menu
Psychotherapeutische behandeling (met nadruk op mindfulness en compassie) en optionele kennismaking met TRE
(update op 8/3/2021: de workshop is volzet; mail naar info@act-academie.be om je op de wachtlijst te zetten of schrijf je in voor de herhaling van deze workshop ‘de behandeling van trauma (met o.a. mindfulness en compassie) op 28-29 september 2021)
Wie een beetje voorbij de directe klachten en symptomen kijkt waarmee mensen zich tot de therapeut richten kan niet anders dan vaststellen dat vele psychologische problemen en zelfs existentiële vragen een traumatische kern hebben. Het gaat dan om enkelvoudige goed af te lijnen traumatische momenten uit het verleden of om langere periodes van chronische traumatisering. Seksueel misbruik, abusieve of gewelddadige relaties, pesten en chronische vernedering zijn bij veel mensen de bodem waarop hun problemen woekeren.
Tegelijk kunnen de meeste therapeuten ook alleen maar constateren dat het gesproken woord geen greep krijgt op de soms ondraaglijke en bijna woordeloze angsten en spanningen die tekeer gaan in het lichaam. Langzamerhand kunnen de onverteerbare traumatische splinters de gehele persoon aantasten. De getraumatiseerde mens begint vaak aan een frustrerende gang door de hulpverlening waarbij hij of vooral zij een bonte collectie aan nietszeggende diagnoses verzamelt die vooral iets zeggen over de onmacht van therapeuten.
Het trauma corrumpeert verder de relatie van de mens met alles wat waarachtig is en leidt naast de kwellende symptomatologie soms tot een ernstige bestaanscrisis waarbij de doodswens een thema wordt.
De ervaring van het trauma, de manier waarop het wordt opgeslagen in het geheugen en in het ervaren lichaam en hoe het trauma zich in een eindeloze herhaling van posttraumatische symptomen manifesteert, is grotendeels een niet-talig gebeuren. Elke psychotherapie waar het trauma centraal staat zal daar rekening moeten mee houden. Dat wil zeggen dat we in de therapie zullen moeten gebruik maken van benaderingen die bijna rechtstreeks in gesprek met het lichaam gaan.
Op deze dagen gaan we dieper op bovenstaande aspecten in. We baseren ons op het werk van Bessel van der Kolk, Peter Levine, Pete Walker en anderen. We verkennen de mogelijkheden die Mindfulness en Compassietraining bieden en raken daarbij ook andere therapiestromingen aan. Deze dag is enerzijds een theoretische uiteenzetting die vooral ingaat op de ‘subverbale’ laag van het trauma. We doen echter ook samen praktische oefeningen om aan de hand van eigen, vooral lichamelijke, ervaringen de aard en de therapie van het trauma beter te begrijpen.
Deze workshop is geschikt voor alle hulpverleners die interesse hebben in de toepassing van mindfulness en compassie bij trauma. Enige voorkennis van mindfulness is zinvol maar geen vereiste. Deelnemers zijn bereid om deel te nemen aan ervaringsgerichte oefeningen.
Stuur ons een mailtje (inschrijvingen@act-academie.be) indien je in het academiejaar 2017-2018 één dag rond dit thema hebt gevolgd bij Marc Van Steenkiste en nu graag dag 2 zou mee volgen.
Deze workshop bestaat uit twee dagen van elk 6 opleidingsuren (excl. lunchpauze).
maandag 7 juni 2021: 10:15 tot 17:15 (om 8:45 optie TRE workshop)
dinsdag 8 juni 2021: 9:15 tot 16:15 (om 16:30 optie TRE workshop)
La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »
TRE staat voor Tension (stress en trauma) Release Excercises. Tijdens deze workshop maak je kennis met een effectieve stressreducerende techniek die bestaat uit een serie eenvoudige fysieke oefeningen. Je ontlaadt hierdoor de spanning die zich in jouw lichaam heeft opgebouwd als een gevolg van stressvolle ervaringen ( of trauma’s).
Door het loslaten van opgestapelde stress geef je je lichaam de kans om nieuwe hormonen aan te maken die de herstelfuncties van je lichaam ondersteunen. Het stressniveau in je lichaam vermindert hierdoor. Met TRE laat je de (chronische) stress los en ben je minder stressgevoelig.
Deze workshop (max. 10 personen) is geschikt voor iedereen die:
De workshop gaat 1 of 2 maal door afhankelijk van de belangstelling. Ongeveer een maand vooraf zal je bericht krijgen in welke groep je bent ingedeeld. Je mag je voorkeur doorgeven per mail (inschrijvingen@act-academie.be) maar we kunnen niet garanderen dat je in de gevraagde groep zit.
De workshop gaat door aansluitend op de workshop trauma:
maandag 7 juni van 8:45 tot 10:00 OF dinsdag 8 juni van 16:30 tot 17:45
Indien je vroeger reeds hebt deelgenomen aan de tweedaagse traumaworkshop kan je ons een mailtje sturen (info@act-academie.be) met de vraag of het mogelijk is om aan te sluiten bij de TRE-workshop. De prijs hiervan is 50 euro (excl. 21% BTW) (voeg meteen je factuurgegevens toe).
Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).
Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien. Voor de TRE-workshop is online meedoen niet mogelijk.
ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven
ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be