basisopleiding ACT online

Datum(s): 26 feb, 9 mrt, 22 apr, 5 mei en 31 mei 2021, van 09u30 tot 15u30

(update op 7 dec.: de opleiding is volzet; je kan je op de wachtlijst zetten via info@act-academie.be of je inschrijven voor één van de volgende ACT-opleidingen; je kan vaak vrij snel starten met alvast de 2 dagen video’s via Webinar te bekijken)

In de zesdaagse basisopleiding ACT leer je het ACT-model op korte tijd efficiënt kennen en toepassen. Dit evidence based therapeutisch model uit de derde generatie gedragstherapie is enerzijds directief en efficiënt, en anderzijds zeer warm, zacht en empathisch. Het omvat de ideale mix van acceptatievaardigheden en gedragsverandering en is toepasbaar in zowel therapeutische als niet-therapeutische contexten.

Binnen ACT werken we down-to-earth. Het is voor hulpverleners een aangename en voldoening gevende therapievorm. Je raakt namelijk niet verstrikt in de verhalen en emoties van de cliënt, maar werkt meteen naar hun essentie (waarden en pijn) toe.

Wil je eerst meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

De opleiding richt zich tot hulpverleners en andere geïnteresseerden die op korte tijd het ACT-model willen leren kennen en er snel mee aan de slag willen in de praktijk. Dit kunnen professionelen uit de gezondheidszorg (eerste, tweede of derde lijn) zijn.

Doel van de opleiding

  • De opleiding maakt je vertrouwd met de basisprincipes van ACT en stelt je in staat om de geleerde technieken zelfstandig toe te passen in de praktijk.
  • Na deze opleiding (aangevuld door zelfstandige literatuur) beschik je over de nodige vaardigheden om een ACT-protocol te volgen.
  • Je krijgt bruikbare handvatten om je sessies to-the-point te houden en om je eigen therapeutische handelen te optimaliseren.
  • Je leert naar je cliënt kijken vanuit een functie-analytische bril. Je gaat je met andere woorden afvragen wat de functie (i.e. de bedoeling) is van het vermijdingsgedrag van een cliënt, waarom een cliënt op een bepaalde manier handelt. Je leert daarbij signalen herkennen van tekorten in ACT-vaardigheden en je leert daar op verschillende manieren flexibel op reageren.

Inhoud en werkwijze

De opleiding is sterk praktijkgericht en we focussen op het ontwikkelen van vaardigheden die niet uit de boeken te leren zijn. Het grootste deel van de theorie volg je vooraf aan de opleiding via een Webinar. Daardoor kunnen we op dagen 2-6 extra praktijkgericht werken.

Er wordt veel gewerkt in break-out rooms in kleinere groepjes waar de trainer langskomt om feedback te geven en vragen te beantwoorden.

Op tussentijdse intervisie- en supervisiemomenten train je verder je ACT-vaardigheden en kan je feedback krijgen van de trainer (enkel tijdens supervisie; niet tijdens intervisie).

De inhoud van deze online ACT-opleiding stemt volledig overeen met de ACT-opleidingen op locatie. Sommige oefeningen zijn aangepast om beter te passen bij het online karakter.

Kijk hier voor de inhoud en werkwijze van de verschillende ACT-opleidingsdagen in detail.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 5 interactieve opleidingsdagen met een totaal van 27 begeleide lesuren (excl. pauzes, incl. 2 uur supervisie) + 10+ uur lesuren via Webinar (niet-begeleid) + 5 uur intervisie.

Daarnaast krijg je thuisopdrachten:

  • mindfulnessoefeningen herhalen: 3 keer per week, gemiddeld 15 minuten per dag
  • algemene huiswerkopdrachten: gemiddeld 1 à 1,5 uur per opleidingsdag
  • casusconceptualisaties van eigen cliënt(en): gemiddeld 2 uur
  • instuderen van transcripten van oefeningen (2 uur)
  • creatieve opdrachten (2 uur)
  • literatuur doornemen (8 uur)

Vlaams opleidingsverlof & betaald educatief verlof

Vlaams opleidingsverlof en betaald educatief verlof (info) zijn goedgekeurd voor deze opleiding. Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.

Data en uren

Opleidingsdagen van 9:30 tot 15:30 met een lunchpauze van 12:00 tot 13:00

Dag 1: 10 uur video te volgen via Webinar vanaf half januari
Dag 2: vrijdag 26 februari
Dag 3: dinsdag 9 maart
Dag 4: donderdag 22 april
Dag 5: woensdag 5 mei
Dag 6: maandag 31 mei

Intervisie & SUPERVISIE

Intervisie 1 (van 2,5 uur) tussen 14 maart 2021 en 21 maart 2021 op een moment in onderling overleg.

Intervisie 2 (van 2,5 uur) tussen 30 april 2021 en 16 mei 2021 op een moment in onderling overleg.

De intervisie groepjes worden gevormd op dag 2 (voor de eerste intervisie) en op dag 5 (voor de tweede intervisie). Op dat moment kan je groep zich opgeven voor een supervisie moment:

Supervisie na de eerste intervisie is mogelijk op: maandag 22/3/21 om 9u of 13u, dinsdag 23/3/21 om 9u of 12u of woensdag 24/3/21 om 18u

Supervisie na de tweede intervisie is mogelijk op: maandag 17/5/21 om 12u, dinsdag 18/5/21 om 9u of 17u of vrijdag 21/5 om 9u of 13u

Locatie

Online via Zoom.

Opmerkingen

De trainer van het Webinar is Sara Bosman, de trainer van de andere dagen is Elke Bussels.

De video’s van het Webinar volg je vooraf aan de opleiding. Deze blijven beschikbaar tot aan de eerste plenaire opleidingsdag. Deze worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag. We bouwen dan verder op de aangeleerde vaardigheden via het Webinar.

We werken online via het Zoom platform, een verrassend leuk, interactief en gebruiksvriendelijk systeem. Je kan alvast de desktop versie downloaden en installeren. Je hoeft geen account aan te maken. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”.

Er wordt een video opname gemaakt van de plenaire gedeelten van dag 2-6. Deze kunnen -voor een beperkte periode- gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die verhinderd zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor een beperkte tijdsduur ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken. Van de gedeelten in kleinere groepjes (break-out rooms) waarin er met persoonlijk materiaal gewerkt wordt, worden uiteraard géén opnames gemaakt.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie