
  • meer bewustzijn in het algemeen

Werkwijze

Deze retraite is volledig ervaringsgericht. We besteden tijd aan:

  • formele en informele meditatie- en compassie oefeningen
  • oefeningen, beelden en metaforen uit ACT
  • creatieve technieken die een diepgaande ervaring geven

Er is enige overlap met oefeningen uit de ACT-, mindfulness- en compassieopleidingen die doorgaan tijdens academiejaar 2018-2019 maar het grootste gedeelte bestaat uit nieuw materiaal.

Periodes van stiltes worden afgewisseld met vrij spreken. Dit is geen retraite waar we 8 uur per dag stilzitten op een meditatiekussen. Mindfulness- en compassieoefeningen waarbij we zitten of liggen zijn nodig om te vertragen, maar worden zeer regelmatig afgewisseld met actievere technieken.

De retraite wordt begeleid door 2 trainers zodat je maximale ondersteuning krijgt.

Data

De retraite start op maandag 10 juni (Pinkstermaandag) om 10u en eindigt op donderdag 13 juni om 12u. Je verblijft ter plaatse in eenvoudige eenpersoonskamers en geniet van vol pension.

Locatie

Domein Menas
Blekkervijverstraat 20
9880 Sint-Maria-Aalter
meer info en plannetje »

Aansluitende thema’s

 

Overnachting

Deelnemers  kunnen ter plaatse overnachten en genieten dagelijks van een lekkere maaltijd.

inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 37B
2520 Ranst
0468 34 54 92
info@act-academie.be