De behandeling van trauma – een lichamelijke herinnering

Op locatie met optie livestream (Dr. Marc Van Steenkiste, psychiater en gast bij 'als je eens wist')

Datum(s): 23 mei en 24 mei 2022, van 09u15 tot 16u15

(update op 22/4: de workshop op locatie is volzet; je kan wel tickets bestellen om online mee te volgen; op 12-13 september 2022 gaat de nieuwe editie ‘behandeling van trauma’ door waar nog plaatsen op locatie beschikbaar zijn)

De traumatische kern van vele psychische klachten

Wie een beetje voorbij de directe klachten en symptomen kijkt waarmee mensen zich tot de therapeut richten kan niet anders dan vaststellen dat vele psychologische problemen en zelfs existentiële vragen een traumatische kern hebben. Het gaat dan om enkelvoudige goed af te lijnen traumatische momenten uit het verleden of om langere periodes van chronische traumatisering. Seksueel misbruik, abusieve of gewelddadige relaties, pesten en chronische vernedering zijn bij veel mensen de bodem waarop hun problemen woekeren.

Trauma – een lichamelijke herinnering

Tegelijk kunnen de meeste therapeuten ook alleen maar constateren dat het gesproken woord geen greep krijgt op de soms ondraaglijke en bijna woordenloze angsten en spanningen die tekeer gaan in het lichaam. Langzamerhand kunnen de onverteerbare traumatische splinters de gehele persoon aantasten. De getraumatiseerde mens begint vaak aan een frustrerende gang door de hulpverlening waarbij hij of vooral zij een bonte collectie aan nietszeggende diagnoses verzamelt die vooral iets zeggen over de onmacht van therapeuten.

Het trauma corrumpeert verder de relatie van de mens met alles wat waarachtig is en leidt naast de kwellende symptomatologie soms tot een ernstige bestaanscrisis waarbij de doodswens een thema wordt.

De ervaring van het trauma, de manier waarop het wordt opgeslagen in het geheugen en in het ervaren lichaam en hoe het trauma zich in een eindeloze herhaling van posttraumatische symptomen manifesteert, is grotendeels een niet-talig gebeuren. Elke psychotherapie waar het trauma centraal staat zal daar rekening moeten mee houden. Dat wil zeggen dat we in de therapie zullen moeten gebruik maken van benaderingen die bijna rechtstreeks in gesprek met het lichaam gaan.

Inhoud van de workshop

Op deze dagen gaan we dieper op bovenstaande aspecten in. We baseren ons op het werk van Bessel van der Kolk, Peter Levine, Pete Walker en anderen. We verkennen de mogelijkheden die Mindfulness en Compassietraining bieden en raken daarbij ook andere therapiestromingen aan. Deze dag is enerzijds een theoretische uiteenzetting die vooral ingaat op de ‘subverbale’ laag van het trauma. We doen echter ook samen praktische oefeningen om aan de hand van eigen, vooral lichamelijke, ervaringen de aard en de therapie van het trauma beter te begrijpen.

Je wordt geïnspireerd door verwijzingen naar een breed scala van literatuur (eclectisch), poëzie, films en beelden zodat je na de workshops de materie nog lang zelf kan laten bezinken en verdiepen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle hulpverleners die interesse hebben in de toepassing van mindfulness en compassie bij trauma. Enige voorkennis van mindfulness is zinvol maar geen vereiste. Deelnemers zijn bereid om deel te nemen aan ervaringsgerichte oefeningen.

Data & tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit twee dagen van elk 6 opleidingsuren (excl. lunchpauze).

maandag 23 mei 2022: 9:15 tot 16:15 (om 16:30 optie TRE workshop)
dinsdag 24 mei 2022: 9:15 tot 16:15 (om 16:30 optie TRE workshop)

Opmerking

  • de workshop trauma wordt gegeven door Dr. Marc Van Steenkiste (psychiater en systeemtherapeut, te gast bij “Als je eens wist” en auteur van het boek “Leven met trauma”)
  • de optionele TRE workshop (zie hieronder) wordt gegeven door Zuzana, yoga docente en gecertifiëerd TRE provider

Optie om de aansluitende TRE workshop te volgen

TRE staat voor Tension (stress en trauma) Release Excercises. Tijdens deze workshop maak je kennis met een effectieve stressreducerende techniek die bestaat uit een serie eenvoudige fysieke oefeningen. Je ontlaadt hierdoor de spanning die zich in jouw lichaam heeft opgebouwd als een gevolg van stressvolle ervaringen ( of trauma’s).
Door het loslaten van opgestapelde stress geef je je lichaam de kans om nieuwe hormonen aan te maken die de herstelfuncties van je lichaam ondersteunen. Het stressniveau in je lichaam vermindert hierdoor. Met TRE laat je de (chronische) stress los en ben je minder stressgevoelig.

Deze workshop (max. 10 personen) is geschikt voor iedereen die:

  • meer ontspanning en rust zoekt
  • stressgerelateerde lichamelijke klachten wil verminderen of vermijden
  • burn-out wil voorkomen
  • het evenwicht lichaam/mind wil herstellen
  • meer energie nodig heeft
  • dieper in contact met zichzelf wil komen
  • een positievere kijk op het leven wil hebben
  • meer in eigen kracht wenst te komen staan

De workshop gaat 1 of 2 maal door afhankelijk van de belangstelling. Ongeveer een maand vooraf zal je bericht krijgen in welke groep je bent ingedeeld. Je mag je voorkeur doorgeven per mail (inschrijvingen@act-academie.be) maar we kunnen niet garanderen dat je in de gevraagde groep zit.

De workshop gaat door aansluitend op de workshop trauma:

maandag 23 mei OF dinsdag 24 mei van 16:30 tot 17:45

Indien je vroeger reeds hebt deelgenomen aan de tweedaagse traumaworkshop kan je ons een mailtje sturen (info@act-academie.be) met de vraag of het mogelijk is om aan te sluiten bij de TRE-workshop. De prijs hiervan is 55 euro (excl. 21% BTW) (voeg meteen je factuurgegevens toe).

Online optie

Je kan kiezen om de workshop via live stream mee te volgen (zie bij tickets). Er wordt géén terugkijklink gedeeld; er is enkel deelname op de dag zelf mogelijk. Indien je je niet kan vrijmaken op de workshopdagen zelf kan je ons mailen met de vraag om verwittigd te worden voor een volgende editie: info@act-academie.be . De plaatsen op locatie zijn beperkt (de online plaatsen ook) dus je kan niet wijzigen van ‘online deelname’ naar ‘deelname op locatie’, omgekeerd kan dat wel (min. 2 weken op voorhand melden).

Hoe werkt de combinatie van een workshop op locatie met live-stream?

Deelnemers op locatie werken regelmatig in kleine groepjes. Online deelnemers doen dit in break-out rooms via Zoom. Je hoeft niet technisch aangelegd te zijn hiervoor en je kan op voorhand alles uittesten.
Online cursisten kunnen volgen via Zoom en de combinatie met de Meeting Owl (visuele beelden van de zaal) en de audio via een dasspeld die de trainer draagt.
De trainers doen hun best maar we kunnen niet beloven dat je alle opmerkingen van de cursisten op locatie zal kunnen horen. Dat is geluidstechnisch erg moeilijk te regelen. Je kan immers niet meerdere audiobronnen combineren tenzij je in een opnamestudio zit. In ieder geval, wanneer er een vraag gesteld wordt, zal deze steeds herhaald worden voordat ze beantwoord wordt.
Online cursisten krijgen de syllabus, bijlagen en transcripten digitaal ter beschikking. Deelnemers op locatie krijgen dit afgeprint ter plekke.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien. Voor de TRE-workshop is online meedoen niet mogelijk.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie