Groepscursus ACT (6 avonden)

Datum(s): 3 okt, 10 okt, 17 okt, 24 okt, 7 nov, 14 nov en 21 nov 2018, van 19u00 tot 21u00

Ieder van ons wordt tijdens het leven in meer of mindere mate geconfronteerd met allerlei hindernissen die je verhinderen je dromen waar te maken: lichamelijke en/of psychische pijnen, vervelende gedachten, moeilijke emoties, lichaamsgewaarwordingen enz…. Deze groepscursus (6 avonden) geeft je de handvaten om je leven weer in eigen handen te nemen in plaats van je te laten leiden door storende gevoelens zoals angst, verdriet, schuldgevoelens, en/of gedachten zoals een laag zelfbeeld, en een waardevol leven te creëren.

Wil je eerst meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die gewoonweg meer wil halen uit het leven. Zowel personen met psychische en/of lichamelijke klachten (angst en/of paniek, depressieve klachten, spanning, stress, pijn, vermoeidheid, CVS, psychosomatische klachten, dwang…) als mensen zonder specifieke klachten kunnen zich inschrijven. Ook hulpverleners kunnen deelnemen aan de cursus om mentaal en lichamelijk meer rust te vinden en zich te wapenen tegen een burn-out, of om vanuit de cliëntpositie een ACT-therapie te ervaren.

Doel van de cursus

De cursus streeft ernaar je te helpen om je psychische weerbaarheid te verhogen. Je zal efficiënte technieken en vaardigheden leren om:
je stressniveau en gepieker te verminderen

  • beter met angst, twijfel en onzekerheid om te gaan
  • met schuldgevoelens om te gaan
  • pijnlijke ervaringen veel effectiever aan te kunnen
  • niet opgeslorpt te worden door onwerkbare gevoelens en gedachten, maar er afstand van te nemen
  • echt aanwezig te zijn in het hier en nu en meer te genieten
  • te achterhalen welke dingen voor jou écht belangrijk zijn in je leven
  • stappen te zetten in de richting van een voor jou waardevol leven

Werkwijze

Elke sessie start met een concentratieoefening om de effectiviteit te verhogen. De cursus bestaat uit een combinatie van heldere en begrijpelijke theorie (psycho-educatie), ervaringsgerichte oefeningen en thuiswerk. Bij een aantal oefeningen zul je je ervaringen kunnen bespreken met anderen; ondanks de initiële weerstand wordt dit door de deelnemers als zeer aangenaam ervaren. We maken ook veel gebruik van mindfulness oefeningen, waarbij je steeds uitleg krijgt over de vaardigheden die je hiermee aanleert. Na de sessies krijg je thuisopdrachten mee. Deze bestaan uit het herhalen van oefeningen, schriftelijke opdrachten om je waarden en storende gevoelens of gedachten te verduidelijken en te expliciteren, het doornemen van de syllabus en (voor de liefhebbers) het lezen van een ACT-boek.

De werkwijze is constructief en down-to-earth. Het grote verschil met klassieke praatgroepen is dat deze cursus je vele concrete handvatten en technieken aanbiedt om actief aan de slag te gaan. Het onderling delen van ervaringen wordt gezien als een bonus die je helpt om sneller tot actie over te gaan.

Indien gewenst, kan deze cursus gecombineerd worden met een individuele therapie.

Meer informatie over de 6-weken cursus ACT vind je in deze folder.

Data

3 okt, 10 okt, 17 okt, 24 okt, 7 nov, 14 nov en 21 nov 2018, van 19u00 tot 21u00

De cursus bestaat uit 6 wekelijkse bijeenkomsten van 19u tot 21u. De cursus gaat van start op 3 oktober 2018 en eindigt op 14 november 2018. Woensdag 14 november 2018, dient als reservesessie indien een sessie zou wegvallen door bijvoorbeeld ziekte. Indien je een dag verhinderd bent, kan je ons contacteren om te bespreken of er een inhaalsessie mogelijk is (tegen een kleine logistieke kost van 15 euro).

Locatie

JOC Mortsel
Lusthovenlaan 10
2640 Mortsel
meer info en plannetje »

Inschrijven

Voor je inschrijft, vragen we je eerst een online intake vragenlijst in te vullen. Als je reeds op intake gesprek bent geweest, is dit uiteraard niet meer nodig. Indien wij geen tegenindicaties zien om de cursus te volgen, ontvang je de bevestiging dat je kan deelnemen en de uitnodiging om je in te schrijven.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie