ACT basisopleiding

Acceptance and Commitment Therapy (8 dagen) - webinar beschikbaar vanaf 1 mei tot 4 juli 2023

Datum(s): 30 jun, 1 jul, 5 jul, 24 aug, 25 aug, 3 jul en 9 okt 2023

Download hier de uitgebreide brochure ACT-opleiding (8D) of lees hieronder de samenvatting.

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie.

ACT biedt concrete technieken aan om:

 • om te gaan met moeilijke gevoelens, gedachten en lichaamssensaties
 • je in contact te brengen met wat je écht wil doen met je leven (waarden) los van angsten, laag zelfbeeld, ziekte en pijn, rouw, verslaving, depressie etc.
 • haalbare doelen te stellen en er daadkrachtig voor te gaan ook al denk je dat je ‘het niet kan’

Wil je meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

De opleiding richt zich tot hulpverleners die op korte tijd het ACT-model willen leren kennen en er snel mee aan de slag willen in de praktijk. Dit kunnen professionelen uit de gezondheidszorg (eerste, tweede of derde lijn) zijn.

Je participeert actief aan de opleidingsdagen en intervisie en bereid je daarop voor via de thuisopdrachten.

Doel van de opleiding

 • De opleiding maakt je vertrouwd met de basisprincipes van ACT en stelt je in staat om de geleerde technieken zelfstandig toe te passen in de praktijk.
 • Na deze opleiding (aangevuld door zelfstandige literatuur) beschik je over de nodige vaardigheden om een ACT-protocol te volgen.
 • Je leert ACT vertalen naar de doelgroep waar jij mee werkt: je leert casusconceptualisaties (analyses) maken; voor de do’s en don’ts bij bepaalde doelgroepen verwijzen we naar ACT-workshops voor gevorderden.

Inhoud – werkwijze – tijdsinvestering

De opleiding is sterk praktijkgericht en we focussen op het ontwikkelen van vaardigheden die niet uit de boeken te leren zijn.

Het grootste deel van de theorie verwerk je vooraf aan de opleiding aan de hand van de video’s + slides en bijlagen van het webinar. Daardoor kunnen we op de volgende dagen extra praktijkgericht werken. Dit materiaal is beschikbaar vanaf 1 mei tot 1 juli 2023.

Op tussentijdse intervisie- en supervisiemomenten train je verder je ACT-vaardigheden en kan je feedback krijgen van de trainer (tijdens supervisie).

Lees meer details in de brochure ACT-opleiding.

Vlaams opleidingsverlof & accreditatie

De opleiding werd geaccrediteerd door de BVP en VVGT (BE).

Onze aanvraag voor VOV voor 2023 werd geweigerd: “De Vlaamse opleidingscommissie heeft geoordeeld dat de opleiding niet voldoet aan de criteria arbeidsmarktgerichtheid.” We hebben nog niet beslist of we in beroep gaan. Lees hier meer over VOV.

Data

Dag 1-2: video’s van het webinar op dag naar keuze vanaf 1 mei tot 1 juli 2023 (na volledige betaling van het inschrijvingsgeld of doorstorting KMO-portefeuille): Sara Bosman
Dag 3: vrijdag 30 juni, 10-17u; trainer: Sara Bosman
Dag 4: zaterdag 1 juli, 10-17u; trainer: Sara Bosman
Dag 5: woensdag 5 juli, online via Zoom, 09-15u; trainer: Sara Bosman
Dag 6: donderdag 24 augustus, 10-17u; trainer: Sara Bosman
Dag 7: vrijdag 25 augustus, 10-17u; trainer: Sara Bosman
Dag 8: tussentijdse intervisie (3 x 2,5 uur) doorheen de opleiding waaronder 1 intervisie op 3 juli + en online terugkommoment voor casuïstiek (2,5 uur)
Intervisie
 • De intervisiesessie met jouw intervisiegroep (4 personen, online of bij elkaar thuis naar keuze) spreek je onderling af:
  • intervisie 1 zonder verslag: ma. 3 juli (houd deze dag vrij voor de voorbereiding van de intervisie (2 uur) en de intervisie zelf (2,5 uur)
  • intervisie 2 met verslag: op moment in onderling overleg met je mede-intervisanten tussen 10 juli en 18 aug. (verslag tegen 20 aug.)
  • intervisie 3 met verslag: op moment in onderling overleg met je mede-intervisanten in sept. (verslag tegen 6 okt.)
Supervisie
De supervisie voor deze zomereditie gaat door in de vorm van een  halve (online) terugkomdag (ma. 9 okt. van 9:30 tot 12:30) waarin o.a. wordt ingegaan op de vragen (over casuïstiek) van elke intervisiegroep bij voorkeur door demonstratie via een rollenspel.

Locatie

ACT Academie Ranst
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
meer info en plannetje »

en online.

Opmerkingen

Lees in de brochure ACT-opleiding meer over de details van de opleiding.

Lees de algemene voorwaarden om op de hoogte te zijn van alle afspraken. Bij inschrijving verklaar je je hiermee akkoord.

KMO en accreditatie

Let op: De KMO-portefeuille werd hervormd vanaf jan. 2023. Voorlopig kunnen we geen tickets mét KMO aanbieden. Lees hier meer over KMO.

Accreditatie bij de VVGT werd aangevraagd.

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie