De behandeling van trauma – een lichamelijke herinnering

Op locatie met optie livestream

Locatie:
Datum(s): 12 sep en 13 sep 2022, van 10u00 tot 17u00
De traumatische kern van vele psychische klachten

Wie een beetje voorbij de directe klachten en symptomen kijkt waarmee mensen zich tot de therapeut richten kan niet anders dan vaststellen dat vele psychologische problemen en zelfs existentiële vragen een traumatische kern hebben. Het gaat dan om enkelvoudige goed af te lijnen traumatische momenten uit het verleden of om langere periodes van chronische traumatisering. Seksueel misbruik, abusieve of gewelddadige relaties, pesten en chronische vernedering zijn bij veel mensen de bodem waarop hun problemen woekeren.

Trauma – een lichamelijke herinnering

Tegelijk kunnen de meeste therapeuten ook alleen maar constateren dat het gesproken woord geen greep krijgt op de soms ondraaglijke en bijna woordeloze angsten en spanningen die tekeer gaan in het lichaam. Langzamerhand kunnen de onverteerbare traumatische splinters de gehele persoon aantasten. De getraumatiseerde mens begint vaak aan een frustrerende gang door de hulpverlening waarbij hij of vooral zij een bonte collectie aan nietszeggende diagnoses verzamelt die vooral iets zeggen over de onmacht van therapeuten.

Het trauma corrumpeert verder de relatie van de mens met alles wat waarachtig is en leidt naast de kwellende symptomatologie soms tot een ernstige bestaanscrisis waarbij de doodswens een thema wordt.

De ervaring van het trauma, de manier waarop het wordt opgeslagen in het geheugen en in het ervaren lichaam en hoe het trauma zich in een eindeloze herhaling van posttraumatische symptomen manifesteert, is grotendeels een niet-talig gebeuren. Elke psychotherapie waar het trauma centraal staat zal daar rekening moeten mee houden. Dat wil zeggen dat we in de therapie zullen moeten gebruik maken van benaderingen die bijna rechtstreeks in gesprek met het lichaam gaan.

Inhoud van de workshop

Op deze dagen gaan we dieper op bovenstaande aspecten in. We baseren ons op het werk van Bessel van der Kolk, Peter Levine, Pete Walker en anderen. We verkennen de mogelijkheden die mindfulness en compassietraining bieden en raken daarbij ook andere therapiestromingen aan. Deze dag is enerzijds een theoretische uiteenzetting die vooral ingaat op de ‘subverbale’ laag van het trauma. We doen echter ook samen praktische oefeningen om aan de hand van eigen, vooral lichamelijke, ervaringen de aard en de therapie van het trauma beter te begrijpen.

Je wordt geïnspireerd door verwijzingen naar breed scala van literatuur (eclectisch), poëzie, films en beelden zodat je na de workshops de materie nog lang zelf kan laten bezinken en verdiepen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle hulpverleners die interesse hebben in de toepassing van mindfulness en compassie bij trauma met toevoeging van ideeën uit andere modellen. Enige voorkennis van mindfulness is aangewezen. Deelnemers zijn bereid om deel te nemen aan ervaringsgerichte oefeningen.

Data & tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit twee dagen van elk 6 opleidingsuren (excl. lunchpauze).

maandag 12 september 2022: 9:45 tot 16:45
dinsdag 13 september mei 2022: 9:45 tot 16:45

Locatie

La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »

Trainer

De workshop trauma wordt gegeven door Dr. Marc Van Steenkiste (psychiater en systeemtherapeut, bekend van de serie ‘Als je eens wist’)

Online optie

Je kan kiezen om de workshop via live stream mee te volgen (zie bij tickets). Er wordt géén terugkijklink gedeeld; er is enkel deelname op de dag zelf mogelijk.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien.

inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie