Online kennismakingsworkshop voedingspsychologie & ACT

Datum(s): 5 mei en 18 mei 2020

Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen. 

Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom focussen we op verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. Om deze hindernissen aan te pakken werken we met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze).

Je kan optioneel kiezen voor een terugkomsessie die focust op aminozuurtherapie waarvoor je een trial-kit krijgt opgestuurd.

Doel

Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk, in je eigen leven of in je hulpverleningspraktijk. Je leert:

 • de plaats van de voedingspsychologie binnen de gezondheidszorg kennen
 • het onderzoek naar het effect van voeding op psychisch welzijn kennen
 • hoe 2 fysiologische mechanismen een enorme invloed hebben op je stemming, angsten, motivatie, slaappatroon, energie en focus: je bloedsuikerspiegel (de bloedsuikerbijnieras) en de aanmaak van neurotransmitters
 • hoe je met voeding en specifieke nutriënten de aanmaak van neurotransmitters kan verbeteren
 • wat er zo verslavend is aan snelle koolhydraten (in snoep, brood, pasta, witte rijst en aardappelen) en andere ongezonde voeding en hoe je een overdreven eetlust kan normaliseren
 • wat een gezond voedingspatroon is én waarom dat zo is (in heldere taal)
 • een eerste haalbaar en concreet stappenplan opstellen om een start te maken met gezonde voedingsgewoonten 
 • hoe ACT je kan helpen bij het veranderen van eetgewoonten  
 • één ACT-techniek om met piekergedachten om te gaan

Voor wie

Deze workshop is voor jou indien je zowel een theoretische als een praktische nieuwsgierigheid hebt naar wat je met voedingspsychologie kan doen aan psychische en lichamelijke klachten, voor jezelf of toegepast in je werksituatie. Zowel professionals als particulieren met een theoretische interesse zijn welkom. Je hoeft geen enkele vooropleiding te hebben.

P.S. Er is een overlap van 45 minuten met het webinar ‘immuniteit verbeteren met voedingspsychologie & ACT’ en een overlap van 35 minuten met het webinar ‘omgaan met angst’.

Werkwijze

De workshop zal volledig online doorgaan op het Zoom platform, dat na het uitproberen van verschillende systemen als beste uit de bus gekomen is. Zoom is in Corona-tijden ook uitgegroeid tot het absoluut populairste systeem. Sommigen onder jullie zullen er ondertussen misschien al mee gewerkt hebben, anderen zullen snel ontdekken dat het systeem verrassend leuk, interactief en gebruiksvriendelijk is. Je kan alvast de desktop versie downloaden en installeren. Voor de oefeningen per 2 werken we met online breakout rooms zodat er aparte “kamers” kunnen gemaakt worden waar de trainer kan langsgaan voor feedback.

Na inschrijving zal je per email een zoom link krijgen waarmee je de online workshop kan bijwonen; het paswoord krijg je later opgestuurd. Je ontvangt vooraf een link naar de digitale documenten (PPT, bijlagen en werkbladen) waarop je kan noteren tijdens de workshop. 

Opmerking: van deze workshop zal een video opname gemaakt worden. Dit is enkel voor interne kwaliteitsdoeleinden, en de beelden zullen niet publiek gemaakt worden.

Inhoud van de workshop (5 uur): 

 • vooraf vul je registratie opdrachten en vragenlijsten in zodat we tijdens de workshop meteen interactief aan de slag kunnen
 • een gedeelte theoretische uiteenzetting (live; met PPT met veel visuele beelden die de theorie verduidelijken); je kan ondertussen mondeling of via chat reageren
 • we maken in grote groep en per 2 een analyse van voorbeelden van voedingsdagboeken en je werkt per 2 aan een concreet én haalbaar stappenplan voor op korte termijn
 • 20 minuten over hoe je ACT kan gebruiken om met moeilijke gevoelens en gedachten om te gaan aan de hand van een oefening die je kan meedoen + 1 oefening om afstand te nemen met storende gedachten
 • tijd voor vragen en opmerkingen
 • we nemen tijdens de ochtend- en middagsessie regelmatig onderbrekingen om ons lichaam even te bewegen en de concentratie aan te scherpen met korte mindfulnessoefeningen + voor koffie/thee en toiletbezoek
 • je krijgt achteraf digitale werkformulieren en recepten bijlagen doorgestuurd

Je kan optioneel kiezen om mee te doen aan de terugkomsessie (1,5 uur) die focust op aminozuurtherapie en hoe je veilig met aminozuren kan werken. Je krijgt een trial-kit met aminozuren opgestuurd en je kan het geleerde meteen op jezelf toepassen tijdens de sessie. We bespreken voorbeelden van de deelnemers zelf. Er wordt tijd voorzien voor vragen.

Trainer

De workshop wordt gegeven door Sara Bosman, de oprichtster van en trainer bij de ACT Academie. Zij is gecertificeerd in nutritionele psychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Datum en tijd

De interactieve workshop gaat door op dinsdag 5 mei van 10:00u tot 12:30u en van 13:30u tot 16:00u.

De terugkomsessie gaat door op maandag 18 mei van 10 tot 11u30 (hou de tijd vrij tot 12u30 omdat het gedeelte over de aminozuren kan uitlopen).

Kostprijs

De kostprijs van de interactieve workshop is 125 euro. De kostprijs van de interactieve workshop mét de terugkomsessie en trial-kit aminozuren is 175 euro. 

Opmerking

Na deze workshop kan je inschrijven voor:

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie