Kennismakingsworkshop Voedingspsychologie & ACT

Datum(s): 25 januari 2018 van 19u00 tot 21u00

Op donderdagavond 25 januari van 19u tot 21u nodigen we je uit te Ranst om kennis te maken met de inhoud van onze cursussen ‘Voedingspsychologie & ACT’. Sara Bosman (psycholoog en gedragstherapeut) en haar collega’s leiden deze kennismakingsworkshop.

Deze workshop bestaat deels uit psycho-educatie over het verband tussen voeding en psychische klachten, en een ander deel is ervaringsgericht. Verder is er ruimte voor vragen en de gelegenheid om kennis te maken met elkaar.

Vanaf 18u30 ben je van harte welkom voor een ontvangst met een heerlijk biologisch soepje, zadencrackers en andere voedings-psychologisch verantwoorde lekkernijen.

Deelname is kosteloos maar inschrijven is noodzakelijk via onze website.

Vanwege groot succes van deze workshop zal er een herhaling doorgaan op maandag 19 februari te Mortsel.

Waarom deze workshop?

Als hulpverlener zijn we overtuigd van het belang van voeding op onze fysieke én mentale gezondheid, maar het kan een uitdaging zijn om onze patiënten te ondersteunen bij het veranderen van hun voedingspatroon. Soms beschikken we niet over de tijd of over een kant-en-klaar pakket om de relatie tussen voeding en gezondheid uit te leggen. Verder is het voor onze patiënten zelf vaak lastig hun voedingspatroon te wijzigingen, omdat er dan allerlei lastige lichaamssensaties, gevoelens, gedachten en andere ongemakken opkomen.

Binnen het Centrum voor Voedingspsychologie, dat deel uitmaakt van de ACT Academie, bieden we cursussen voor particulieren en opleidingen voor hulpverleners aan die een antwoord bieden op deze hindernissen: ‘voedingspsychologie & ACT’. We stellen graag ons aanbod aan je voor, zodat je je patiënten optimaal kan wegwijzen.

Cursus voedingspsychologie & ACT

Binnen onze cursussen combineren we voedingspsychologie en ACT, om op die manier optimaal te ondersteunen bij het veranderen van je voedingspatroon.

Voedingspsychologie onderzoekt de relatie tussen voeding en psychische gezondheid. In de uitgebreide cursus bespreken we de volgende zaken op een eenvoudige en levendige wijze:

  • het belang van functionele geneeskunde met nadruk op preventie en een holistisch mensbeeld;
  • het onderzoek naar het effect van voeding op de psychische gezondheid en waarom dit onderzoek niet algemeen bekend is in de hulpverlening;
  • de bloedsuiker-bijnier-as en hoe een verstoring hierin de aanmaak van belangrijke neurotransmitters belemmert, en de gelijkenis tussen een toestand van functionele hypoglycemie en psychische klachten;
  • de schadelijkheid van suikers en transvetten en de biochemische basis hiervan;
  • het belang van onbewerkte voeding met veel groenten, fruit, noten, zaden, pitten en vette vis voor tal van metabole processen in het lichaam;
  • het onderzoek over de aanpak van verschillende psychische klachten met voeding en suppletie;
  • de spijsvertering, de darmflora, hyperpermeabele darm en dysbiose.

Eén sessie maken de deelnemers ervaringsgericht kennis met nieuwe voedingswaren en een nieuwe manier van koken.

Omdat we beseffen dat het niet eenvoudig is om je voedingspatroon aan te passen, bieden we hierbij ondersteuning door middel van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Dit is een op mindfulness gebaseerde gedragstherapeutische methode, waarbij je leert omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. Hierbij:

  • doen we oefeningen om in contact te komen met het belang van gezonde voeding in ons leven;
  • leren we technieken om onze voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren;
  • doen we ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie