Kennismakingsworkshop Voedingspsychologie & ACT (online interactieve workshop)

Datum(s): 2 februari 2021 van 10u00 tot 16u00

(update op 12/1/2021: 2 plaatsen vrijgekomen door annulaties)

Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen

Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom focussen we op verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. We werken met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze). 

Doel

Je krijgt concrete handvatten om onmiddellijk aan de slag te gaan in de praktijk, in je eigen leven of in je hulpverleningspraktijk.

Je leert:

 • de plaats van de voedingspsychologie binnen de gezondheidszorg kennen
 • het onderzoek naar het effect van voeding op psychisch welzijn kennen
 • hoe 2 fysiologische mechanismen een enorme invloed hebben op je stemming, angsten, energie, motivatie, slaappatroon, energie en focus: je bloedsuikerspiegel (de bloedsuikerbijnieras) en de aanmaak van neurotransmitters
 • hoe je met voeding en specifieke nutriënten de aanmaak van neurotransmitters kan verbeteren
 • wat er zo verslavend is aan snelle koolhydraten (in snoep, brood, pasta, witte rijst en aardappelen) en andere ongezonde voeding en hoe je een overdreven eetlust kan normaliseren
 • wat een gezond voedingspatroon is én waarom dat zo is (in heldere taal)
 • een eerste haalbaar en concreet stappenplan opstellen om een start te maken met gezonde voedingsgewoonten 
 • hoe ACT je kan helpen bij het veranderen van eetgewoonten (via Webinar, mogelijkheid tot vragen stellen tijdens de workshop)
 • ACT-technieken om met piekeren en andere storende gedachten om te gaan (via Webinar, mogelijkheid tot vragen stellen tijdens de workshop)

Voor wie?

Deze workshop is voor jou indien je zowel een theoretische en praktische nieuwsgierigheid hebt naar wat je met voedingspsychologie kan doen aan psychische en lichamelijke klachten, voor jezelf en/of toegepast in je werksituatie.

Zowel professionals als particulieren met een theoretische interesse zijn welkom. Je hoeft geen enkele vooropleiding te hebben en je hoeft geen keukenprins (-es) te zijn 😉 . We starten vanaf nul.

P.S. Er is een overlap van 45 minuten met het Webinar ‘immuniteit verbeteren met voedingspsychologie & ACT’ en een overlap van 35 minuten met het Webinar ‘omgaan met angst’.

Werkwijze

Er wordt een gedeelte theorie gegeven en een gedeelte ervaringsgericht gewerkt.

Inhoud van de workshop (5 uur interactieve lestijd en 2 uur via Webinar vooraf aan de workshop): 

 • vooraf aan de opleiding bekijken van video’s over ACT (2 uur via een Webinar) en invullen van registratie-opdrachten en vragenlijsten zodat we meteen praktijkgericht aan de slag kunnen
 • een PowerPoint presentatie waarbij je ondertussen vragen kan stellen
 • de vertaling van een complexe medische materie in een heldere uitleg met veel visuele beelden die handig zijn in het gebruik bij cliënten
 • we maken in grote groep en per 2 een analyse van voorbeelden van voedingsdagboeken en je werkt per 2 aan een concreet én haalbaar stappenplan voor op korte termijn
 • tijd voor vragen en opmerkingen
 • we nemen tijdens de ochtend- en middagsessie regelmatig onderbrekingen om ons lichaam even te bewegen en de concentratie aan te scherpen met korte concentratieoefeningen + voor koffie/thee en toiletbezoek
 • je krijgt digitale werkformulieren en recepten bijlagen doorgestuurd

Trainer

De workshop wordt gegeven door Sara Bosman, de oprichtster van en trainer bij de ACT Academie. Zij is gecertificeerd in nutritionele psychologie door de John F. Kennedy University met een erkenning door de American Psychological Association (APA).

Data en dagindeling

De interactieve workshop gaat door van 10u tot 12:30u en van 13:30u tot 16u.

Opmerking

 • Je ontvangt een vijftal dagen vooraf aan de opleidingsdag een link naar de digitale documenten (PPT) waarop je kan noteren tijdens de workshop. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Het is essentieel om vooraf je geluid te testen want we starten stipt. Je bent zelf verantwoordelijk om tijdig de technische aspecten in orde te brengen; je kan dit vooraf testen via de link die je krijgt.
 • Vanaf 16 december ontvang je de login voor de video’s van het Webinar over ACT. Deze worden verondersteld gezien te zijn.
 • Er wordt een video opname gemaakt van de plenaire delen die kunnen gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die een aantal lesuren niet aanwezig kunnen zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor een week ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken.
 • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Je kan optioneel kiezen om tijdens of na afloop van de opleiding om individuele begeleiding in ACT (marco@act-academie.be; online of face à face) of voedingspsychologie (marleen@act-academie, online of face à face) te volgen.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie