Mindfulness en compassie bij trauma (2 dagen)

Datum(s): 26 okt en 27 okt 2020, van 10u00 tot 17u00

Deze opleiding is sinds 1 juli 2020 niet meer subsidiabel door KMO.

Deze opleiding is volzet. Geef je op voor een volgende editie (in het voorjaar van 2022) via info@act-academie.be

De traumatische kern van vele psychische klachten

Wie een beetje voorbij de directe klachten en symptomen kijkt waarmee mensen zich tot de therapeut richten kan niets anders dan vaststellen dat vele psychologische problemen en zelfs existentiële vragen een traumatische kern hebben. Het gaat dan om enkelvoudige goed af te lijnen traumatische momenten uit het verleden of om langere periodes van chronische traumatisering. Seksueel misbruik, abusieve of gewelddadige relaties, pesten en chronische vernedering zijn bij veel mensen de bodem waarop hun problemen woekeren.

Trauma – een lichamelijke herinnering

Tegelijk kunnen de meeste therapeuten ook alleen maar constateren dat het gesproken woord geen greep krijgt op de soms ondraaglijke en bijna woordeloze angsten en spanningen die tekeer gaan in het lichaam. Langzamerhand kunnen de onverteerbare traumatische splinters de gehele persoon aantasten. De getraumatiseerde mens begint vaak aan een frustrerende gang door de hulpverlening waarbij hij of vooral zij een bonte collectie aan nietszeggende diagnoses verzamelt die vooral iets zeggen over de onmacht van therapeuten.

Het trauma corrumpeert verder de relatie van de mens met alles wat waarachtig is en leidt naast de kwellende symptomatologie soms tot een ernstige bestaanscrisis waarbij de doodswens een thema wordt.

De ervaring van het trauma, de manier waarop het wordt opgeslagen in het geheugen en in het lichaam en hoe het trauma zich in een eindeloze herhaling van posttraumatische symptomen manifesteert, is grotendeels een niet-talig gebeuren. Elke psychotherapie waar het trauma centraal staat zal daar rekening moeten mee houden. Dat wil zeggen dat we in de therapie zullen moeten gebruik maken van benaderingen die bijna rechtstreeks in gesprek met het lichaam gaan.

Inhoud van de workshop

Op deze dagen gaan we dieper op deze aspecten in. We baseren ons op het werk van Bessel van der Kolk, Peter Levine, Pete Walker en anderen. We verkennen de mogelijkheden die Mindfulness en Compassietraining bieden. Deze dag is enerzijds een theoretische uiteenzetting die vooral ingaat op de ‘subverbale’ laag van het trauma. We doen echter ook samen praktische oefeningen om aan de hand van eigen, vooral lichamelijke, ervaringen de aard en de therapie van het trauma beter te begrijpen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle hulpverleners die interesse hebben in de toepassing van mindfulness en compassie bij trauma. Enige voorkennis van mindfulness is zinvol maar geen vereiste. Deelnemers zijn bereid om deel te nemen aan ervaringsgerichte oefeningen.

Tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit twee dagen van 10u00 tot 17u00.

Data

26 okt en 27 okt 2020, van 10u00 tot 17u00

Locatie

Hof Zevenbergen
Kasteeldreef 22
2520 Ranst
meer info en plannetje »

Let op: deze workshop was de vorige editie snel volzet, dus schrijf tijdig in.

Overnachting in Hof Van Zevenbergen

Deze workshop bestaat uit twee dagen en wordt gevolgd door de workshop ACT bij rouw. Heb je geen zin om tussendoor naar huis te gaan? Je kan in Hof Van Zevenbergen overnachten in een eenvoudige eenpersoonskamer met ontbijt. Er zijn maar een beperkt aantal overnachtingen mogelijk, dus wacht niet te lang. Voor meer informatie zie deze pagina.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie