(update op 26/10/’21: laatste plaats)
Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen.
Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.
Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom gebruiken we verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. We werken met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze).

Doel
Je leert de fysiologische mechanismen kennen en herstellen waarlangs je psychische en lichamelijke klachten kan verbeteren.
Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk om voedingsgewoonten te verbeteren en daarmee je psychisch en lichamelijk welzijn (van jezelf en van cliënten) te vergroten.
Je leert technieken waarmee je de verandering van voedingsgewoonten kan ondersteunen en haalbaar maken.
In detail leer je:
- de plaats van de voedingspsychologie binnen de gezondheidszorg kennen
- het onderzoek naar het effect van voeding op psychisch welzijn kennen
- voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen
- wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
- hoe 6 fysiologische mechanismen een enorme invloed hebben op je psychisch en lichamelijk welzijn
- je bloedsuikerspiegel (de bloedsuikerbijnieras)
- de aanmaak van neurotransmitters
- inflammatie (ontsteking)
- darmflora en spijsvertering
- detoxificatie en methylatie (ontgifting)
- oxidatieve stress (beschadiging van de cellen)
- hoe je met voeding en specifieke nutriënten deze fysiologische processen kan meten/inschatten en verbeteren
- aan cliënten uitleggen hoe deze mechanismen werken aan de hand van overzichtelijke visuele schema’s
- kennismaken met ACT (via Webinar, 10 uur video met thuisopdrachten)
- ACT toepassen op het domein van de voedingspsychologie: ACT-technieken om cliënten te motiveren om voedingsgewoonten te veranderen en om te gaan met moeilijke gevoelens, gedachten en sensaties die optreden bij het veranderen van voedingsgewoonten
- aminozuurtherapie gebruiken om de verandering van voedingsgewoonten te ondersteunen
- door een eigen leerproces het positieve effect kennen van de verandering van eetgewoonten op je psychisch, cognitief en lichamelijk functioneren
Voor wie?
Deze opleiding is voor jou indien je zowel een theoretische als praktische nieuwsgierigheid hebt naar wat je met voedingspsychologie kan doen aan psychische en lichamelijke klachten, voor jezelf of toegepast in je werksituatie.
De opleiding focust op de noden van professionals maar ook particulieren met een theoretische interesse zijn welkom.
Indien je ACT wil leren toepassen op andere domeinen dan het veranderen van voedingsgewoonten volg je best ook de basisopleiding ACT. In de opleiding voedingspsychologie & ACT wordt het ACT-model toegepast op het domein van voedingsgewoonten veranderen. Enkel het Webinar over ACT overlapt met de basisopleiding ACT.
Werkwijze
We werken online via Zoom. Uit de vorige workshops en opleiding is gebleken dat dit medium erg geschikt is voor een interactieve opleiding met veel ruimte voor oefeningen en feedback. We hebben in de vorige online opleidingen gemerkt dat er ook online een hele fijne groepsdynamiek ontstaat en deelnemers veel steun ervaren aan het onderling contact.
We gebruiken een combinatie van verschillende leertechnieken:
- vooraf aan de opleiding bekijken van video’s over ACT (via een Webinar) en invullen van registratie-opdrachten en vragenlijsten zodat we meteen praktijkgericht aan de slag kunnen; je leest een stuk theorie op voorhand
- een PowerPoint presentatie waarbij je ondertussen vragen kan stellen
- de vertaling van een complexe medische materie in een heldere uitleg met veel visuele beelden die handig zijn in het gebruik bij cliënten
- de ruimte om je eigen proces te bespreken (in kleine en grote groep) in het veranderen van eetgewoonten en het gebruik van ACT en aminozuurtherapie daarbij
- tijd voor vragen en opmerkingen
- ervaringsgerichte oefeningen
- een trial-kit die je per post opgestuurd krijgt met aminozuren die je desgewenst tijdens de sessie kan uittesten
- werken met casusmateriaal van jezelf en van cliënten
- een interactieve kookworkshop en veel recepten die gebruikt worden in de voedingspsychologie
- veel praktische tips & tricks, werkformulieren en audio materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in je eigen leven en bij cliënten
- tussentijdse supervisie van je eigen proces en/of dat van cliënten (casuïstiek) (in groep)
- intervisiemomenten met je medecursisten met als doel 1) ondersteuning in het eigen veranderingsproces, 2) inoefenen van vaardigheden als voorbereiding op werken met cliënten
- regelmatig onderbrekingen om ons lichaam even te bewegen en de concentratie aan te scherpen met korte mindfulnessoefeningen + voor koffie/thee en toiletbezoek
- huiswerkopdrachten en literatuurstudie
Tijdsinvestering
De opleiding bestaat uit 8 opleidingsdagen met een totaal van 30 interactieve lesuren (incl. 2,5 uur supervisie, excl. pauzes), 10 lesuren via Webinar en 8 uur intervisie. Je krijgt verschillende thuisopdrachten:
- bekijken van video’s vóór de opleiding (10 uur)en tijdens de opleiding (2 uur)
- algemene huiswerkopdrachten: gemiddeld 1 uur per volledige opleidingsdag (8 uur in totaal)
- casusconceptualisaties van jezelf en van cliënt(en) maken (4 uur)
- instuderen van transcripten van oefeningen en materiaal psycho-educatie (8 uur)
- creatieve opdrachten (2 uur)
- literatuur doornemen (8 uur)
- concentratie- en lichaamsgerichte oefeningen herhalen: 3 keer per week, gemiddeld 15 minuten per dag
Trainer
Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, psycholoog en gedragstherapeut met een specialisatie in ACT, mindfulness, compassie en voedingspsychologie. Marleen Verschroeven, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie & ACT verzorgt de kookworkshop, een halve opleidingsdag en één supervisiesessie.
Programma met data
PLENAIRE OPLEIDINSGDAGEN
dag 1: do 28 oktober van 10:00 – 12:30 en van 13:30 – 16:00 (Sara)
dag 2: vr 29 oktober van 10:00 – 12:00 (kookworkshop door Marleen)
dag 3: di 9 november van 10:00 – 12:30 en van 13:30 – 14:30 (Sara)
dag 4: vr 3 december van 10:00 -12:30 en van 13:30 – 14:30 (Sara)
supervisie: vrijdag 17 december van 09:00 – 11:30 (Marleen)
dag 5: do 20 januari van 10:00 – 12:30 (Sara) en van 13:30 – 16:00 (Marleen)
dag 6: do 17 februari van 10:00 – 12:00 en van 13:30 – 14:30 (Sara)
dag 7: ma 14 maart van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 8: wo 30 maart van 10:00 – 12:30 (Sara)
Reservedag (wanneer de trainer een keer ziek is geweest): do 21 april
Q&A sessie door Marleen op 22 april van 9:00 tot 10:30
INTERVISIE
Tijdens de opleiding doe je op regelmatige tijdstippen viermaal intervisie (van telkens 1,5 uur) in kleine groepjes. Deze momenten spreek je af op de eerste opleidingsdag met je medecursisten. Je zoekt een datum en uur die voor iedereen in je groepje (van 3 mensen) passen.
Subsidies & accreditaties
- Deze opleiding is subsidieerbaar met KMO portefeuille; je kan hiervoor kiezen tijdens de registratie.
- Vlaams opleidingsverlof (Vlaanderen) is goedgekeurd voor deze opleiding (P.S. voorlopig is er nog geen goedkeuring voor opleidingen in 2022). Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.
Meer info over KMO portefeuille vind je op deze pagina.
Meer info over accreditaties en erkenningen vind je op deze pagina.
Locatie
De opleiding zal volledig online doorgaan via het Zoom platform.
Opmerkingen
- Vanaf begin september ontvang je de login voor de video’s van het Webinar over ACT. Deze worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag. We bouwen dan verder op de aangeleerde vaardigheden via het Webinar.
- Je ontvangt een 2-tal weken vooraf aan de opleidingsdagen een link naar de digitale documenten (PPT) waarop je kan noteren tijdens het Webinar. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Het is essentieel om vooraf je geluid te testen want we starten stipt. Je kan dit vooraf testen via de link die je krijgt. Er wordt een video opname gemaakt omwille van kwaliteitsdoeleinden (zoals supervisie). Deze kan gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die een aantal lesuren niet aanwezig kunnen zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor 7 dagen ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken.
- Indien je graag een opleidingsmap (in kleur; PPT + bijlagen) van ons thuis ontvangt (betalend) kan je dit aanvragen via administratie@act-academie.be
- Indien je reeds een kennismakingsworkshop voedingspsychologie & ACT van minstens 5 uur bij ons hebt gevolgd of de workshop ‘drang naar ongezonde voeding aanpakken’, kan je bij ons checken of je dan de eerste dag kan overslaan of niet op info@act-academie.be. Je kan kiezen voor een individueel intakegesprek bij Marleen (50 min.) in de plaats.
- De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Je kan optioneel kiezen om tijdens of na afloop van de opleiding individuele begeleiding in ACT (online of face à face) of voedingspsychologie (marleen@act-academie.be, online of face à face) te volgen.
- Er is overlap met andere Webinars en workshops rond voedingspsychologie. Informeer hiervoor bij info@act-academie.be