ACT basisopleiding

Locatie:
Datum(s): 22 okt, 23 okt, 3 dec, 17 dec en 18 dec 2021

(update op 4/10/’21: 1 plaats vrij door annulatie)

In de basisopleiding ACT leer je het ACT-model op korte tijd efficiënt kennen en toepassen. Dit evidence-based therapeutisch model uit de derde generatie gedragstherapie is enerzijds directief en efficiënt, en anderzijds zeer warm, zacht en empathisch. Het omvat de ideale mix van acceptatievaardigheden en gedragsverandering en is toepasbaar in zowel therapeutische als niet-therapeutische contexten. 

Binnen ACT werken we down-to-earth. Het is voor hulpverleners een aangename en voldoening gevende therapievorm. Je raakt namelijk niet verstrikt in de verhalen en emoties van de cliënt, maar werkt meteen naar hun essentie (waarden en pijn) toe.

Wil je eerst meer weten over ACT, lees dan de pagina Wat is ACT?

Voor wie?

De opleiding richt zich tot hulpverleners en andere geïnteresseerden die op korte tijd het ACT-model willen leren kennen en er snel mee aan de slag willen in de praktijk. Dit kunnen professionelen uit de gezondheidszorg (eerste, tweede of derde lijn) zijn.

Doel van de opleiding

 • De opleiding maakt je vertrouwd met de basisprincipes van ACT en stelt je in staat om de geleerde technieken zelfstandig toe te passen in de praktijk.
 • Na deze opleiding (aangevuld door zelfstandige literatuur) beschik je over de nodige vaardigheden om een ACT-protocol te volgen.
 • Je krijgt bruikbare handvatten om je sessies to-the-point te houden en om je eigen therapeutische handelen te optimaliseren. Je krijgt hierbij de 5-15 jaar ervaring van de trainers mee.
 • Je leert naar je cliënt kijken vanuit een functie-analytische bril. Je gaat je met andere woorden afvragen wat de functie (i.e. de bedoeling) is van het vermijdingsgedrag van een cliënt, waarom een cliënt op een bepaalde manier handelt. Je leert daarbij signalen herkennen van tekorten in ACT-vaardigheden en je leert daar op verschillende manieren flexibel op reageren.

Inhoud en werkwijze

De opleiding is sterk praktijkgericht en we focussen op het ontwikkelen van vaardigheden die niet uit de boeken te leren zijn

Het grootste deel van de theorie verwerk je vooraf aan de opleiding (beschikbaar vanaf half juli) aan de hand van de video’s van het Webinar. Daardoor kunnen we op de volgende dagen extra praktijkgericht werken.

Op tussentijdse intervisie- en supervisiemomenten train je verder je ACT-vaardigheden en kan je feedback krijgen van de trainer (enkel tijdens supervisie; niet tijdens intervisie).

Kijk hier voor de inhoud en werkwijze van de verschillende ACT-opleidingsdagen in detail.

Indien je niet aanwezig kan zijn op de locatie zelf kan je deelnemen via Zoom (voor 1 of meerdere dagen of de volledige opleiding). Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien omdat dit extra technische ondersteuning vereist.

Tijdsinvestering

De opleiding bestaat uit 2 dagen video’s via Webinar (niet-begeleid, voorafgaand aan de opleiding), vijf interactieve opleidingsdagen met een totaal van 30 begeleide lesuren (excl. pauzes, incl. 1 uur supervisie) + 5 uur intervisie.

Daarnaast krijg je thuisopdrachten:

 • mindfulnessoefeningen herhalen: 3 keer per week, gemiddeld 15 minuten per dag
 • algemene huiswerkopdrachten: gemiddeld 1 à 1,5 uur per opleidingsdag 
 • casusconceptualisaties van eigen cliënt(en): gemiddeld 2 uur
 • instuderen van transcripten van oefeningen (2 uur)
 • creatieve opdrachten (2 uur)
 • literatuur doornemen (8 uur)

Vlaams opleidingsverlof & betaald educatief verlof

Je kan gebruiken maken van Vlaams opleidingsverlof (VOV, het vroegere BEV) (info) voor deze opleiding. Je kan tijdens de registratie aangeven of je hiervan gebruik wenst te maken.

Data

Dag 1-2: video’s van het Webinar met huiswerkopdrachten te volgen vanaf half juli.
Dag 3: 22 oktober
Dag 4: 23 oktober
Dag 5: 3 december (via Zoom)
Dag 6: 17 december
Dag 7: 18 december
Dag 8: tussentijdse intervisie en supervisie
De opleidingsdagen op locatie lopen van 10:00 tot 17:00. De dag via Zoom loopt van 09:00 tot 15:00.
De intervisiesessie met jouw intervisiegroep (4 personen, online of bij elkaar thuis naar keuze) spreek je af op 23 oktober op een moment in onderling overleg.
Hou deze momenten vrij in je agenda voor de supervisie: zaterdag 20 nov. om 09u00, 10u30, 12u00 en 13u30, evenals woensdag 24 nov. om 19u15. Je zal in overleg met de trainer en je intervisieleden één van deze supervisiemomenten toegewezen worden.
Locatie

Voor dit event is een ruime locatie gekozen waar steeds een afstand van 1,5 meter kan gerespecteerd worden . Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom.

La Luna
August van de Wielelei 65
2100 Deurne
meer info en plannetje »

en online.

Overnachting op locatie is mogelijk op basis van beschikbaarheid en op aanvraag via administratie@act-academie.be (75 euro/overnachting met ontbijt). Check ook de verschillende B&B’s in de omgeving van Deurne (deelgemeente van Antwerpen).

Opmerkingen

 • Het Webinar wordt gegeven dag 1-2 door Sara, dag 3-5 door Marco, dag 6-7 door Ellen
 • Dag 5 werken we online via het Zoom platform. Je kan alvast de desktop versie downloaden en installeren. Je hoeft geen account aan te maken. Je kan op voorhand testen of je vlot binnen geraakt in de “zoom kamer”. Ook cursisten die op voorhand weerstand voelden tegen werken met Zoom waren erg tevreden hierover omdat er veel interactieve oefeningen in break-out rooms gedaan worden met mogelijke feedback van de trainer.
 • Er wordt een video opname gemaakt van de plenaire gedeelten van de dag via Zoom. Deze kan gedeeld worden met deelnemers aan de opleiding die onverwacht verhinderd zijn op het opleidingsmoment zelf. Dit kan slechts voor een beperkt aantal lesuren en de opnames worden slechts voor een beperkte tijdsduur ter beschikking gesteld. Het is niet toegestaan aan de deelnemers om audio- of video opnames te maken.
 • De video’s van het Webinar volg je vooraf aan de opleiding (beschikbaar vanaf half juli 2021 tot aan de start van de opleiding). Deze worden verondersteld gezien te zijn voor de eerste interactieve opleidingsdag en zijn niet meer beschikbaar vanaf de opleiding start. We bouwen tijdens de opleiding verder op de aangeleerde vaardigheden via het Webinar.

Corona

Alle corona veiligheidsmaatregelen worden genomen om de opleiding op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. De zaal is groot genoeg om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Lees ook punt D. over de corona veiligheidsmaatregelen bij de algemene voorwaarden (onderaan de pagina).

Indien je omwille van de coronasituatie onverwachts de opleiding niet fysiek wenst, kan of mag volgen, kan je online meevolgen via Zoom. Je wordt actief betrokken bij de ervaringsgerichte oefeningen. Hiervoor wordt geen prijsreductie voorzien. 

Deurmat

Over ACT Academie

ACT Academie biedt (kortdurende en langere) opleidingen, cursussen, workshops en individuele therapie gebaseerd op derde generatie gedragstherapie en voedingspsychologie voor professionals, particulieren en bedrijven

Contact

ACT Academie BVBA
Massenhovensesteenweg 95
2520 Ranst
0468 34 54 92 (bereikbaar op ma. en vrijd. 10:30-15:00)
info@act-academie.be

ACT Academie
Centrum voor Voedingspsychologie