jaaropleiding voedingspsychologie & ACT (online, 11 dagen)

psyche en voeding: gebruik voeding om angsten, depressie, burn-out, pijn, verslaving, rouw en slaapklachten te behandelen

Datum(s): 2 mrt, 11 mrt, 29 mrt, 26 apr, 26 mei, 17 jun, 12 sep, 21 okt, 21 nov en 2 dec 2023

(update op 24 feb.: volzet, 1 vrije plaats door annulatie)

Lees hieronder de korte inhoud van de opleiding of bekijk de brochure opleiding voedingspsychologie & ACT.

Bekijk hier het YouTube filmpje ‘Waarom is de voedingspsychologie zo belangrijk?!’.

 • Voedingspsychologie is een wetenschappelijk onderbouwd model om via voeding, voedingspatroon en specifieke nutriënten je mentaal en lichamelijk welzijn te verhogen.
 • Je werkt met voeding aan psychische en lichamelijke klachten: angsten, weinig zelfvertrouwen, depressieve gevoelens & futloosheid, energie- en concentratieproblemen, verslaving, slaapklachten, overgewicht, darmklachten, pijn, immuniteitsproblemen etc.

Je voedingspatroon veranderen is gemakkelijk gezegd maar niet eenvoudig gedaan. Daarom gebruiken we verschillende technieken die dit wel haalbaar maken. We werken met ACT en aminozuurtherapie (naar eigen keuze). 

Voor wie?

De workshop richt zich tot psychologen en andere hulpverleners (diëtisten, artsen, coaches, opvoeders, …) die voeding willen gebruiken om psychische klachten (en de lichamelijke gezondheid) te verbeteren. Je hoeft geen achtergrond te hebben in voedingsleer of fysiologie. Je bent wel leergierig en nieuwsgierig naar zowel de praktijk als de theorie die erachter zit.

Je bent bereid om zowel een eigen proces door te maken als om de hulpverlenerspositie in te nemen. Je neemt de tijd om voor en na elke opleidingsdag thuisopdrachten te maken zodat je mee bent met het tempo van de opleiding en een actieve rol kan spelen bij de intervisies. Je draagt casuïstiek (van jezelf en van cliënten of kennissen) aan in intervisie en/of in de plenaire sessies.

Doel

In deze opleiding train je de nodige vaardigheden om een basisprotocol ‘voedingspsychologie & ACT’ te volgen bij cliënten. Je krijgt de nodige kant-en-klaar materialen, audio-oefeningen, metaforen en werkformulieren waar je meteen in de praktijk mee aan de slag kan.

We leren vaardigheden aan zowel vanuit de cliënt- als de hulpverlenerspositie. We werken op verschillende momenten in de opleiding met casuïstiek die de trainers (vanuit Marleen’s en Sara’s praktijk) en jijzelf (van jezelf en van cliënten of van vrienden en kennissen) meebrengen.

Bekijk hier in detail wat je leert in de opleiding in de brochure opleiding voedingspsychologie & ACT.

Tijdsinvestering en opbouw opleiding

De opleiding wordt gespreid over 10 à 11 maanden zodat de tijdsbelasting gemiddeld slechts ongeveer 2u/week bedraagt (afhankelijk van wanneer je met het voorbereidend webinar start).

onderdelen tijdsinvestering (uren)
 • interactieve opleidingsdagen
 • intervisie
 • verwerking van video’s
 • thuisopdrachten vooraf aan het ACT-webinar
65
 • thuisopdrachten tijdens de opleiding
 • voorbereiding intervisie
20
 • mindfulnessoefeningen integreren in je eigen leven
 • extra literatuur over bv. aminozuurtherapie
op eigen tempo

Indeling van de 11-daagse opleiding

dag 1-2: webinar ACT en voedingspsychologie
 • Vooraf aan de interactieve opleidingsdagen bekijk je videomateriaal (met slides en bijlagen) en maak je thuisopdrachten (ACT-webinar). Je doet de eerste ACT-oefeningen en verwerkt een groot deel van de theorie op je eigen tempo.
 • Je bekijkt video’s over de theorie van de voedingspsychologie
 • Dit materiaal is 8 weken voor de startdatum beschikbaar tot aan de eerste interactieve opleidingsdag (na betaling factuur; geen administratieve tussenkomst tijdens de kerstvakantie)

dag 3-11: interactieve opleidingsdagen (meestal enkel de voormiddag)

Daarna volgen 9 interactieve opleidingsdagen (enkel de vm) die verspreid worden over een duur van 9 maanden zodat je de tijd hebt om alle materiaal te verwerken en te integreren in je persoonlijk en professioneel leven.

Data opleiding

dag 1-2: ACT-webinar (Sara): beschikbaar vanaf 22 december (bij betaling inschrijvingsgeld of doorstorten KMO-portefeuille; tijdens de kerstvakantie is er geen administratieve permanentie)

dag 3: do. 2 maart van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 4: zat. 11 maart van 10:00 -12:30 (Marleen)
dag 5: wo. 29 maart van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 6: wo. 26 april van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 7: vrij. 26 mei van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 8: za. 17 juni van 10:00 -12:30 (Marleen)
dag 9: di. 12 september van 10:00 – 12:30 (Sara)
dag 10: za. 21 oktober van 10:00 – 12:30 (Marleen)
dag 11: di. 21 november van 10:00 – 12:30 (Sara)

Inhaaldag voor wanneer de trainer een keer ziek is geweest: zat. 2 december (hele dag indien nodig)

Indien je bepaalde sessies niet kan bijwonen kan je bij Sara informeren (sara@act-academie.be) of je deze met de opgenomen video’s kan inhalen.

Trainer

Het grootste deel van de opleiding wordt gegeven door Sara Bosman, psycholoog en gedragstherapeut met een specialisatie in ACT, mindfulness, compassie en voedingspsychologie. Marleen Verschroeven, diëtiste met specialisatie voedingspsychologie & ACT verzorgt de kookworkshop en 2 interactieve opleidingsdagen (halve dagen).

Subsidies & accreditaties

Deze opleiding is subsidieerbaar met KMO portefeuille; je kan hiervoor kiezen tijdens de registratie. Meer info over KMO portefeuille vind je op deze pagina. Meer info over accreditaties en erkenningen vind je op deze pagina.

P.S. er is geen goedkeuring voor Vlaams opleidingsverlof (VOV, Vlaanderen) voor de opleidingen vanaf 2022 omwille van verstrengde voorwaarden (wat betreft het opleidingsdomein).

Locatie

De opleiding zal volledig online doorgaan via het Zoom platform. Ook de intervisies gaan online door.

Opmerkingen

 • Indien je graag een opleidingsmap (in kleur; PPT + bijlagen) van ons thuis ontvangt (betalend) kan je dit aanvragen via administratie@act-academie.be . Vraag dit tijdig aan (3 weken op voorhand) omdat we meestal bezig zijn met opleiding en therapie geven.
 • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist. Je kan optioneel kiezen om tijdens of na afloop van de opleiding individuele begeleiding in ACT (online of face à face) of voedingspsychologie (marleen@act-academie.be, online of face à face) te volgen.

Q&A

Hoeveel ACT zit er in deze opleiding?

In de opleiding voedingspsychologie en ACT krijg je vooraf een tweedaagse kennismaking met ACT via webinar. Tijdens het interactieve deel van de opleiding leer je ACT toepassen op het domein van het veranderen van voedingsgewoonten. Je leert ook de principes kennen waarmee je ACT kan toepassen op psychische klachten in het algemeen maar daarop wordt niet veel getraind zoals we dat in de basisopleiding ACT wél doen.

Er is erg weinig overlap tussen de basisopleiding ACT en de basisopleiding ‘voedingspsychologie & ACT’(behalve het webinar). brochure opleiding voedingspsychologie & ACT. Je kan deze 2 basisopleidingen in eender welke volgorde volgen. 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie