Een integratieve aanpak van psychische problemen (7 dagen)

Datum(s): 20 mrt, 21 mrt, 22-25 apr en 23 mei 2019

Geest en lichaam zijn niet van elkaar te scheiden, toch? Ondanks deze alom bekende wijsheid worden veel psychische klachten ofwel louter medicamenteus behandeld ofwel louter psychotherapeutisch.

Wat als we als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg ook op lichamelijk vlak een serieuze duw in de rug kunnen geven zonder evenwel over te gaan tot het adviseren van psychofarmaca?!

Dan betreden we het domein van de voedingspsychologie. We werken hier met voeding aan stemmings- en angststoornissen, concentratie- en geheugenproblemen, cognitief disfunctioneren en energieproblemen.

De module bestaat uit:

 1. Burn-out, een integratieve aanpak (2d.)
 2. Slaapproblemen en depressie aanpakken met voedingspsychologie
 3. Opleiding voedingspsychologie in retraitevorm (4 dagen all-in formule)

Aangezien onderdeel 1-2 en onderdeel 3 aaneensluitende dagen zijn kan je in de buurt en/of op locatie overnachten. Het onderdeel voedingspsychologie is een all-in formule en in de prijs is overnachting ter plaatse inbegrepen. Contacteer ons voor budgettair vriendelijke adresjes in de buurt van Ranst: administratie@act-academie.be.

Voor wie?

Deze zevendaagse opleiding is gericht op hulpverleners die een nieuwe insteek zoeken om met psychische klachten aan de slag te gaan. Er is geen voorkennis vereist.

Doel van deze workshop

Je leert

 • Je leert wat gezonde voeding is vanuit wetenschappelijke inzichten. De principes uit neuropsychologie, biochemie, celbiologie, fysiologie en gastro-enterologie worden in een helder én levendig jasje gestoken zodat ze begrijpbaar zijn voor iedereen.
 • Je komt te weten hoe het komt dat voeding je humeur, energiepeil, angsten, depressieve klachten, helderheid van denken, vroegtijdige veroudering en meer kan beïnvloeden.
 • Je ontdekt een manier om van je suikerverslaving af te geraken en een gezond gewicht te bekomen of te behouden zonder op dieet te gaan.
 • Je leert over de invloed van je darmen en darmflora op gevoelens, gedragingen en gedachten.
 • Je krijgt concrete tips & tricks en een plan van aanpak om een gezond voedingspatroon op te bouwen én vol te houden.
 • Je leert wat de fysiologische factoren zijn die bijdragen tot het ontstaan van een burn-out, slaapproblemen en depressie en hoe je hierop kan inspelen

Met behulp van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een gedragstherapeutische methode, leer je omgaan met moeilijkheden die komen kijken bij het veranderen van je voedingspatroon, zoals storende gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

 • Je denkt na over het belang van gezonde voeding in jouw leven.
 • Je leert technieken om je voedingsgewoonten te veranderen en oncomfortabele gevoelens te hanteren.
 • Je neemt deel aan ervaringsgerichte oefeningen om anders om te gaan met eventuele negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld.

Een extra voordeel van deze ACT-vaardigheden is dat je deze ook kan inzetten op andere domeinen dan enkel voeding. ACT Academie verzorgt al 10 jaar opleidingen over toepassing van ACT bij klachten als angsten, depressie, burn-out, vermoeidheid, CVS en pijn.

Werkwijze

Een deel van de opleiding is theoretisch. Het theoretisch gedeelte bestaat uit een heldere en concrete uitleg. We starten vanaf nul, dus je hoeft geen voorkennis te hebben. We werken met beeld- en videomateriaal om alles levendig te maken. Je krijgt handige tips & tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan gaan.

Je krijgt opdrachten voor thuis mee om de informatie op je eigen tempo te verwerken en toe te passen. Je krijgt hiervoor een syllabus – mét lekkere en uitgeteste recepten- en audio-opnames van de ervaringsgerichte oefeningen waarmee je thuis aan de slag kan.

Een ander deel is ervaringsgericht. Je leert gedragstherapeutische technieken aan om zelf je voedingspatroon te wijzigen. Ook hier krijg je opdrachten mee om thuis mee aan de slag te gaan.

In de module voedingspsychologie & ACT zit een ervaringsgerichte workshop inbegrepen rond nieuwe voedingswaren leren kennen en bereiden. Deze gaat tweemaal door (tweemaal dezelfde workshop) in kleine groepjes op volgende momenten. Geef ons je voorkeur door via mail (info@act-academie.be).

 • aansluitend op de opleidingsdag van 5 oktober: van 17u30 tot 20u30 (deze workshop wordt begeleid door Sara)
 • vrijdag 12 oktober van 13u tot 16u (deze workshop wordt begeleid door Siska)

Tijdsinvestering

De thuisopdrachten nemen een 12-tal uren in beslag. Daarnaast experimenteer je met nieuwe voedingsgewoonten.

Data

20 en 21 maart, 22-25 april en 23 mei 2019

Zowel de workshop ‘depressie en slaapproblemen’ als de module ‘burn-out’ wordt slechts eenmaal georganiseerd in het academiejaar 2018-2019.

De module ‘voedingspsychologie & ACT’ wordt meerdere keren georganiseerd in het academiejaar 2018-2019. Je zal enkel voedingspsychologie & ACT met startdatum 5 okt. zien staan. Stuur ons een mailtje indien je liever deze module volgt in het voorjaar van 2019 in Maria-Aalter (25 km ten noordwesten van Gent) van 22 april tot 25 april 2019. Deze 4-daagse opleiding voedingspsychologie gaat dan door in retraitevorm (all-in formule) zodat je zelf de voordelen zal ervaren van lekkere en gezonde voeding die je bloedsuikerspiegel constant houdt. De prijs is dan iets hoger omwille van de all-in formule.

Locatie

De module burn-out gaat door in de lokalen van de ACT Academie te Ranst. De module ‘voedingspsychologie & ACT’ gaat zowel door te Ranst als te Drongen (bij Gent). De workshop ‘slaapproblemen en depressie’ gaat door in de lokalen van de ACT Academie te Ranst.

Gerelateerde opleidingen

 • ACT basisopleiding (6 dagen)
 • Mindfulness en compassie bij ziekte
 • Thema ‘fysieke pijn’ en supervisie
 • Therapeutische modellen bij ziekte, burn-out en pijn (4 dagen)

Opmerkingen

 • Je krijgt een getuigschrift van deelname.
 • BEV wordt aangevraagd
 • KMO beschikbaar
 • Voor accreditaties bij andere beroepsverenigingen neem contact op met administratie@act-academie.be

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie