Psychologische ondersteuning bij kanker en andere ziekten

gebruik van ACT, mindfulness en compassie (online workshop)

Datum(s): 17 november 2021 van 09u00 tot 15u30

(update op 16/11/’21: 1 plaats vrij door annulatie)

Psychologische ondersteuning bij de behandeling van kanker en andere ernstige ziekten valt niet meer weg te denken uit de standaardbehandelingen in ziekenhuizen en daarbuiten. In deze workshop krijg je een aantal aandachtspunten mee om met deze doelgroep aan de slag te gaan en werken we ervaringsgericht met technieken uit het ACT-, mindfulness- en compassiemodel.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle hulpverleners die met mensen met kanker en andere ernstige ziekten werken en interesse hebben in het gebruik van derde generatie gedragstherapeutische technieken (ACT, mindfulness en compassie).

Voorkennis van ACT, mindfulness of compassie is aangewezen maar geen must. Je kan de basisconcepten (van ACT en mindfulness) leren kennen aan de hand van een aantal video’s vooraf aan de workshop. De basisconcepten worden niét herhaald in de workshop zelf.

Doelstellingen

Aan het einde van deze workshop heb je meer kennis en tools om in de praktijk aan de slag te gaan met deze specifieke doelgroep.

  • Je beschikt over kennis met betrekking tot de impact van ziekte op welbevinden, lichaamsbeeld en contact met de omgeving
  • Je kan interventies vanuit de derde generatie gedragstherapie (ACT, mindfulness, compassie) toepassen bij deze doelgroep (je niveau hierin hangt natuurlijk mede af van je basiskennis vooraf aan de workshop)

Inhoud

We vinden het vaak zo vanzelfsprekend dat we doen wat we willen doen, en ons lichaam vanzelfsprekend volgt. Bij kanker en ziekte worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid, met lichamelijke beperkingen en met onszelf. Hoe sterk we ons ook proberen te houden, kanker en andere ziektes schudden jou en je leefwereld danig door elkaar en het lijkt alsof je handvatten weggevallen zijn. Veel mensen spreken van de breuklijn voor en na de diagnose. Hoe ga je hier nu adequaat mee om? Hoe kan je goed en mild voor jezelf zorgen?

In deze workshop staan we stil bij de impact van ziekte op welbevinden, lichaamsbeeld en contact met de omgeving. Ook besteden we aandacht aan de impact van confrontatie met de eigen sterfelijkheid op de psyche.
We bieden een theoretische achtergrond aan waaruit we onder andere kijken naar emotieregulatie vanuit de evolutionaire psychologie.
We gaan aan de slag met ACT, mindfulness- en compassieoefeningen specifiek gericht op omgaan met ziekte, confrontatie met lichamelijke veranderingen en omgaan met weerstand.

ACT en mindfulness helpen je om met je aandacht in dit eigenste moment aan te komen in plaats van te blijven hangen in het verleden (vergeleken met vroeger kan ik nu nog maar dit of dat, ben ik anders en ik wil de oude ik terug) en de toekomst (wat als…). Je leert om hier en nu je lichaam beter aan te voelen en lastige gedachten en emoties gewoon voorbij te laten komen, in plaats van er telkens weer door meegesleurd te worden.

Compassie gaat een stapje verder en leert je om jezelf en je lichaam met meer mildheid te benaderen. In plaats van je innerlijke criticus te laten spreken en hierdoor jezelf te streng te behandelen en jezelf te forceren, in plaats van je grenzen te respecteren, ga je beter voor jezelf zorgen en jezelf meer ademruimte gunnen.

Werkwijze

Het grootste deel van de workshop is ervarings- en praktijkgericht. Daarnaast wordt ook de theoretische achtergrond aangeboden.
De trainer geeft veel voorbeelden uit de praktijk.

Data

woensdag 17 november van 9:00-12:00 en van 13:00 tot 15:30

Tijdsinvestering

2,5 uur voorbereiding via webinar over ACT en mindfulness
5,5 uur op de dag van de workshop zelf

Locatie

Online via Zoom

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie