ACT protocol voor individuele en groepsbegeleidingen – train de trainer (4 dagen)

Locatie:
Datum(s): 30 sep, 1 okt, 30 nov 2021 en 1 feb 2022

(update op 22/9/2021: 2 vrije plaatsen door annulatie)

Dit is een train de trainer opleiding. Je leert actief een ACT-protocol aan waarmee je aan de slag kan in groepen of in individuele begeleidingen.

Gedurende vier dagen gaan we uitgebreid aan de slag met een protocol voor het geven van ACT-therapie en -training. Je leert wanneer je kan werken aan welke ACT-processen en op welke manier je dit kan doen. Dit wordt gekoppeld aan passende oefeningen en hoe je deze in de praktijk kan implementeren. Deze workshop is zeer geschikt voor iedereen die:

 • graag het volledige protocol wil ontvangen (met oefeningen, inclusief rationale en uitleg) dat nodig is om met individuele cliënten en/of met groepen aan de slag te gaan;
 • meer begeleiding en feedback wenst bij het inoefenen van alle belangrijke ACT-oefeningen;
 • vlotter wil worden in het maken van ‘on the spot’ casusconceptualisaties die nodig zijn voor het vertalen van de situatie van de cliënt in belangrijke ACT-metaforen zoals de emotiesomweg en busmetafoor.

Voor wie?

Deze workshop is gericht op hulpverleners die de ACT basisopleiding hebben gevolgd of een vergelijkbare ervaring met ACT hebben.

Doel van de workshop

Na deze opleiding heb je al het materiaal om met individuele cliënten en in groep aan de slag te gaan. Je bent over de drempel heen om nieuwe oefeningen te brengen en je weet welke reacties je kan verwachten van cliënten. Bovendien heb je je eigen functioneren in een individuele werkrelatie of in groep verbeterd. Je bent geen startende ACT-hulpverlener meer maar neemt de jarenlange ervaring van de trainer mee.

Na deze opleiding kan je je (als psycholoog) kandidaat stellen om 6-weken groepscursussen te geven (aan particulieren) binnen de ACT Academie.

Werkwijze

Vóór de aanvang van de workshop krijg je het volledige protocol van de 6-weken cursus van de ACT Academie met daarin alle uitgeschreven transcripten en audio-opnames van de belangrijkste oefeningen die je in individuele begeleidingen en in een groepscursus doet. Je krijgt ook transcripten van rationale’s en de overgangen tussen de verschillende processen.

Tijdens de eerste drie opleidingsdagen gaan we op verschillende manieren aan de slag:

 • Je krijgt de expertise mee van een ervaren trainer in het geven van ACT in groep en individuele begeleiding via uitleg over onder meer:
  • het belang van de rationale van oefeningen meegeven;
  • het doen van huiswerkbesprekingen en nabesprekingen van oefeningen;
  • vlotte overgangen maken tussen de verschillende processen en oefeningen;
  • oefeningen gericht op het verhogen van het lichaamsbewustzijn zoals mindfull yoga en de “loslaatoefening”;
  • aandachtspunten bij meditaties en mindfulnessoefeningen;
  • sneller worden in het maken van casusconceptualisaties zodat je de situatie van de cliënt onmiddellijk kan vertalen in de emotiesomweg en de busmetafoor;
  • het belang van creatief werken en recht te komen uit de therapiezetels.
 • Je traint het brengen van de diverse ACT-oefeningen. Je krijgt hier feedback over van de trainer en medecursisten. Dit is een vorm van supervisie en intervisie. Het is een uitgelezen kans om kennis te maken met andere kandidaat-intervisanten.

De vierde dag is een terugkomdag waar je je ervaringen met het doen van individuele en groepsbegeleidingen kan delen, vragen stellen en bijtanken.

We oefenen in grote groep én in kleine groepjes onder begeleiding van Saartje om een maximaal leereffect te bekomen.

Deelnemers zijn bereid om thuis de oefeningen voor te bereiden, om te oefenen in groep en staan ervoor open om constructieve feedback te geven en te krijgen (in kleine groepjes).

Tijdsinvestering

De workshop bestaat in totaal uit 3 volle dagen en één halve dag. Vooraf aan de eerste 3 sessies krijg je leesopdrachten en oefeningen om in te studeren. Dit neemt ongeveer 4 uur per opleidingsdag in beslag. Daarbuiten ga je aan de slag met audio opnames te beluisteren en het geleerde in de praktijk te brengen.

Data

30 sep, 1 okt, 30 nov 2021 en 1 feb 2022

De eerste drie dagen gaan door van 10u tot 17u, de laatste dag van 13 tot 16u00 via Zoom.

Deze opleiding gaat om de 1,5 à 2 jaar door en wisselt van locatie tussen regio Antwerpen en regio Gent.

Locatie

La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien de overheid het niet toelaat om de opleiding op locatie te laten doorgaan, kan er één dag vervangen worden door een online opleidingsdag. Indien er 2 of meer opleidingsdagen niet op locatie mogen doorgaan, dan zullen we deze inhaaldagen gebruiken: donderdag 28 april en/of vrijdag 3 juni 2022. Hou deze data vrij in je agenda.

Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie