Compassie 2-daagse workshop

Datum(s): 3 jun en 7 jun 2024, van 10u00 tot 17u00

Vriendelijkheid voor jezelf werkt beter dan harde zelfkritiek; niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving.

De meesten onder ons hebben een zeer strenge innerlijke criticus. We zijn zelfs bang om deze – vaak ronduit gemene – stem links te laten liggen, omdat we denken dat we onszelf dan niet meer gemotiveerd krijgen om “vooruit te komen”. Uit onderzoek blijkt echter het tegengestelde! Niet zelfkritiek, maar een houding van vriendelijkheid voor zichzelf motiveert om waardevolle actie te ondernemen.

Meer vriendelijkheid voor jezelf leidt tot meer daadkracht, meer zorg voor anderen, meer zin in zelfontplooiing, meer verantwoordelijkheidszin, een grotere veerkracht, minder faalangst en minder psychische klachten. Vriendelijkheid voor jezelf is een vaardigheid die aangeleerd kan worden.

Wanneer acceptatie één vleugel is van een vogel, is compassie de tweede vleugel. Compassievaardigheden ondersteunen ‘commitment’ via de weg van acceptatie. Compassie is vaak hét missende element voor cliënten die moeizaam vooruit gaan en voor mensen met chronische problematieken. Niet alleen voor onze cliënten is compassie onmisbaar maar ook voor onszelf als hulpverlener is dit een noodzakelijk goed.

De module wordt gegeven door 2 trainers zodat er kennis kan gemaakt worden met 2 verschillende stijlen.

Sara Bosman is gedragstherapeut en ACT-therapeut en legt (beknopt) de link tussen compassie en ACT. Marc Van Steenkiste is psychiater en systeemtherapeut en maakt gebruik van een heel breed scala van literatuur (eclectisch), poëzie, films en beelden waarin je je nadien verder kan verdiepen.

Voor wie?

Er is geen specifieke voorkennis vereist. De module is gericht op hulpverleners, maar ook particulieren (zonder ernstige psychische problemen) zijn welkom.

Doel

Je maakt kennis met compassiewerk. Je gaat hier een persoonlijk proces in en krijgt oefeningen (+ transcripten) mee om met cliënten aan de slag te gaan.

Optioneel: je maakt kort kennis met ACT via een voorafgaandelijk webinar met ACT-video’s (2 uur).

Werkwijze

De workshops zijn een mix van theorie en oefeningen. We werken met persoonlijk materiaal.

Optioneel: je krijgt toegang tot een online leersysteem waar je een aantal video’s ter -korte- kennismaking met ACT kan bekijken (met bijhorende slides en bijlagen).

Data

3 jun en 7 jun 2024, van 10u00 tot 17u00

Locatie

ACT Academie Ranst
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
meer info en plannetje »

Indien het weer het toelaat werken we buiten in de bloemrijke tuin. Voor het werken in kleine groepjes kan men ook in de veranda en de praktijkruimtes zitten.

Hoe werkt de combinatie van een workshop op locatie met live-stream?

Je kan nu kiezen of je in juni de opleiding op locatie of online wil volgen. De plaatsen op locatie zijn beperkt (de online plaatsen ook) dus je kan niet wijzigen van ‘online deelname’ naar ‘deelname op locatie’, omgekeerd kan dat wel (min. 2 weken op voorhand melden).
Deelnemers op locatie werken regelmatig in kleine groepjes. Online deelnemers doen dit in break-out rooms via Zoom. Je hoeft niet technisch aangelegd te zijn hiervoor en je kan op voorhand alles uittesten.
Online cursisten kunnen volgen via Zoom en de combinatie met de Meeting Owl (visuele beelden van de zaal) en de audio via een dasspeld die de trainer draagt.
De trainers doen hun best maar we kunnen niet beloven dat je alle opmerkingen van de cursisten op locatie zal kunnen horen. Dat is geluidstechnisch erg moeilijk te regelen. Je kan immers niet meerdere audiobronnen combineren tenzij je in een opnamestudio zit. In ieder geval, wanneer er een vraag gesteld wordt, zal deze steeds herhaald worden voordat ze beantwoord wordt.
Online cursisten krijgen de syllabus, bijlagen en transcripten via Huddle (een gebruiksvriendelijk online leersysteem) ter beschikking. Deelnemers op locatie krijgen dit in een geprinte syllabus ter plekke.
Twee weken vooraf aan de workshop krijg je toegang via Huddle tot een aantal ACT-video’s (2 uur).
inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie