ACT voor gevorderden jaaropleiding (13 dagen)

Datum(s): 4 okt, 24 okt, 16 nov, 11 dec, 12 dec, 13 dec, 14 dec 2018, 22 jan, 18 mrt, 21 mei, 22 mei, 23 mei en 24 mei 2019

Deze jaaropleiding bestaat uit de volgende vier onderdelen:

 1. ACT-protocol voor individuele en groepsbegeleidingen (4 dagen)
 2. Verdiepen van ACT-vaardigheden en supervisie van casussen (3 dagen)
  • Thema ‘defusie’ en supervisie
  • Thema ‘kernpijn’ en supervisie
  • Thema ‘fysieke pijn’ en supervisie
 3. Vergroot je ACT-technieken schatkist (3 dagen)
  • De ACT-matrix
  • Vergroot je impACT met creatieve technieken
  • Functioneel Analytische Psychotherapie
 4. De therapeutische relatie (2 dagen)
 5. Een lezing over het wetenschappelijk onderzoek naar ACT, mindfulness en compassie + receptie van de ACT Academie

Voor wie?

Deze module is gericht op hulpverleners die de 6-daagse ACT-basisopleiding hebben gevolgd of vergelijkbare kennis en ervaring hebben, en die:

 • met nieuwe tools aan de slag willen
 • een volledig protocol willen voor individuele begeleiding en groepsbegeleidingen
 • hun vaardigheden willen verdiepen of supervisie van casussen in groep willen krijgen
 • ondersteund willen worden in het aanleren van de belangrijkste ACT-vaardigheden
 • op de hoogte willen zijn van het wetenschappelijk onderzoek naar de derde generatie gedragstherapie

Kennis met betrekking tot het maken van casusconceptualisaties is noodzakelijk. Indien je deze kennis mist, kan je een mail sturen naar marco@act-academie.be om dit (semi-) individueel bij te werken.

Doelstellingen

Na deze 13 dagen heb je meer technieken en therapeutische modellen om mee aan de slag te gaan in de praktijk.

 • Je gaat dieper in op verschillende ACT-vaardigheden zoals acceptatie (waaronder creatieve hopeloosheid), defusie en zelf als context. Je leert een tekort hierin beter herkennen bij de cliënt en je wordt flexibeler in het gebruik van de verschillende ACT-technieken.
 • Je leert bij over de therapeutische relatie die durf en vertrouwen vraagt van de therapeut, maar die tegelijk intiem, mindful, compassievol, zowel directief en confronterend als enorm warm en zacht is.
 • Je gaat verder in je eigen ACT-proces zodat je de eigenheid van ACT leert kennen van binnenuit en meer empathie krijgt voor de ervaring van de cliënt
 • Je leert ACT toepassen op de doelgroep ‘chronische pijn’ en leert de analogie kennen tussen fysieke en psychische pijn.
 • Je wordt vaardiger in het maken van casusconceptualisaties en functie-analyses als eerste stap bij elke begeleiding.
 • Je leert nieuwe technieken, tools en modellen kennen om mee aan de slag te gaan in je ACT-begeleidingen. Je vergroot de effectiviteit van je begeleidingen door het gebruik van creatieve technieken en erg bekrachtigende, persoonlijke interventies met FAP.
 • Na deze opleiding heb je al het materiaal om met individuele cliënten en in groep aan de slag te gaan. Je bent over de drempel heen om nieuwe oefeningen te brengen en je weet welke reacties je kan verwachten van cliënten. Daarenboven werk je eraan om ook je eigen functioneren in een individuele werkrelatie of in groep te verbeteren. Je bent geen startende ACT-hulpverlener meer, maar neemt de jarenlange ervaring van de trainer mee.
 • Je kan met ACT aan de slag in zowel groepen als individuele begeleidingen. Na deze opleiding kun je jezelf kandidaat stellen om groepscursussen te geven (aan particulieren) binnen de ACT Academie.
 • Je krijgt een bondig overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar ACT, mindfulness, compassie en andere derde generatie gedragstherapieën.

Werkwijze

Deze module bestaat enerzijds uit een theoretisch gedeelte en anderzijds uit ervaringsgericht werk. Je neemt regelmatig het cliëntperspectief in om te ervaren hoe krachtig deze technieken en modellen kunnen werken. De trainers modellen vaardigheden via rollenspel en je neemt zelf actief deel aan rollenspelen en aan creatieve oefeningen. Je brengt ACT-oefeningen in kleine groep en krijgt hierop feedback. Je krijgt leesopdrachten en bereidt casussen voor.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 12 workshopdagen die lopen van 10u tot 17u plus een lezing die 2 uur duurt. Leesopdrachten nemen een 16-tal uur in beslag en de voorbereiding van casussen een 6-tal uren. Daarnaast ga je met de aangeleerde materie aan de slag in de praktijk.

Data

4 okt, 24 okt, 16 nov, 11 dec, 12 dec, 13 dec, 14 dec 2018, 22 jan, 18 mrt, 21 mei, 22 mei, 23 mei en 24 mei 2019

Locatie

Regio Antwerpen – Mortsel – Ranst (locaties zie onderdelen van de jaaropleiding).

Gerelateerde opleidingen

 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie