ACT voor ouders

2-daagse workshop Ouderbegeleiding gebaseerd op ACT

Locatie:
Datum(s): 24 apr en 25 apr 2023, van 10u00 tot 17u00

(update op 19 april.: de workshop zit voor 75% volzet)

Werken met ouders is nogal eens uitdagend. Er is veel schuld- en schaamtegevoel bij ouders wanneer de relatie met hun kind niet ‘optimaal’ verloopt. Verder worden er traditioneel veel tips gegeven aan ouders, maar blijkt steeds opnieuw dat deze toepassen in de praktijk lastig is. Het vraagt een open, niet oordelende warme houding van ons als hulpverlener om die ruimte te creëren die nodig is om te experimenteren met nieuw gedrag. We gaan onderzoeken wat de ouders in de weg komt te staan om die ouder te zijn die ze echt willen zijn én hoe we hen hierin kunnen begeleiden. We staan ook stil bij onszelf in de begeleiding van ouders. Wat hebben wij nodig om hen een warme context te kunnen bieden, wat er ook gebracht wordt?

In deze 2 dagen krijg je een mix van experiëntieel werk, theoretische kaders en zelf inoefenen. De inhoud van de training is gebaseerd op de kennis, ervaring (en literatuur) die Sien opdeed in ACT in het begeleiden van ouders én de Relational Frame Theory.

Voor wie?

Psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, coaches,… die al minimum een basisopleiding ACT (Acceptatie en Commitment therapie) gevolgd hebben.

Max. 16 deelnemers.

Doel van de workshop

Aan het einde van de workshop is het de bedoeling dat je weet hoe je ACT in de praktijk kan toepassen in het werken met ouders.

Werkwijze

  • We gaan aan de slag met onszelf; met welke blik kijken wij naar ouderschap en hoe stuurt dat onze interactie met onze cliënt?
  • Wat hebben wij nodig om een warme, open houding aan te nemen, ongeacht wat er gebracht wordt?
  • We gaan ervaren hoe verhalen over onszelf en onszelf als ouder ons gedrag kunnen sturen.
  • We oefenen in het exploreren van het verhaal van de ouder, de geschiedenis van hun verhaal en de impact in de relatie op het kind
  • We gaan leren hoe we ouders vanuit een ruimer perspectief, met ruimte voor keuze, waardengericht kunnen laten handelen.

Het is belangrijk dat je bereid bent om ook naar je eigen opvoedingsgeschiedenis (relatie met je ouders) te gaan tijdens de oefeningen. Het is pas als je zelf ervaren hebt wat ACT kan betekenen als ondersteuning voor jou als persoon/ouder, dat je dit ook kan inzetten in je werk.

Tijdsinvestering

Deze workshop duurt twee dagen:

24 apr en 25 apr 2023, van 10u00 tot 17u00

Locatie

La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »

 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie