Burn-out, een voedingspsychologische benadering

de behandeling van burn-out met voeding en gedragstherapie (ACT)

Datum(s): 9 mei en 10 mei 2022, van 10u00 tot 16u00

(update op 23/4/2022: laatste 2 plaatsen)

Men mag niet uit het oog verliezen dat er een belangrijke lichamelijke component is die bijdraagt aan het ontstaan en in stand houden van burn-out klachten. In deze 2-daagse workshop gaat de focus naar deze fysiologische componenten. Een rode draad doorheen deze 2 dagen is de HPA-as, oftwel de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as.

Doelstelling

Je leert de fysiologische factoren kennen die bijdragen aan het ontstaan van burn-out. Je krijgt een aantal handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Inhoud

De workshop bevat een deel theorie, een deel praktijkgericht werken en de bespreking van een casus.

  • De invloed van chronische stress op hormonaal vlak, het immuunsysteem en ontstekingsprocessen in het lichaam
  • Mogelijke oorzakelijke fysiologische factoren en andere factoren die een verstoring van het evenwicht in stand houden en meting hiervan
  • Via leefstijl en voeding deze processen terug herstellen en het onderzoek over nutraceuticals die hierbij kunnen ingezet worden
  • Casusbespreking met aandacht voor fysiologische factoren en een korte bespreking van de ACT-processen (20 min.) die ingezet zijn. Indien je geen voorkennis hebt van ACT kan je vooraf aan de workshop een paar video’s over ACT bekijken (kosteloos). Dit is echter geen vereiste voor deze 2-daagse workshop. Je kan ook uitgebreider kennismaken met ACT: kennismaking van 2,5 dag via een combi van webinar en interactieve workshop.

Voor wie?

Deze 2-daagse workshop is gericht op hulpverleners die een nieuwe insteek willen leren kennen en gebruiken om mensen met burn-out klachten te ondersteunen. Er is geen specifieke voorkennis vereist. Deze module sluit aan op de opleiding voedingspsychologie & ACT maar vereist op zich geen vooropleiding. Er is een beperkte overlap met deze module (in de video’s die je vooraf bekijkt).

Deze fysiologische insteek is combineerbaar met een psychotherapeutische insteek zoals ACT.

Deze module staat ook open voor particulieren (zonder ernstige psychische problemen) die zowel een theoretische als een praktische interesse hebben.

Werkwijze

Deze module bestaat uit een theoretisch gedeelte en een deel waarin je ervaringsgericht werkt. Je krijgt vooraf aan de workshop een aantal thuisopdrachten en een paar video’s die je vooraf aan de opleiding verwerkt.

We werken met mooie, visuele schema’s die de fysiologische processen gemakkelijk toegankelijk maken. Deze kan je ook meteen gebruiken bij cliënten.

Tijdsinvestering

  • vooraf aan de workshop bekijk je ongeveer 2,5 uur video’s over ACT en ongeveer 2 uur video’s over voedingspsychologische (fysiologische) processen (het effect van de bloedsuikerbijnieras en van inflammatie op psychisch en cognitief functioneren)
  • 10 uur live online workshop (op 9 en 10 mei)

Data

9 en 10 mei 2022, van 10:00-12:30 en van 13:30-16:00
P.S.: deze workshop wordt eenmaal per jaar (steeds online) georganiseerd.

Locatie

Online via Zoom.

Opmerkingen

  • Vanaf 20 april ontvang je de login voor de video’s van het Webinar en een link naar de digitale documenten (PPT en bijlagen) waarop je kan noteren tijdens het Webinar. Deze video’s van het Webinar worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag. We bouwen dan verder op de aangeleerde vaardigheden via het Webinar.
  • Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Er wordt een video opname gemaakt omwille van kwaliteitsdoeleinden (zoals supervisie). Deze kan gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die een aantal lesuren niet aanwezig kunnen zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren (max. 5 uur) en de opnames worden slechts voor een week ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken. Bij inschrijving voor deze workshop verklaar je je automatisch akkoord voor het delen van de plenaire delen van de workshop (voor persoonlijke vragen kan gevraagd worden om de video opname te stoppen).
  • Er is overlap met andere Webinars en workshops rond voedingspsychologie. Informeer hiervoor bij info@act-academie.be
  • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie