Burn-out, een voedingspsychologische benadering

de behandeling van burn-out met voeding en gedragstherapie (ACT) (1 dag webinar + 1 dag op locatie)

Datum(s): 1 februari 2024 van 10u00 tot 17u00

Men mag niet uit het oog verliezen dat er een belangrijke lichamelijke component is die bijdraagt aan het ontstaan en in stand houden van burn-out klachten. In deze 2-daagse workshop gaat de focus naar deze fysiologische componenten.

Een rode draad doorheen deze 2 dagen is de HPA-as, ofwel de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as.

We kijken naar burn-out vanuit een integratieve visie met oog voor voeding, leeftsijl en psychische processen (ACT, gedragstherapie).

De eerste dag verloopt via webinar (video’s en thuisopdrachten) en doe je op je eigen tempo vanaf 22 december 2023.

De tweede dag is op locatie, een @home edition (ACT Academie te Ranst, regio Antwerpen), in een extra gezellige sfeer, met veel interactie en praktische toepassingen.

Doelstelling

Je leert de fysiologische factoren kennen die bijdragen aan het ontstaan van burn-out. Je krijgt een aantal handvatten aangereikt om hiermee om te gaan.

Je ziet hoe een voedingspsychologische benadering kan passen in een integratieve behandeling met gebruik van andere methoden zoals leefstijlveranderingen en ACT.

Inhoud

De 2-daagse opleiding bevat een deel theorie, een deel praktijkgericht werken en de bespreking van een casus.

 • De invloed van chronische stress op hormonaal vlak, het immuunsysteem en ontstekingsprocessen in het lichaam
 • Mogelijke oorzakelijke fysiologische factoren en andere factoren die een verstoring van het evenwicht in stand houden en meting hiervan
 • Via leefstijl en voeding deze processen terug herstellen en het onderzoek over nutraceuticals die hierbij kunnen ingezet worden
 • Casusbespreking met aandacht voor fysiologische factoren en een korte bespreking van de ACT-processen (20 min.) die ingezet zijn. Indien je geen voorkennis hebt van ACT kan je vooraf aan de workshop een paar video’s over ACT bekijken (kostenloos). Dit is echter geen vereiste voor deze 2-daagse workshop. Je kan via een webinar ook uitgebreider kennismaken met ACT indien je wenst (mail voor meer info en de prijs naar info@act-academie.be)
 • De opleidingsdag op locatie biedt veel ruimte voor vragen, interactie, en het direct ervaren van een gezonde leefstijl en voeding. We besteden ook tijd aan vertraging, verbinding en leren kennen van nieuwe voedingsmiddelen.

Voor wie?

Deze 2-daagse opleiding is gericht op hulpverleners die een nieuwe insteek willen leren kennen en gebruiken om mensen met burn-out klachten te ondersteunen. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Deelnemers zijn bereid om op de opleidingsdag op locatie mee te gaan in de vertraging en te werken met persoonlijk materiaal en casuïstiek aan te dragen (van cliënten, zichzelf of kennissen). Deelnemers staan open om nieuwe theoretische inzichten te leren kennen en nieuwe voedingsmiddelen te leren kennen.

Deze module sluit aan op de opleiding voedingspsychologie & ACT maar vereist op zich geen vooropleiding. Er is een beperkte overlap met deze module (in de video’s die je vooraf bekijkt).

Deze fysiologische insteek is combineerbaar met een psychotherapeutische insteek zoals ACT.

Deze module staat ook open voor particulieren (zonder ernstige psychische problemen) die zowel een sterk theoretische als een praktische interesse hebben. Informeer bij sara@act-academie.be

Werkwijze

 • deze module bestaat uit een theoretisch gedeelte en een deel waarin je ervaringsgericht werkt
 • vooraf aan de workshop verwerk je het grootste deel van de theorie via video’s en maak je thuisopdrachten
 • we werken met mooie, visuele schema’s die de fysiologische processen gemakkelijk toegankelijk maken; deze kan je ook meteen gebruiken bij cliënten

Tijdsinvestering

2 tot 3 dagen afhankelijk van je voorkennis

 • 1 dag webinar vooraf (video’s en thuisopdrachten): specifiek over burn-out
 • 1 dag workshop te Ranst (op 1 feb. 2024, 6 uur lestijd)
 • indien je geen ervaring hebt met voedingspsychologie:
  • bekijk je vooraf aan de workshop ongeveer 3,5 uur extra video’s over voedingspsychologische (fysiologische) processen (het effect van de bloedsuikerbijnieras en van inflammatie op psychisch en cognitief functioneren)
 • indien je geen ervaring hebt met ACT kan je optioneel:
  • ongeveer 3 uur video’s over ACT bekijken

Data

1 februari 2024, van 10:00-12:30 en van 13:30-17:00

Het webinar vooraf is beschikbaar vanaf 22 december (wanneer je factuur volledig betaald is).

Locatie

De opleidingsdag op locatie gaat door in de ACT Academie te Ranst in een huiselijke omgeving met alle praktische tools bij de hand (literatuur, specifieke voeding en drank, kruiden, nutraceuticals etc.).

De lunch wordt aangeboden door de ACT Academie en is natuurlijk voedingspsychologisch verantwoord.

Indien men écht niet live aanwezig kan zijn, kan men de opleidingsdag via livestream meevolgen. Men mist dan wel het oefenen in kleine groepjes (tenzij er nog deelnemers online meevolgen) en de informele momenten tussendoor. Men zal niét kunnen interageren met de rest van de groep. Men kan op bepaalde momenten van de dag wel vragen stellen.

Opmerkingen

 • Vanaf 22 december ontvang je de login voor de video’s van het Webinar en een link naar de digitale documenten (PPT en bijlagen) waarop je kan noteren tijdens het Webinar. Deze video’s van het Webinar worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag. We bouwen dan verder op de aangeleerde vaardigheden.
 • Er is overlap met andere webinars en workshops rond voedingspsychologie. Informeer hiervoor bij info@act-academie.be
 • De opleidingsdelen over voeding zijn strikt gericht op het bieden van ondersteuning via voeding en zijn geen medische behandeling. Deze opleidingsdelen zijn informatief van aard en kunnen geen vervanging bieden voor individueel medisch advies of advies van een diëtist.

 

inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie