groepscursus ACT (6 avonden)

Acceptance and Commitment Therapy in groep (training ACT)

Datum(s): 27 apr, 4 mei, 11 mei, 18 mei, 1 jun en 15 jun 2022, van 19u00 tot 21u00

Ieder van ons wordt in zijn leven in meer of mindere mate geconfronteerd met allerlei hindernissen die je tegenhouden om je dromen waar te maken: lichamelijke en/of psychische pijnen, vervelende gedachten, moeilijke emoties, lichaamsgewaarwordingen enz…. Deze 6 sessies cursus ACT geeft je de handvatten om je leven weer in eigen handen te nemen in plaats van je te laten leiden door storende gevoelens zoals angst, verdriet, schuldgevoelens, en/of gedachten zoals een laag zelfbeeld, en een waardevol leven te creëren.

Wil je eerst meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die gewoonweg meer wil halen uit het leven. Zowel personen met psychische en/of lichamelijke klachten (angst en/of paniek, depressieve klachten, spanning, stress, pijn, vermoeidheid, CVS, psychosomatische klachten, dwang…) als mensen zonder specifieke klachten kunnen zich inschrijven. Ook hulpverleners kunnen deelnemen aan de cursus om mentaal en lichamelijk meer rust te vinden en zich te wapenen tegen een burn-out, of om vanuit de cliëntpositie een ACT-therapie te ervaren.

Doel van de cursus

De cursus streeft ernaar je te helpen om je psychische weerbaarheid te verhogen. Je zal efficiënte technieken en vaardigheden leren om:

  • je stressniveau en gepieker te verminderen
  • beter met angst, twijfel en onzekerheid om te gaan
  • met schuldgevoelens om te gaan
  • pijnlijke ervaringen veel effectiever aan te kunnen
  • niet opgeslorpt te worden door onwerkbare gevoelens en gedachten, maar er afstand van te nemen
  • echt aanwezig te zijn in het hier en nu en meer te genieten
  • te achterhalen welke dingen voor jou écht belangrijk zijn in je leven
  • stappen te zetten in de richting van een voor jou waardevol leven

Werkwijze

Elke sessie start met een concentratieoefening om de effectiviteit te verhogen. De cursus bestaat uit een combinatie van heldere en begrijpelijke theorie (psycho-educatie), ervaringsgerichte oefeningen en thuiswerk. Bij een aantal oefeningen zul je je ervaringen kunnen bespreken met anderen; ondanks de initiële weerstand wordt dit door de deelnemers als zeer aangenaam ervaren. We maken ook veel gebruik van mindfulness oefeningen, waarbij je steeds uitleg krijgt over de vaardigheden die je hiermee aanleert. Na de sessies krijg je thuisopdrachten mee. Deze bestaan uit het herhalen van oefeningen, schriftelijke opdrachten om je waarden en storende gevoelens of gedachten te verduidelijken en te expliciteren, het doornemen van de syllabus en (voor de liefhebbers) het lezen uit een ACT-boek.

De werkwijze is constructief en down-to-earth. Het grote verschil met klassieke praatgroepen is dat deze cursus je vele concrete handvatten en technieken aanbiedt om actief aan de slag te gaan. Het onderling delen van ervaringen wordt gezien als een bonus die je helpt om sneller tot actie over te gaan.

Indien gewenst, kan deze cursus gecombineerd worden met een individuele therapie.

Meer informatie over de groepscursus ACT vind je in deze folder.

Data

Er zijn 6 sessies die doorgaan op:

27 apr, 4 mei, 11 mei, 18 mei, 1 jun en 15 jun 2022, van 19u00 tot 21u00

Indien je één dag verhinderd bent, kan je ons contacteren om te bespreken of er een inhaalsessie mogelijk is te Ranst of online (voor een kleine bijdrage in de kosten van 20 euro, tesamen met eventuele andere cursisten die inhalen).

Locatie

't Parkske
Edegemsestraat 26
2640 Mortsel
meer info en plannetje »

Inschrijven

Je mag je nu al inschrijven via de website voor deze ACT-cursus. Bezorg gelijktijdig je online intake vragenlijst aan de trainer. Als je reeds op intake gesprek bent geweest, is dit uiteraard niet meer nodig. Indien de trainer geen tegenindicaties ziet om de cursus te volgen, ontvang je de bevestiging dat je welkom bent voor de cursus.

Opmerkingen

Voor deze cursus kan je geen subsidiëring krijgen van KMO en is er geen VOV mogelijk. Dit kan wel voor verschillende ACT-opleidingen voor professionals. Er worden geen aanwezigheidsattesten opgemaakt.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina). Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom (omwille van privacy redenen is er géén terugkijklink).

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie