Compassie basismodule (3 dagen)

Datum(s): 10 okt, 24 okt en 18 nov 2019, van 10u00 tot 17u00

Vriendelijkheid voor jezelf werkt beter dan harde zelfkritiek; niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.

De meesten onder ons hebben een zeer strenge innerlijke criticus. We zijn zelfs bang om deze – vaak ronduit gemene – stem links te laten liggen, omdat we denken dat we onszelf dan niet meer gemotiveerd krijgen om “vooruit te komen”. Uit onderzoek blijkt echter het tegengestelde! Niet zelfkritiek, maar een houding van vriendelijkheid motiveert om waardevolle actie te ondernemen.

Meer vriendelijkheid voor jezelf leidt tot meer daadkracht, meer zorg voor anderen, meer zin in zelfontplooiing, meer verantwoordelijkheidszin, een grotere veerkracht, minder faalangst en minder psychische klachten. Vriendelijkheid voor jezelf is een vaardigheid die aangeleerd kan worden.

Wanneer acceptatie één vleugel is van een vogel, is compassie de tweede vleugel. Compassievaardigheden ondersteunen via de weg van acceptatie de toewijding aan waarden. Compassie is vaak hét missende element voor cliënten die moeizaam vooruit gaan en voor mensen met chronische problematieken. Niet alleen voor onze cliënten is compassie onmisbaar maar ook voor onszelf als hulpverlener is dit een noodzakelijk goed.

De module wordt gegeven door 2 trainers zodat er kennis kan gemaakt worden met 2 stijlen.

Voor wie?

Er is geen specifieke voorkennis vereist. De module is gericht op hulpverleners maar ook particulieren zijn welkom onder bepaalde voorwaarden (mail naar sara@act-academie.be). Indien je 2 dagen compassie hebt gevolgd bij de ACT Academie in 2017–2018 en interesse hebt in de derde dag van de module te volgen kan je contact nemen met sara@act-academie.be.

Werkwijze

De workshops zijn een mix van theorie en oefeningen. We werken met persoonlijk materiaal. Tussen de sessies door herhaal je de oefeningen thuis aan de hand van audio-opnames en krijg je een leesopdracht.

Tijdsinvestering

De module bestaat uit 3 dagen die lopen van 10u tot 17u. Tussen de sessies krijg je een leesopdracht en herhaal je de oefeningen thuis. Dit zijn 6 weken waarin je 3 tot 5 keer per week gemiddeld 20 min. per dag een ervaringsgerichte oefening doet.

Je kan ook enkel de eerste of de 2 eerste dagen meevolgen. De dagen bouwen op elkaar verder en men gaat telkens dieper in op het thema’s binnen de zelfcompassie (zoals schaamte, vergeving op dag 2 en 3) aan de hand van oefeningen en theoretische stukjes (mail daarvoor naar info@act-academie.be).

Data

10 okt, 24 okt en 18 nov 2019, van 10u00 tot 17u00

Deze module gaat slechts eenmaal per jaar door.

Locatie

Oude Abdij van Drongen
Drongenplein 27
9031 Drongen
meer info en plannetje »

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie