ACT basisopleiding

Locatie:
Datum(s): 6 jul, 7 jul, 9 jul, 24 aug en 25 aug 2021

(update op 22/6/2021: laatste 2 plaatsen)

In de basisopleiding ACT leer je het ACT-model op korte tijd efficiënt kennen en toepassen. Dit evidence-based therapeutisch model uit de derde generatie gedragstherapie is enerzijds directief en efficiënt, en anderzijds zeer warm, zacht en empathisch. Het omvat de ideale mix van acceptatievaardigheden en gedragsverandering en is toepasbaar in zowel therapeutische als niet-therapeutische contexten. 

Binnen ACT werken we down-to-earth. Het is voor hulpverleners een aangename en voldoening gevende therapievorm. Je raakt namelijk niet verstrikt in de verhalen en emoties van de cliënt, maar werkt meteen naar hun essentie (waarden en pijn) toe.

Wil je eerst meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

De opleiding richt zich tot hulpverleners en andere geïnteresseerden die op korte tijd het ACT-model willen leren kennen en er snel mee aan de slag willen in de praktijk. Dit kunnen professionelen uit de gezondheidszorg (eerste, tweede of derde lijn) zijn.

Doel van de opleiding

De opleiding maakt je vertrouwd met de basisprincipes van ACT en stelt je in staat om de geleerde technieken zelfstandig toe te passen in de praktijk. Je leert naar je cliënt kijken vanuit een functie-analytische bril. Je gaat je met andere woorden afvragen wat de functie (i.e. de bedoeling) is van het vermijdingsgedrag van een cliënt, waarom een cliënt op een bepaalde manier handelt. Je leert daarbij signalen herkennen van tekorten in ACT-vaardigheden en je leert daar op verschillende manieren flexibel op reageren.

Je krijgt bruikbare handvatten om je sessies to-the-point te houden en om je eigen therapeutische handelen te optimaliseren. Je krijgt hierbij de 15 jaar ervaring van de trainer mee.

Na deze opleiding (aangevuld door zelfstandige literatuur) beschik je over de nodige vaardigheden om een ACT-protocol te volgen.

Inhoud en werkwijze

De opleiding is sterk praktijkgericht en we focussen op het ontwikkelen van vaardigheden die niet uit de boeken te leren zijn

Het grootste deel van de theorie verwerk je aan de hand van de video’s van het Webinar. Daardoor kunnen we op de volgende dagen extra praktijkgericht werken. Op tussentijdse intervisie- en supervisiemomenten train je verder je ACT-vaardigheden en kan je feedback krijgen van de trainer.

Kijk hier voor de inhoud en werkwijze van de verschillende ACT-opleidingsdagen in detail.

Indien je niet aanwezig kan zijn op de locatie zelf kan je deelnemen via Zoom (voor 1 of meerdere dagen of de volledige opleiding). Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien omdat dit extra technische ondersteuning vereist.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 10+ uur via Webinar (niet-begeleid, voorafgaand aan de opleiding), vijf interactieve opleidingsdagen met een totaal van 30 begeleide lesuren (excl. pauzes, incl. 1 uur supervisie) + 5 uur intervisie.

Daarnaast krijg je thuisopdrachten:

  • mindfulnessoefeningen herhalen: 3 keer per week, gemiddeld 15 minuten per dag
  • algemene huiswerkopdrachten: gemiddeld 1 à 1,5 uur per opleidingsdag
  • casusconceptualisaties van eigen cliënt(en): gemiddeld 2 uur
  • instuderen van transcripten van oefeningen (2 uur)
  • creatieve opdrachten (2 uur)
  • literatuur doornemen (8 uur)

Trainers

Dag 1-2 via webinar en dag 5-7: Sara (te Ranst)

Dag 3-4 te Deurne: Ellen

Supervisie: Marco of Sara

Vlaams opleidingsverlof & betaald educatief verlof

Je kan gebruiken maken van Vlaams opleidingsverlof (VOV, het vroegere BEV – info) voor deze opleiding. Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.

Data

Dag 1-2: video’s met huiswerkopdrachten te volgen via het Webinar op een vrij te kiezen moment (beschikbaar vanaf half april).
Dag 3: 6 juli
Dag 4: 7 juli
Dag 5: 9 juli (via Zoom)
Dag 6: 24 aug.
Dag 7: 25 aug.
Dag 8: tussentijdse intervisie en supervisie
De opleidingsdagen op locatie lopen van 10:00 tot 17:00. De dag via Zoom loopt van 10:00 tot 16:00.
De intervisiesessie met jouw intervisiegroep (4 personen, online of bij elkaar thuis naar keuze) spreek je af op een moment in onderling overleg tijdens de zomermaanden.
Supervisie (met jouw intervisiegroepje, online) is mogelijk op do.19 augustus (om 12:00 of 15:00) of bij Marco (psycholoog en ACT trainer) op een ander moment tijdens de zomermaanden: zat. 24 juli (9.30u, 11.00u), ma. 26 juli (19.00u) of wo. 28 juli (19.00u).

Locatie

La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »

en online.

6-7 juli: La Luna, Deurne (Antwerpen)

24-25 augustus: ACT Academie Ranst (ten oosten van Antwerpen)

Opmerkingen

  • Op 9 juli werken we online via het Zoom platform. Je kan alvast de desktop versie downloaden en installeren. Je hoeft geen account aan te maken. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Ook cursisten die op voorhand weerstand voelden tegen werken met Zoom waren erg tevreden hierover omdat er veel interactieve oefeningen in break-out rooms gedaan worden met mogelijke feedback van de trainer.
  • Er wordt een video opname gemaakt van de plenaire gedeelten van de dag via Zoom. Deze kan gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die onverwacht verhinderd zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor een beperkte tijdsduur ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken.
  • De video’s van het Webinar volg je vooraf aan de opleiding (beschikbaar vanaf half april 2021). Deze worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag en zijn niet meer beschikbaar vanaf de opleiding start. We bouwen tijdens de opleiding verder op de aangeleerde vaardigheden via het Webinar.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. In La Luna werken we in een grote zaal met veel verluchting. Op de ACT Academie te Ranst werken we in grote groep voornamelijk in de tuin en in kleine groepjes in de praktijklokalen en verschillende kamers in huis. We vragen je om je hierop te kleden. Indien er echt zeer slecht weer voorspeld wordt zoeken we een alternatief in een zaal in de regio Antwerpen. Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien. 

Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie