jaaropleiding voedingspsychologie & ACT (deels op locatie, deels online)

psyche en voeding: gebruik voeding om angsten, depressie, burn-out, pijn, verslaving, rouw en slaapklachten te behandelen

Datum(s): 10 okt, 21 okt, 20 nov, 18 dec 2023, 2 feb, 9 mrt, 26 apr en 4 jun 2024

P.S.: update op 5/9/2023: de opleiding zit voor 70% vol

Lees hieronder de korte inhoud van de opleiding of bekijk de brochure opleiding voedingspsychologie & ACT.

Bekijk hier het YouTube filmpje ‘Waarom is de voedingspsychologie zo belangrijk?!’.

  • Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen.
  • Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom gebruiken we verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. We werken met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze). 

Voor wie?

De opleiding richt zich tot psychologen en andere hulpverleners (diëtisten, artsen, coaches, opvoeders, …) die voeding willen gebruiken om psychische klachten (en de lichamelijke gezondheid) te verbeteren. Je hoeft geen achtergrond te hebben in voedingsleer of fysiologie. Je bent wel leergierig en nieuwsgierig naar zowel de praktijk als de theorie die erachter zitten.

Je bent bereid om zowel een eigen proces door te maken als om de hulpverlenerspositie in te nemen. Je neemt de tijd om voor en na elke opleidingsdag thuisopdrachten te maken zodat je mee bent met het tempo van de opleiding en een actieve rol kan spelen bij de intervisies. Je draagt casuïstiek (van jezelf en van cliënten of kennissen) aan in intervisie en/of in de plenaire sessies.

Doel

In deze opleiding train je de nodige vaardigheden om een basisprotocol ‘voedingspsychologie & ACT’ te volgen bij cliënten. Je krijgt de nodige kant-en-klaar materialen, audio-oefeningen, metaforen en werkformulieren waar je meteen in de praktijk mee aan de slag kan.

We leren vaardigheden aan zowel vanuit de cliënt- als de hulpverlenerspositie. We werken op verschillende momenten in de opleiding met casuïstiek die de trainers (vanuit Marleen’s en Sara’s praktijk) en jijzelf (van jezelf en van cliënten of van vrienden en kennissen) meebrengen.

Bekijk hier in detail wat je leert in de opleiding in de brochure opleiding voedingspsychologie & ACT.

Tijdsinvestering en opbouw opleiding

De opleiding wordt gespreid over een tijdspanne van een 10-tal maanden zodat de tijdsbelasting gemiddeld slechts ongeveer 3u/week bedraagt (afhankelijk van wanneer je met het voorbereidend webinar start).

De interactieve dagen gaan deels live op locatie door, deels online.

Indeling van de 10-daagse opleiding

dag 1-2: webinar ACT en voedingspsychologie
  • Vooraf aan de interactieve opleidingsdagen bekijk je videomateriaal (met slides en bijlagen) en maak je thuisopdrachten (ACT-webinar). Je doet de eerste ACT-oefeningen en verwerkt een groot deel van de theorie op je eigen tempo.
  • Je bekijkt video’s over de theorie van de voedingspsychologie
  • Dit materiaal is 8 weken voor de startdatum beschikbaar tot aan de eerste interactieve opleidingsdag (na betaling factuur; geen administratieve tussenkomst tijdens de kerstvakantie)

dag 3-10: interactieve opleidingsdagen (meestal enkel de voormiddag)

Daarna volgen 7 interactieve opleidingsdagen die verspreid worden over een tijdspanne van 9 maanden zodat je de tijd hebt om alle materiaal te verwerken en te integreren in je persoonlijk en professioneel leven.

Data opleiding

dag 1-2: ACT-webinar (Sara): beschikbaar vanaf 4 augustus (mits betaling voldaan is)
dag 3: dinsdag 10 okt. 2023 van 10:00 – 16:30: locatie: ACT Academie (Sara)
dag 4: zat. 21 okt. van 13:30 – 16:00 (Marleen) – online
dag 5: maandag 20 nov. van 10:00 – 12:30 (Sara) – online
dag 6: maandag 18 dec. van 10:00 – 16:30: locatie: ACT Academie (Sara)
dag 7: vrijdag 2 feb. van 10:00 – 16:30: locatie: ACT Academie (Sara)
dag 8: zaterdag 9 maart van 10:00 -13:00 (Marleen) – online
dag 9: vrijdag 26 april van 10:00 – 12:30 (Sara) – online en van 13:30-16:30 (Marleen) – online
dag 10: dinsdag 4 juni 10:00 – 12:30 (Sara) + 12:30-13:30: netwerking tijdens lunch (bring a dish)

Indien je bepaalde sessies niet kan bijwonen kan je bij Sara informeren (sara@act-academie.be) of je deze met de opgenomen video’s kan inhalen.

Trainer

Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, psycholoog en gedragstherapeut met een specialisatie in ACT, mindfulness, compassie en voedingspsychologie. Marleen Verschroeven, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie & ACT verzorgt de kookworkshop en 2 interactieve opleidingsdagen (halve dagen).

Subsidies & accreditaties

Deze opleiding is momenteel niet subsidieerbaar met KMO portefeuille; meer informatie vind je op deze pagina. Meer info over accreditaties en erkenningen vind je op deze pagina.

Deze workshop werd door de BVP geaccrediteerd voor 24 punten CPD – Continuous Professional Development.

P.S. er is geen goedkeuring voor Vlaams opleidingsverlof (VOV, Vlaanderen) voor de opleidingen vanaf 2022 omwille van verstrengde voorwaarden (wat betreft het opleidingsdomein).

Locatie en lunch

Drie van de zeven interactieve opleidingsdagen gaan op locatie (ACT Academie) door. Op deze manier kunnen we erg krachtige oefeningen live met elkaar ervaren en bouwen we multidisciplinaire contacten op. Indien men écht niet live aanwezig kan zijn, kan men de plenaire delen van die opleidingsdagen via livestream meevolgen. Men mist dan wel het oefenen in kleine groepjes (tenzij er nog deelnemers online meevolgen) en de informele momenten tussendoor.

De lunch op de eerste dag wordt aangeboden door de ACT Academie en is natuurlijk voedingspsychologisch verantwoord. De lunches op de andere dagen gaan volgens het principe van de potluck (bring a dish to share). Dit doen we om elkaar te inspireren met lekkere en gezonde voeding en om de logistieke kosten te beperken.

Opmerkingen

  • Lees de brochure opleiding voordat je je inschrijft.
  • Je kan een digitale syllabus en bijlagen downloaden via Huddle. Indien je graag een opleidingsmap (in kleur; PPT + bijlagen) van ons thuis ontvangt (betalend) kan je dit aanvragen via administratie@act-academie.be . Vraag dit tijdig aan (3 weken op voorhand) omdat we meestal bezig zijn met opleiding en therapie geven.
  • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Je kan optioneel kiezen om tijdens of na afloop van de opleiding individuele begeleiding in ACT (online of face à face) of voedingspsychologie (marleen@act-academie.be, online of face à face) te volgen.
  • De opleiding gaat door op de ACT Academie in een huiselijke context (de oefeningen in groep in de praktijklokalen).

Q&A

Hoeveel ACT zit er in deze opleiding?

In de opleiding voedingspsychologie en ACT krijg je vooraf een tweedaagse kennismaking met ACT via webinar. Tijdens het interactieve deel van de opleiding leer je ACT toepassen op het domein van het veranderen van voedingsgewoonten. Je leert ook de principes kennen waarmee je ACT kan toepassen op psychische klachten in het algemeen maar daarop wordt niet veel getraind zoals we dat in de basisopleiding ACT wél doen.

Er is erg weinig overlap tussen de basisopleiding ACT en de basisopleiding ‘voedingspsychologie & ACT’(behalve het webinar). brochure opleiding voedingspsychologie & ACT. Je kan deze 2 basisopleidingen in eender welke volgorde volgen. 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie