ACT bij rouw

Datum(s): 27 september 2021 van 10u00 tot 17u00

(update op 22/6/2021: laatste plaatsen)

In de workshop komen recente inzichten uit de rouwcounseling aan bod. Er is op dat vlak heel wat veranderd de laatste jaren, waarbij men veel minder werkt naar een oplossing of afronding van een rouwproces, maar meer naar het integreren van het verlies in je leven. Sommigen spreken van een paradigmaverandering binnen de rouwcounseling.

Deze evolutie sluit mooi aan bij de basisfilosofie van ACT waar men spreekt van het accepteren van de onvermijdelijke pijn die hoort bij het leven. Het mooie van ACT is echter dat er ook heel wat handvatten worden aangereikt om hiermee te kunnen leven.  

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor alle geïnteresseerde hulpverleners die zich graag willen verdiepen in ACT bij rouw (in de brede zin van het woord). Voorkennis van ACT is nodig. Er wordt niét stilgestaan bij het uitleggen van de zes kernvaardigheden in ACT, wél bij de toepassing ervan bij deze specifieke doelgroep.

Doel van de workshop

Aan het einde van de workshop is het de bedoeling dat je weet hoe je ACT in de praktijk kan toepassen in het kader van rouw.

Werkwijze

  • We gaan aan de slag met mindfulnessoefeningen om je te leren ankeren als je leven zo’n pijn doet dat je denkt te verdrinken. Ook creatieve oefeningen kunnen helpen om niet overspoeld te raken.
  • We kijken waar defusie helpend kan zijn.
  • We gaan zeer genuanceerd om met exposure aan de pijn.  
  • We staan stil bij hoe het verduidelijken van onze waarden helpend kan zijn om richting te houden in het woelig rouwproces, maar ook troost en warmte kan bieden. Rouw is immers vaak de keerzijde van waarden als ‘verbinding’ en ‘graag zien’. Het één kan niet zonder het ander. Dit besef kan echter ook veel troost bieden.

Het is belangrijk dat je bereid bent om ook naar je eigen rouwprocessen te gaan tijdens de oefening. Het is pas als je zelf ervaren hebt wat ACT kan betekenen als ondersteuning voor je verdriet, dat je dit ook kan inzetten in je werk.

Tijdsinvestering

Deze workshop bestaat uit één dag van 10u00 tot 17u00.

Datum

27 september 2021 van 10u00 tot 17u00

Locatie

Hof Zevenbergen
Kasteeldreef 22
2520 Ranst
meer info en plannetje »

Let op: deze workshop was de vorige editie snel volzet, dus schrijf tijdig in.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien de workshop niet fysiek mag doorgaan op locatie zal deze online georganiseerd worden. We doen er alles aan om deze wél op locatie te laten doorgaan! We mochten steeds opleiding blijven geven aan professionals behalve tijdens de 1ste lockdown en in oktober 2020.

Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je ons de vraag stellen of je online kan meevolgen via Zoom.

inschrijven

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie