Opleiding voedingspsychologie & ACT voor hulpverleners (online, 6 dagen)

Datum(s): 13 okt, 16 okt, 17 okt, 22 okt, 13 nov, 24 nov, 8 dec 2020 en 19 jan 2021

(update op 23/09/’20: laatste plaatsen)

Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen.
Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom gebruiken we verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. We werken met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze).

Doel

Je leert de fysiologische mechanismen kennen en herstellen waarlangs je psychische en lichamelijke klachten kan verbeteren.
Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk om  voedingsgewoonten te verbeteren en daarmee je psychisch en lichamelijk welzijn (van jezelf en van cliënten) te vergroten.
Je leert technieken waarmee je de verandering van voedingsgewoonten kan ondersteunen en haalbaar maken.

In detail leer je:

  • de plaats van de voedingspsychologie binnen de gezondheidszorg kennen
  • het onderzoek naar het effect van voeding op psychisch welzijn kennen
  • voedingsgerelateerde psychische klachten bij cliënten herkennen
  • wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
  • hoe 6 fysiologische mechanismen een enorme invloed hebben op je psychisch en lichamelijk welzijn
    • je bloedsuikerspiegel (de bloedsuikerbijnieras)
    • de aanmaak van neurotransmitters
    • inflammatie (ontsteking)
    • darmflora en spijsvertering
    • detoxificatie en methylatie (ontgifting)
    • oxidatieve stress (beschadiging van de cellen)
  • hoe je met voeding en specifieke nutriënten deze fysiologische processen kan meten/inschatten en verbeteren
  • aan cliënten uitleggen hoe deze mechanismen werken aan de hand van overzichtelijke visuele schema’s
  • ACT-technieken om cliënten te motiveren om voedingsgewoonten te veranderen en om te gaan met moeilijke gevoelens, gedachten en sensaties die optreden bij het veranderen van voedingsgewoonten
  • aminozuurtherapie gebruiken om de verandering van voedingsgewoonten te ondersteunen
  • door een eigen leerproces het positieve effect kennen van de verandering van eetgewoonten op je psychisch, cognitief en lichamelijk functioneren

Voor wie?

Deze opleiding is voor jou indien je zowel een theoretische en praktische nieuwsgierigheid hebt naar wat je met voedingspsychologie kan doen aan psychische en lichamelijke klachten, voor jezelf of toegepast in je werksituatie.

De opleiding focust op de noden van professionals maar ook particulieren met een theoretische interesse zijn welkom. Je hoeft geen enkele vooropleiding te hebben en je hoeft geen keukenprins (-es) te zijn 😉 . We starten vanaf nul.

Indien je ACT wil leren toepassen op andere domeinen dan het veranderen van voedingsgewoonten volg je best ook de basisopleiding ACT. Er is slechts een tweetal uur overlap met de basisopleiding ACT.

Werkwijze

We werken online via Zoom. De vorige workshops en opleiding is gebleken dat dit medium erg geschikt is voor een interactieve opleiding met veel ruimte voor oefeningen en feedback (max. 16P). We hebben in de vorige online opleidingen gemerkt dat er ook online een hele fijne groepsdynamiek ontstaat en deelnemers veel steun ervaren aan het onderling contact.

We gebruiken een combinatie van verschillende leertechnieken:

  • vooraf aan de opleiding invullen van vragenlijsten zodat we meteen praktijkgericht aan de slag kunnen
  • een powerpoint presentatie waarbij je ondertussen vragen kan stellen
  • de vertaling van een complexe medische materie in een heldere uitleg met veel visuele beelden die handig zijn in het gebruik bij cliënten
  • de ruimte om je eigen proces te bespreken (in kleine en grote groep) in het veranderen van eetgewoonten en het gebruik van ACT en aminozuurtherapie daarbij
  • tijd voor vragen en opmerkingen
  • ervaringsgerichte oefeningen
  • een trial-kit die je per post opgestuurd krijgt met aminozuren die je desgewenst tijdens de sessie kan uittesten
  • werken met casusmateriaal van jezelf en van cliënten
  • een interactieve kookworkshop en veel recepten die gebruikt worden in de voedingspsychologie
  • veel praktische tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in je eigen leven en bij cliënten
  • tussentijdse supervisie van je eigen proces en/of dat van cliënten (in groep)
  • intervisiemomenten met je medecursisten als tussentijdse ondersteuning
  • regelmatig onderbrekingen om ons lichaam even te bewegen en de concentratie aan te scherpen met korte mindfulnessoefeningen + voor koffie/thee en toiletbezoek
  • huiswerkopdrachten en literatuurstudie

Na elke opleidingsdag krijg je een aantal documenten en audio-oefeningen digitaal doorgestuurd die je kan gebruiken bij cliënten. Vooraf aan de opleiding kan je op een door jou gekozen moment een webinar (2 à 3 uur) bekijken met een inleiding van de voedingspsychologie, het wetenschappelijk onderzoek en een korte inleiding van ACT.

Trainer

Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, psycholoog en gedragstherapeut met een specialisatie in ACT, mindfulness, compassie en voedingspsychologie. Marleen Verschroeven, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie & ACT verzorgt de kookworkshop, één van de zes volle opleidingsdagen en één supervisiesessi

ies.

Programma met data

di. 13 okt., vrij. 16 okt., do. 22 okt. – PLENAIR (DAG 1-2-3)

10:00 – 12:30 Plenair: theorie en praktijk via Zoom (Sara)
13:30 – 16:00 Plenair: theorie en praktijk via Zoom (Sara)

Zat. 17 oktober – kookworkshop

9:00 – 11:00 Kookworkshop en vragen aan Marleen, diëtist (via Zoom)

Periode 19 okt.- 14 nov. – Intervisie

In deze periode doe je met medecursisten minstens tweemaal 1 uur intervisie in twee verschillende groepjes. Deze intervisie heeft als doel om ervaringen en tips te delen en elkaar te ondersteunen in het veranderingsproces. De intervisiemomenten worden in onderling overleg vastgelegd op de eerste opleidingsdag.

Supervisie

Je kan kiezen tussen 2 opties of desgewenst kan je de 2 supervisiesessies bijwonen. Deze sessies zijn bedoeld om individuele vragen te stellen m.b.t. je eigen proces. Je kan je keuze voor de supervisiesessies opgeven op de eerste opleidingsdag (1 juli).

Zat. 24 okt. van 10:00 tot 11:30 (Marleen)
Do. 29 okt. van 12:00 tot 13:30 (Sara)

Vrij. 13 nov. en di. 24 nov. – plenair (dag 4-5)

10:00 – 12:30 Plenair: theorie en praktijk via Zoom (Marleen op 13 nov., Sara op 24 nov.)
13:30 – 16:00 Plenair: theorie en praktijk via Zoom (Marleen op 13 nov., Sara op 24 nov.)

PERIODE 1 dec. – 10 jan. – INTERVISIE

In deze periode (met de kerstfeesten op het oog die extra veel uitdagingen met zich meebrengen) doe je met medecursisten minstens tweemaal 1 uur intervisie. Deze intervisie heeft als doel om te oefenen met technieken om het veranderingsproces te ondersteunen (zoals je cliënten zou ondersteunen).

di. 8 dec. vm en di. 19 jan. vm (DAG 6 deel 1 en deel 2)

10:00 – 12:30 Plenair: theorie en praktijk via Zoom (Sara)

Subsidies & accreditaties

  • Deze opleiding is subsidieerbaar met KMO portefeuille; je kan hiervoor kiezen tijdens de registratie.
  • Vlaams opleidingsverlof (Vlaanderen) en betaald educatief verlof (Brussel) zijn goedgekeurd voor deze opleiding. Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.

Meer info over KMO portefeuille vind je op deze pagina.
Meer info over accreditaties en erkenningen vind je op deze pagina.

Locatie

De opleiding zal volledig online doorgaan via het Zoom platform.

Opmerkingen

  • Schrijf tijdig in zodat je de trial kit aminozuren en het digitale opleidingsmateriaal tijdig ontvangt. Bij een last minute inschrijving kunnen we dit niet garanderen.
  • Je ontvangt een vijftal dagen vooraf aan de opleidingsdagen een link naar de digitale documenten (PPT) waarop je kan noteren tijdens het webinar. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Het is essentieel om vooraf je geluid te testen want we starten stipt. Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig de technische aspecten in orde te brengen; je kan dit vooraf testen via de link die je krijgt. Er wordt een video opname gemaakt omwille van kwaliteitsdoeleinden (zoals supervisie). Deze kan gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die een aantal lesuren niet aanwezig kunnen zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor een beperkte tijdsduur ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken.
  • De trial kit aminozuren wordt naar het adres gestuurd dat je opgeeft als factuuradres. Laat het ons weten indien je het op een ander adres wil ontvangen op info@act-academie.be.
  • Indien je reeds een kennismakingsworkshop voedingspsychologie & ACT van minstens 5 uur bij ons hebt gevolgd of de workshop ‘drang naar ongezonde voeding aanpakken’, kan je bij ons checken of je dan de eerste dag kan overslaan of niet op info@act-academie.be.
  • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Je kan optioneel kiezen om tijdens of na afloop van de opleiding om individuele begeleiding in ACT (marco@act-academie.be; online of face à face) of voedingspsychologie (marleen@act-academie, online of face à face) te volgen.
  • Er is overlap met andere webinars en workshops rond voedingspsychologie.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie